Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaiskokin vinkeillä säästät ruokalaskussa: Perunankuoretkin voi hyödyntää helposti!

Shutterstock
Julkaistu 14.05.2017 09:30

MTV LIFESTYLE

Innostus lähiruoasta ja luomusta voi toisinaan olla lompakolle liikaa. Rahoilleen saa kuitenkin vastinetta, kun osaa hyödyntää raaka-aineita monipuolisesti.

Luomu ja lähiruoka kuulostaa hyvältä, mutta saattaa monen mielestä maksaa maltaita. Huomenta Suomen Makujen aamussa kokkaava Marcos Gois antoi vinkkejä siihen, miten kotikeittiöissä raaka-aineiden laatuun voi panostaa.

Gois luotsaa Suomen ensimmäistä ramen-ravintolaa ja paljastaa, että Helsingissä sijaitsevan ravintolan hävikki on vain prosentin luokkaa.

– Ruokaa menee hukkaan oikeastaan vain silloin, jos sitä jää asiakkaan lautaselle jostain syystä. Muuten me hyödynnämme kaiken, Gois sanoo.

Samanlaista käyttäytymistä hän suosittelee kotikokeille. Erilaisia raaka-aineita ei kannata vierastaa.

– Me tilaamme Fat Ramen -ravintolaan lihat suoraan tuottajalta. Sen sijaan, että ottaisimme tietyn kilomäärän karitsan karetta tai ulkofilettä, me tilaamme kokonaisen ruhon ja käytämme koko eläimen. Jopa luut, joista keitetään keittojen liemet.

Mansikka kuuluu kesään

Goisin mukaan satokausiajattelu on hyväksi myös rahapussille.

– Mansikoita ei kannata ostaa talvella, kun ne ovat tuontitavaraa ja hinta on kalliimpi.


Sen sijaan kannattaa hyödyntää saatavilla olevia raaka-aineita perunankuorista juuresten kuoriin – ja toimia järjestelmällisesti.

– Jos esimerkiksi kuorit uunijuurekset, niin laita kuoret kattilaan ja vettä päälle. Saat helposti liemen, jota voi käyttää keiton pohjana vaikka seuraavana päivänä, Gois vinkkaa.

Erilaiset säilöntämenetelmät vähentävät myös kotitalouksien hävikkiä. Gois muistuttaa, että taito kokata harjaantuu samalla, kun miettii uusia käyttökeinoja raaka-aineille.

– Moni heittää fenkolista vihreän osan pois, mutta sen voi tosiasiassa siivuttaa ohueksi, lisätä vähän suolaa, etikkaa ja öljyä, ja laittaa salaatin sekaan. Pikkeliliemessä sen voi hyödyntää vaikkapa graavikalan lisukkeena, tai survottuna lisätä soseutetun kasviskeiton sekaan, luettelee Gois innoissaan ennen kuin jatkaa kokkailua Makujen aamun kuvauksissa.

***

Tällä lautasliinaniksillä teet arkisestakin ruokailusta juhlavan!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Oletko maistanut? Kolme todella halpaa arkiruokaa – jopa alle euron annokselta4 järkevää vinkkiä, joilla säästät ruokakuluissaRuokaa halvalla! Hyvää arkiruokaa voi tehdä jopa alle euron annoshinnalla – oletko testannut näitä?Halpaa ruokaa: Tässä kolme edullista, mutta hyvää arkiruokaa – jopa alle euron annokseltaRuokatoimittaja paljastaa 8 luottomuonaa – näitä ammattilaisen pakastimesta löytyy aina: "Hyötyä kenelle tahansa"Pirjon nerokas salaatti säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa: "Helpottaa arkea ja on edullinen"
LuomuMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Luomu
  • 09.06.202407:36
    Maatalous

    170 lehmän isäntä Pekka pettyi EU-politiikkaan

  • 17.02.202113:13
    Ruoka

    Ostatko näitä ruokia? Luomutuotteiden myynti ylitti ensimmäistä kertaa 400 miljoonan euron rajan – tässä kovimmat myyntihitit

  • 24.11.202009:15
    Ruoka

    Suosikkikinkkua tulossa kauppoihin aiempaa enemmän, mutta silti sitä ei riitä kaikille halukkaille – tässä on tavallisen ja luomukinkun todellinen ero

  • 18.11.202005:38
    Liha

    Millaista on olla lihatuottaja nyky-Suomessa? Hämeenlinnalainen Susanna perusti karjatilan vuosi sitten ja saa rajuakin kritiikkiä – "On kysytty, voiko minutkin teurastaa"

  • 18.02.202017:30
    Ruoka

    Ostatko sinäkin? Ruoka, jonka myynti on kasvanut hurjasti sekä S-ryhmällä että Keskolla: "Suosio näkyy marketeissa koko pääkaupunkiseudulla"