Suomalaisrouvilla erikoinen valkosipuliresepti – Valkosipuliyhdistyksen puheenjohtaja: "Tottumuskysymys"

valkosipuli
Shutterstock

Valkosipulin ystävä pyrkii maistelemaan kynsilaukkaa kaikessa, mihin sitä ikinä voi pistää. Lähipiiri ei aina iloitse asiasta.

Valkosipuliyhdistyksen puheenjohtaja, Aimo Taponen, suhtautuu avoimesti uusiin valkosipulisiin makuelämyksiin. Kaikki käyttökeinot eivät kuitenkaan ole saaneet varauksetonta ihastusta.

– Ehkä oudointa oli, kun Valkosipuliyhdistyksen rouvat olivat laittaneet aamiaiskaurapuuroonsa valkosipulinkynnen. Sitä piti koittaa, mutta en ole kyllä sen jälkeen laittanut, Taponen hymähtää.

Asialleen uskollisena Taponen kuitenkin huomauttaa, että valkosipuli saattaa passata puuroonkin. Hän itse vain ei ole tähän tottunut.

– Tottumuskysymys. Sitä pitäisi treenata enemmän, toteaa Taponen.

Toinen mielipiteitä jakava valkosipulin käyttökohde on jäätelö. Ajatus valkosipulijäätelöstä saattaa nostaa kulmia, mutta herkulla on uskolliset ystävänsä.

– Valkosipulifestareilla vakinaamat tulevat heti maistelemaan valkosipulijäätelöä, ja muillakin ihmisillä on kokeilunhalua. Ei voi moittia! sanoo Taponen.

Valkosipulifestivaalit ovat vuosittain Keravalla järjestettävä tapahtuma, jonka järjestää Valkosipulin Ystävät – Allium Sativum ry.

"Voisitko kääntää pääsi muualle?"

Aimo Taponen syö valkosipulia lähes päivittäin. Täsmällistä päiväannosta on vaikea laskea, sillä toisina päivinä kynsilaukka maistuu toisia paremmin. Keskimäärin viikossa menee yksi sipuli.

Valkosipuleihin liitetään usein ympäristöongelma nimeltä hajuhaitta. Runsaasti valkosipulia syövä lemahtaa herkästi niukemmin kynsilaukkaa käyttävien neniin. Varsinkin raa’an valkosipulin syöminen jättää jälkeensä tymäkän hajun. Kypsennettynä vaikutus ei ole yhtä voimakas.

Taposen paras syysiltojen herkku kuitenkin valmistuu nimenomaan raa’asta valkosipulista. Yksinkertaisessa reseptissä paahdetun ruisleivän päälle levitetään voita ja raakoja valkosipulisiivuja. Taponen myöntää, että hänelle huomautetaan valkosipulin käytöstä.

– Lähipiiri antaa vähän sellaista palautetta, että voisitko kääntää pääsi muualle.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.