Suomalaiskokin vinkki: Meheviä lihapullia saakin aikaiseksi näin helposti – unohda kokonaan paistaminen

Lihapullat muusi
Shutterstock

Atrian uunituoreessa Jauhelihakirjassa esitellään 100 kokkien tekemää jauhelihareseptiä arkeen ja juhlaan.  Mukana on myös Michelin-kokki Sasu Laukkosen erityisen hyvä lihapullaresepti.

Oletko koskaan kokeillut lihapullien keittämistä paistamisen sijaan? 

Keittiömestari Sasu Laukkosen Michelin-ravintola Chef & Sommelier sulki ovensa Helsingin Huvilakadulla keväällä 2017. Laukkonen kehitteli sen tilalle uuden konseptin: Ravintola Ora avasi ovensa kesällä samassa osoitteessa. 

Liemessä keitetyt lihapullat, eli frikadellit tuovat oivaa vaihtelua perinteisiin pyöryköihin. Huippukokki Sasu Laukkonen vinkkaa tuoreessa Jauhelihakirjassa (Atria 2017) herkullisen frikadellireseptin.

– Lihapullia tehdään usein, mutta harvemmin keittämällä herkullisessa lihaliemessä. Keittäminen on osa lihapullien hienoa historiaa – kaikkien pullien ei tarvitse aina olla paistettuja. Parasta on, että lihaliemen voi tämän jälkeen hyödyntää esimerkiksi keittopohjana tai kastikkeessa, Laukkonen kertoo kirjassa.

Frikadellit:

400 g naudan jauhelihaa (15 % rasvaa)
1 rkl sinappia
60 g pehmeää voita
2 kananmunaa
2-3 suolaliemessä säilöttyä karhunlaukan vartta/ 1 tl kuivattua karhunlaukkaa / 1 valkosipulinkynsi raastettuna
1 iso edellisenä päivänä keitetty peruna (siivilän läpi puserrettuna)
suolaa
mustapippuria

1 l lihalientä keittämiseen

Kastike:

1 dl kuivattuja metsäsieniä
2,5 dl kuumaa vettä
0,5 dl kermaa
1 rkl kahvia
suolaa
mustapippuria
maizenaa
puolukoita

Sekoita kaikki frikadellien raaka-aineet tasaiseksi massaksi niin, että massa hieman lämpiää. Muotoile kahdella kostealla lusikalla massasta ”pullia” ja keitä hiljalleen kuplivassa lihaliemessä 5-6 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä.

Liota kuivattuja sieniä kuumassa vedessä noin 15 minuuttia tai kunnes sienet ovat pehmeitä. Kaada kerma seoksen joukkoon ja kaada seos kattilaan. Lisää kahvi. Halutessasi voit maustaa kastikkeen myös yhdellä teelusikalla viskiä tai konjakkia. Mausta suolalla ja pippurilla. Kiehauta seos ja saosta maizenalla kunnes koostumus on suurustunut. Koristele kastike puolukoilla ennen tarjoilua.

Lähde: Jauhelihakirja - 100 jauhelihareseptiä (Atria 2017)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat