Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaisten suosikkivihannes vaihtaa väriä – näistä ennustetaan vuoden 2016 ruokatrendejä

Keittiömestari Hans Välimäki povaa meksikolaisesta ruoasta vuoden 2016 trendiä.
Keittiömestari Hans Välimäki povaa meksikolaisesta ruoasta vuoden 2016 trendiä.Str / Lehtikuva
Julkaistu 31.12.2015 12:13

STT - MTV LIFESTYLE

Alkavan vuoden ruokatrendejä on jo lähdetty arvioimaan vauhdikkaasti maailmalla.

Kuluneelle vuodelle povattiin muun muassa liettualaisen ruoan ja brinnerin eli perinteisesti aamupalalla syötävien herkkujen suosion kasvusta. Nyt esille ovat nousseet maailmalla vuorostaan esimerkiksi versot ja lehdet sekä spagetin muotoon sorvatut vihannekset.

Kun keittiömestari Hans Välimäeltä kysytään arviota ensi vuoden ruokatrendeistä, mies sanoo heti, etteivät trendit ole maailman yksioikoisin asia. Välimäeltä löytyy kuitenkin jo omat arvionsa asiasta. Yksi niistä on "oikea keittäminen" eli ruuan valmistaminen ilman pusseja.

Suomessa kiinnostus ruokatrendeihin on samanlaista kuin muualla maailmalla, arvioi dosentti Piia Jallinoja Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

– Osa on kiinnostuneempia ruokatrendeistä ja osa ei. Sama ilmiö on nähtävissä kaikissa väestöissä, sanoo suomalaisten suhdetta ruokaan yli 10 vuotta tutkinut Jallinoja.

– Ruuasta kiinnostuneet ihmiset tarttuvat useampiin trendeihin ja vauhdikkaammin. He kokevat sen tärkeänä ja mielekkäänä.

Osa ihmisistä taas pysyy Jallinojan mukaan vanhoissa ruokatottumuksissaan tai seuraa trendejä viiveellä. 
Suomalaisten ravintolakulttuurissa Jallinoja sen sijaan näkee eron verrattuna moneen muuhun maahan. 

– Kun suomalaiset menevät ravintolaan, he haluavat syödä jotain eksoottisempaa ruokaa tai edes pitsaa, mutta kuitenkin jotain muuta kuin perinteisiä lihapullia.

– Uskon, että menemme enemmän siihen suuntaan, että siirretään lämpö suoraan siihen kypsennettävään kohteeseen. Saadaan enemmän makua ja struktuureja, Välimäki sanoo.

Yhdeksi ensi vuoden trendiksi Välimäki nostaa myös meksikolaisen keittiön, minkä on arvioinut nousevaksi trendiksi myös Australian Masterchef -ohjelmasta tutuksi tullut ruokatoimittaja Matt Preston.

– Jotenkin on sellainen kutku, että se lyö entistä enemmän läpi maailmalaajuisesti, Välimäki sanoo.

Nousevaksi ja samalla hyväksi ajattelumalliksi Välimäki arvioi myös niin sanotun low tai zero waste -ajattelutavan, jossa idea on tuottaa mahdollisimman vähän jätettä. Tämä sopii hänen mukaansa hyvin myös kotitalouksille.

– Se vaatii suunnitelmallisuutta, mutta minusta se on tavallaan hauskaa, koska siinä joutuu käyttämään aivojaan.

Pian juureshyllyltä myös valkoisia, violetteja ja keltaisia porkkanoita?

Myös kasvisten monipuolisemman käytön arvioidaan lisääntyvän ensi vuonna Suomessa, kuten on tapahtunut jo muualla maailmalla. Näin arvioi ainakin Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula.

– Kaalien suosio varmasti jatkaa kasvuaan, ja tarjolle tulee enemmän lajikkeita, kuten esimerkiksi hybridejä, eli eri kaalien risteytyksiä.

Lisäksi Karjula arvioi, että valikoima kasvaa eksoottisten hedelmien sekä porkkanoiden puolella.

– Esimerkiksi papaijasta on jo tullut enemmän lajikkeita tarjolle. Keväällä niitä ja eri mangolajikkeita tulee varmasti vielä enemmän.

Paluun ovat Karjulan mukaan tekemässä monen väriset porkkanat, minkä seurauksena vihanneshyllystä voi löytyä pian oranssien porkkanoiden lisäksi valkoisia, violetteja tai keltaisia porkkanoita.

Lisää aiheesta:

Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Näistä tuotteista suomalaiset innostuivat tänä vuonna – K-ryhmän myyntidata paljastaa, mikä juomakategoria lähes tuplasi myyntinsäSuomessa kasvaa nyt inkivääri-ipanoita ja parsakaalipalleroita – K-ryhmässä havaittiin selkeä hittituote lapsiperheiden keskuudessa: "Valtava suosio, jolle ei näy loppua"Suosikkibloggaaja Hanna Gullichsen saa törkyviestejä, kun hän käyttää lihaa – myös kelmu ja ketsuppi suututtavatKoronapandemia runtelee Finnjävel-huippukokkien bisnestä – nämä vinkit he antavat hamstraajilleMitä ihmeen hybridivihanneksia? Huippukokki listasi kuumimmat ruokatrendit
Maailman keittiötJuureksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Maailman keittiöt
  • 28.07.202411:45
    Ruoka

    Ainesosat, jotka kuuluvat olennaisesti kreikkalaiseen keittiöön – "Useimpien reseptien perusta"

  • 21.02.202213:09
    Ruoka

    Juhli olympiakultaa venäläisen klassikkoruoan voimin – Harri Syrjäseltä "sairaan hyvä" resepti juhlan kunniaksi: "Leijonat söi Venäjän, syö säkin"

  • 17.01.202208:48
    Ruokaniksit

    Marinan burritoniksi keräsi jättiyleisön – "Tekniikkasi on virheetön"

  • 01.11.202113:15
    Ruoka

    Harri kehitti "törkeän hyvän" version suosikkiruoasta: "Toivottavasti kukaan ei suutu"

  • 18.10.202118:58
    Ruoka

    Harri pisti supersuositun kanaruoan uuteen uskoon – somessa innostuttiin: "Mä haluun tota NYT"