Suomalaislapset tyytymättömiä kouluruoan määrään – "Mitä tehdä, jotta ruokaa riittäisi kaikille?"

kouluruoka
Moni koululainen kokee, että koulussa ei ole tarjolla riittävästi ruokaa. Shutterstock

Valtakunnallisessa nettipaneelikyselyssä selvisi, että liki puolet suomalaisista oppilaista kokee, ettei koulussa saada riittävästi ruokaa. Mistä tämä johtuu? Makuja.fi otti selvää.

Fazer tutki touko-kesäkuussa 2015, minkälaista kouluruokailua lapset eri puolella Suomea ja eri ikäryhmissä toivovat. Selvisi, että peräti 49 prosenttia kyselyyn vastanneista lapsista ja nuorista kokee saavansa koulussa liian vähän ruokaa.

Nettipaneelikyselyyn vastasi yhteensä 1000 suomalaista 7–17-vuotiasta koululaista eri puolilta Suomea. Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö Evidens Oy.

Lautasmallia on tärkeä noudattaa

Evidens Oy:n toimitusjohtaja Tuija Wikström kertoo Makuja.fi-sivustolle, että yksi syy siihen, miksi kouluruoan määrään ei olla tyytyväisiä on se, että yksittäinen oppilas saattaa tarvita hurjan määrän ruokaa.

– Todella moni oppilas kommentoi, että ruoka loppuu välillä kesken, eivätkä kaikki oppilaat saa pääruokaa, Wikström kertoo.

– Kasvavat pojat saattavat olla todella kovia syömään. Tämä saattaa olla yksi syy, Wikström toteaa.

Kouluissa on huomattu, että esimerkiksi nuorilla pojilla lautasmalli saattaa koostua pelkistä lihapullista. Tästä syystä tiettyjen ruokalajien määrää rajataan jollain tapaa oppilaskohtaisesti.

– Jos tarjolla on esimerkiksi lihapullia, niin niitä saa silloin ottaa tietyn määrän, Wikström kertoo.

– En tiedä, onko kaikissa kouluissa sitä määrää rajattu, sillä viimeiset jäävät sitten ilman, jos sitä määrää ei rajata. Tässä on vähän dilemma, että mitä tehdä, jotta ruokaa riittäisi kaikille, Wikström toteaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja