Suomalaisravintoloiden asiakkaita testattiin salaa buffetissa: Hurja muutos käytöksessä

buffet
Ruokien esillepano vaikuttaa merkittävästi siihen, mitä ruokalajeja lautaselle valitaan buffetissa. Shutterstock

Buffet-pöydässä eri ruokalajien menekkiin voidaan vaikuttaa yllättävillä tavoilla. Fazer Food Servicesin testissä huomattiin, että terveellisten raaka-aineiden menekkiä lounasravintoloissa voidaan vauhdittaa jo hyvin pienillä muutoksilla ruokien esillepanossa.

Fazer Food Services selvitti kahdessa pilottiravintolassaan sekä Suomessa että Ruotsissa, millaisin keinoin asiakkaat saadaan syömään enemmän kasviksia ja hedelmiä. Testissä saatiin mielenkiintoisia tuloksia siitä, kuinka jo pienet asiat kasvisten ja hedelmien esillepanossa buffet-lounaalla voivat vaikuttaa merkittävästi niiden menekkiin.

Kasviskeitto alkuruoaksi

Testissä selvisi, että kasviskeiton siirtäminen pääruoan vaihtoehdosta alkuruoaksi voi nostaa sen menekkiä merkittävästi. Kasviskeiton tarjoileminen alkuruokana nosti pilottiin valituissa suomalaisravintoloissa keiton menekkiä peräti 80 prosenttia tavallisesta.

Kasvisten siirtäminen näkyvälle paikalle

Usein buffet-pöydässä liha näyttelee pääosaa. Kasvisten menekkiä voi kuitenkin Fazerin testin mukaan asettelemalla vihannekset entistä näkyvämmälle paikalle linjastossa.

Lämpimien kasvisten lisääminen keskeisemmälle paikalle ruokalinjastossa nosti niiden menekkiä suomalaisissa ravintoloissa 20 prosenttia. Ruotsissa kasvislisukkeiden näyttävämpi esillepano nosti niin ikään niiden menekkiä – kaiken kaikkiaan noin 10–15 prosenttia.

Lihan tarjoileminen erikseen

Usein liha tai muu proteiininlähde syödään samalta lautaselta. Vihannesten kulutus voi kuitenkin lähteä yllättävään nousuun, mikäli ne syödään erilliseltä lautaselta. Annossalaatin ja vihannesten kulutus kasvoi 20 prosenttia Fazerin pilottiin valituissa suomalaisissa ravintoloissa, kun proteiiniosa tarjoiltiin annosteltuna.

Hedelmien pilkkominen valmiiksi

Vaikka useat lounasbuffetissa tarjoillut hedelmät on helppo syödä, saattaa hedelmien pilkkomisella olla merkittävä vaikutus niiden menekkiin.

Valmiiksi paloitellut tuoreet hedelmät kasvattivat hedelmien kulutusta peräti 40 prosenttia Fazerin pilottiin valituissa suomalaisravintoloissa. Ruotsissa hedelmien menekkiä pyrittiin nostamaan siirtämällä ne ruokalinjaston lopusta linjaston alkuun. Kokeilu tuotti tulosta, sillä sen ansiosta pilotissa mukana olleissa ravintoloissa hedelmien menekki nousi peräti sata prosenttia. 

Lähde: Fazer Food Services

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.