Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaisrouvilla erikoinen valkosipuliresepti – Valkosipuliyhdistyksen puheenjohtaja: "Tottumuskysymys"

Shutterstock
Julkaistu 13.09.2017 20:01

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Valkosipulin ystävä pyrkii maistelemaan kynsilaukkaa kaikessa, mihin sitä ikinä voi pistää. Lähipiiri ei aina iloitse asiasta.

Valkosipuliyhdistyksen puheenjohtaja, Aimo Taponen, suhtautuu avoimesti uusiin valkosipulisiin makuelämyksiin. Kaikki käyttökeinot eivät kuitenkaan ole saaneet varauksetonta ihastusta.

– Ehkä oudointa oli, kun Valkosipuliyhdistyksen rouvat olivat laittaneet aamiaiskaurapuuroonsa valkosipulinkynnen. Sitä piti koittaa, mutta en ole kyllä sen jälkeen laittanut, Taponen hymähtää.

Asialleen uskollisena Taponen kuitenkin huomauttaa, että valkosipuli saattaa passata puuroonkin. Hän itse vain ei ole tähän tottunut.

– Tottumuskysymys. Sitä pitäisi treenata enemmän, toteaa Taponen.

Toinen mielipiteitä jakava valkosipulin käyttökohde on jäätelö. Ajatus valkosipulijäätelöstä saattaa nostaa kulmia, mutta herkulla on uskolliset ystävänsä.

– Valkosipulifestareilla vakinaamat tulevat heti maistelemaan valkosipulijäätelöä, ja muillakin ihmisillä on kokeilunhalua. Ei voi moittia! sanoo Taponen.

Valkosipulifestivaalit ovat vuosittain Keravalla järjestettävä tapahtuma, jonka järjestää Valkosipulin Ystävät – Allium Sativum ry.

"Voisitko kääntää pääsi muualle?"

Aimo Taponen syö valkosipulia lähes päivittäin. Täsmällistä päiväannosta on vaikea laskea, sillä toisina päivinä kynsilaukka maistuu toisia paremmin. Keskimäärin viikossa menee yksi sipuli.

Valkosipuleihin liitetään usein ympäristöongelma nimeltä hajuhaitta. Runsaasti valkosipulia syövä lemahtaa herkästi niukemmin kynsilaukkaa käyttävien neniin. Varsinkin raa’an valkosipulin syöminen jättää jälkeensä tymäkän hajun. Kypsennettynä vaikutus ei ole yhtä voimakas.

Taposen paras syysiltojen herkku kuitenkin valmistuu nimenomaan raa’asta valkosipulista. Yksinkertaisessa reseptissä paahdetun ruisleivän päälle levitetään voita ja raakoja valkosipulisiivuja. Taponen myöntää, että hänelle huomautetaan valkosipulin käytöstä.

– Lähipiiri antaa vähän sellaista palautetta, että voisitko kääntää pääsi muualle.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"Pilkotko vai puristatko valkosipulin? Tällainen vaikutus valinnalla on makuun"Syön koko purkillisen kerralla" – TikTokin valkosipulivillitys rantautui myös SuomeenOletko koskaan tehnyt sipulille näin? Jamie Oliverin käänteentekevä kikka hämmästyttää: Saa ruoan maistumaan paremmaltaKokit paljastavat, mitä raaka-aineita he eivät suostu käyttämään – mukana monelle tuttuja tuotteitaValkosipulin suurkuluttaja sairastuu flunssaan harvoin: "Luulen, että se on uskomusasia"
ValkosipuliMausteetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Valkosipuli
  • 25.01.202411:11
    Ruoka

    Pilkotko vai puristatko valkosipulin? Tällainen vaikutus valinnalla on makuun

  • 24.11.202308:32
    Ruoka

    Testissä TikTokin suosittu valkosipulikikka – elämää helpottava vai sittenkin typerä?

  • 15.01.202312:55
    Ruoka

    Täydellinen lohturuoka syntyy vaivattomasti – Harri Syrjänen ylistää valkosipulipastaansa: "Jo liian helppo"

  • 27.08.202217:25
    Ruoanlaitto

    Aikaa säästävä valkosipuliniksi: Voit unohtaa pilkkomisen jopa vuodeksi!

  • 05.02.202217:56
    Ruoka

    Valmispizzataikinasta voi leipoa myös sämpylöitä: Testasimme koukuttavan helpon ohjeen