Suomalaisten suosikkivihannes vaihtaa väriä – näistä ennustetaan vuoden 2016 ruokatrendejä

hansvälimäki
Keittiömestari Hans Välimäki povaa meksikolaisesta ruoasta vuoden 2016 trendiä. Str / Lehtikuva

Alkavan vuoden ruokatrendejä on jo lähdetty arvioimaan vauhdikkaasti maailmalla.

Kuluneelle vuodelle povattiin muun muassa liettualaisen ruoan ja brinnerin eli perinteisesti aamupalalla syötävien herkkujen suosion kasvusta. Nyt esille ovat nousseet maailmalla vuorostaan esimerkiksi versot ja lehdet sekä spagetin muotoon sorvatut vihannekset.

Kun keittiömestari Hans Välimäeltä kysytään arviota ensi vuoden ruokatrendeistä, mies sanoo heti, etteivät trendit ole maailman yksioikoisin asia. Välimäeltä löytyy kuitenkin jo omat arvionsa asiasta. Yksi niistä on "oikea keittäminen" eli ruuan valmistaminen ilman pusseja.

Suomessa kiinnostus ruokatrendeihin on samanlaista kuin muualla maailmalla, arvioi dosentti Piia Jallinoja Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

– Osa on kiinnostuneempia ruokatrendeistä ja osa ei. Sama ilmiö on nähtävissä kaikissa väestöissä, sanoo suomalaisten suhdetta ruokaan yli 10 vuotta tutkinut Jallinoja.

– Ruuasta kiinnostuneet ihmiset tarttuvat useampiin trendeihin ja vauhdikkaammin. He kokevat sen tärkeänä ja mielekkäänä.

Osa ihmisistä taas pysyy Jallinojan mukaan vanhoissa ruokatottumuksissaan tai seuraa trendejä viiveellä. 
Suomalaisten ravintolakulttuurissa Jallinoja sen sijaan näkee eron verrattuna moneen muuhun maahan. 

– Kun suomalaiset menevät ravintolaan, he haluavat syödä jotain eksoottisempaa ruokaa tai edes pitsaa, mutta kuitenkin jotain muuta kuin perinteisiä lihapullia.

– Uskon, että menemme enemmän siihen suuntaan, että siirretään lämpö suoraan siihen kypsennettävään kohteeseen. Saadaan enemmän makua ja struktuureja, Välimäki sanoo.

Yhdeksi ensi vuoden trendiksi Välimäki nostaa myös meksikolaisen keittiön, minkä on arvioinut nousevaksi trendiksi myös Australian Masterchef -ohjelmasta tutuksi tullut ruokatoimittaja Matt Preston.

– Jotenkin on sellainen kutku, että se lyö entistä enemmän läpi maailmalaajuisesti, Välimäki sanoo.

Nousevaksi ja samalla hyväksi ajattelumalliksi Välimäki arvioi myös niin sanotun low tai zero waste -ajattelutavan, jossa idea on tuottaa mahdollisimman vähän jätettä. Tämä sopii hänen mukaansa hyvin myös kotitalouksille.

– Se vaatii suunnitelmallisuutta, mutta minusta se on tavallaan hauskaa, koska siinä joutuu käyttämään aivojaan.

Pian juureshyllyltä myös valkoisia, violetteja ja keltaisia porkkanoita?

Myös kasvisten monipuolisemman käytön arvioidaan lisääntyvän ensi vuonna Suomessa, kuten on tapahtunut jo muualla maailmalla. Näin arvioi ainakin Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula.

– Kaalien suosio varmasti jatkaa kasvuaan, ja tarjolle tulee enemmän lajikkeita, kuten esimerkiksi hybridejä, eli eri kaalien risteytyksiä.

Lisäksi Karjula arvioi, että valikoima kasvaa eksoottisten hedelmien sekä porkkanoiden puolella.

– Esimerkiksi papaijasta on jo tullut enemmän lajikkeita tarjolle. Keväällä niitä ja eri mangolajikkeita tulee varmasti vielä enemmän.

Paluun ovat Karjulan mukaan tekemässä monen väriset porkkanat, minkä seurauksena vihanneshyllystä voi löytyä pian oranssien porkkanoiden lisäksi valkoisia, violetteja tai keltaisia porkkanoita.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja