Alkavan vuoden ruokatrendejä on jo lähdetty arvioimaan vauhdikkaasti maailmalla.
Kuluneelle vuodelle povattiin muun muassa liettualaisen ruoan ja brinnerin eli perinteisesti aamupalalla syötävien herkkujen suosion kasvusta. Nyt esille ovat nousseet maailmalla vuorostaan esimerkiksi versot ja lehdet sekä spagetin muotoon sorvatut vihannekset.
Kun keittiömestari Hans Välimäeltä kysytään arviota ensi vuoden ruokatrendeistä, mies sanoo heti, etteivät trendit ole maailman yksioikoisin asia. Välimäeltä löytyy kuitenkin jo omat arvionsa asiasta. Yksi niistä on "oikea keittäminen" eli ruuan valmistaminen ilman pusseja.
Suomessa kiinnostus ruokatrendeihin on samanlaista kuin muualla maailmalla, arvioi dosentti Piia Jallinoja Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.
– Osa on kiinnostuneempia ruokatrendeistä ja osa ei. Sama ilmiö on nähtävissä kaikissa väestöissä, sanoo suomalaisten suhdetta ruokaan yli 10 vuotta tutkinut Jallinoja.
– Ruuasta kiinnostuneet ihmiset tarttuvat useampiin trendeihin ja vauhdikkaammin. He kokevat sen tärkeänä ja mielekkäänä.
Osa ihmisistä taas pysyy Jallinojan mukaan vanhoissa ruokatottumuksissaan tai seuraa trendejä viiveellä.
Suomalaisten ravintolakulttuurissa Jallinoja sen sijaan näkee eron verrattuna moneen muuhun maahan.– Kun suomalaiset menevät ravintolaan, he haluavat syödä jotain eksoottisempaa ruokaa tai edes pitsaa, mutta kuitenkin jotain muuta kuin perinteisiä lihapullia.
– Uskon, että menemme enemmän siihen suuntaan, että siirretään lämpö suoraan siihen kypsennettävään kohteeseen. Saadaan enemmän makua ja struktuureja, Välimäki sanoo.
