Suomessa, Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa toteutetut elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen tutkimukset ovat osoittaneet, että merkinnöissä on kaikissa maissa puutteita, kertoo Evira.
Vuonna 2015 toteutetuissa tutkimuksissa selvitettiin allergiaa aiheuttavia ainesosia koskevia tietoja. Pohjoismaisessa tutkimuksessa tarkastettiin allergiaa aiheuttavien aineiden merkinnät yhteensä 351 tuotteesta.
Eviran mukaan maitoa, hasselpähkinää, maapähkinää, kananmunaa ja gluteenia löydettiin sellaisista tuotteista, joiden pakkausmerkinnöissä niitä ei ilmoitettu. Vastaavanlainen tutkimus toteutettiin aiemmin neljä vuotta sitten.
– Asia on vakava, koska allergiset reaktiot voivat pahimmillaan olla hengenvaarallisia, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran erikoistutkija Minna Anthoni toteaa.
Allergisoivat ainesosat olisi merkittävä selvästi
Allergisoivat ainesosat voivat aiheuttaa vakavia oireita vatsakivusta, oksenteluun, ihottumaan, astmakohtaukseen ja jopa allergiseen shokkiin. Tästä syystä allergisia reaktioita aiheuttavat ainesosat on niiden määrästä riippumatta aina merkittävä selvästi tuotteeseen.
– Allergisten henkilöiden on voitava luottaa pakkausmerkintöihin eikä heille saa aiheutua turhia riskejä niiden puutteista. Pohjoismaisten elintarvikkeiden tuottajien ja maahantuojien on ymmärrettävä asian vakavuus ja pantava pakkausmerkinnät kuntoon, Anthoni toteaa.
