Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaiskokin vinkki: Meheviä lihapullia saakin aikaiseksi näin helposti – unohda kokonaan paistaminen

Shutterstock
Julkaistu 29.11.2017 17:30

MTV LIFESTYLE

Atrian uunituoreessa Jauhelihakirjassa esitellään 100 kokkien tekemää jauhelihareseptiä arkeen ja juhlaan.  Mukana on myös Michelin-kokki Sasu Laukkosen erityisen hyvä lihapullaresepti.

Oletko koskaan kokeillut lihapullien keittämistä paistamisen sijaan? 

Keittiömestari Sasu Laukkosen Michelin-ravintola Chef & Sommelier sulki ovensa Helsingin Huvilakadulla keväällä 2017. Laukkonen kehitteli sen tilalle uuden konseptin: Ravintola Ora avasi ovensa kesällä samassa osoitteessa. 

Liemessä keitetyt lihapullat, eli frikadellit tuovat oivaa vaihtelua perinteisiin pyöryköihin. Huippukokki Sasu Laukkonen vinkkaa tuoreessa Jauhelihakirjassa (Atria 2017) herkullisen frikadellireseptin.

– Lihapullia tehdään usein, mutta harvemmin keittämällä herkullisessa lihaliemessä. Keittäminen on osa lihapullien hienoa historiaa – kaikkien pullien ei tarvitse aina olla paistettuja. Parasta on, että lihaliemen voi tämän jälkeen hyödyntää esimerkiksi keittopohjana tai kastikkeessa, Laukkonen kertoo kirjassa.

Frikadellit:

400 g naudan jauhelihaa (15 % rasvaa)
1 rkl sinappia
60 g pehmeää voita
2 kananmunaa
2-3 suolaliemessä säilöttyä karhunlaukan vartta/ 1 tl kuivattua karhunlaukkaa / 1 valkosipulinkynsi raastettuna
1 iso edellisenä päivänä keitetty peruna (siivilän läpi puserrettuna)
suolaa
mustapippuria

1 l lihalientä keittämiseen

Kastike:

1 dl kuivattuja metsäsieniä
2,5 dl kuumaa vettä
0,5 dl kermaa
1 rkl kahvia
suolaa
mustapippuria
maizenaa
puolukoita

Sekoita kaikki frikadellien raaka-aineet tasaiseksi massaksi niin, että massa hieman lämpiää. Muotoile kahdella kostealla lusikalla massasta ”pullia” ja keitä hiljalleen kuplivassa lihaliemessä 5-6 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä.

Liota kuivattuja sieniä kuumassa vedessä noin 15 minuuttia tai kunnes sienet ovat pehmeitä. Kaada kerma seoksen joukkoon ja kaada seos kattilaan. Lisää kahvi. Halutessasi voit maustaa kastikkeen myös yhdellä teelusikalla viskiä tai konjakkia. Mausta suolalla ja pippurilla. Kiehauta seos ja saosta maizenalla kunnes koostumus on suurustunut. Koristele kastike puolukoilla ennen tarjoilua.

Lähde: Jauhelihakirja - 100 jauhelihareseptiä (Atria 2017)

Lisää aiheesta:

Jäikö joulukinkkua yli? Tämä sinun on testattava: "Voi käyttää kaikki loput kinkut"Mehevä maissi-kanapannuNäin kanaviillokki kuuluisi oikeasti valmistaa – poikkeaa aiemmin maistamastasiUusi tapa tehdä makaronilaatikko: Munamaidolle yllättävä ja herkullinen korvikeVaihtelua perinteiseen lihapullareseptiin – lisää tätä maustetta!Suomen suosituin arkiruoka selvitettiin – tämä jokaisen tulisi osata valmistaa
LihapullatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Lihapullat
  • 12.03.202209:45
    Arkiruoka

    Mietitkö, mitä tänään ruoaksi? Testaa Harrin helppo lihapullapasta

  • 11.10.201817:25
    Pasta

    Italialaisia lihapullia ja spagettia – tällä reseptillä Lady Gaga varmisti itselleen elokuvaroolin

  • 25.08.201814:02
    Liha

    Näin huippukokki Harri Syrjänen valmistaa lihapullat – pois jää yksi tärkeänä pidetty ainesosa: "Pullista tulee muuten liian kovia"

  • 29.06.201817:01
    Sivumaku

    Internetin suosituin kanaresepti taipuu myös lihapulliksi – "samalla saa hyvän tekosyyn ostaa pullon marsalaa"

  • 15.06.201817:02
    Sivumaku

    Kyllästyttävätkö lihapullat? Tämä resepti tuo tuttuun arkiruokaan aivan uuden ulottuvuuden – ”jylhä näky lautasella”