Innostus lähiruoasta ja luomusta voi toisinaan olla lompakolle liikaa. Rahoilleen saa kuitenkin vastinetta, kun osaa hyödyntää raaka-aineita monipuolisesti.
Luomu ja lähiruoka kuulostaa hyvältä, mutta saattaa monen mielestä maksaa maltaita. Huomenta Suomen Makujen aamussa kokkaava Marcos Gois antoi vinkkejä siihen, miten kotikeittiöissä raaka-aineiden laatuun voi panostaa.
Gois luotsaa Suomen ensimmäistä ramen-ravintolaa ja paljastaa, että Helsingissä sijaitsevan ravintolan hävikki on vain prosentin luokkaa.
– Ruokaa menee hukkaan oikeastaan vain silloin, jos sitä jää asiakkaan lautaselle jostain syystä. Muuten me hyödynnämme kaiken, Gois sanoo.
Samanlaista käyttäytymistä hän suosittelee kotikokeille. Erilaisia raaka-aineita ei kannata vierastaa.
– Me tilaamme Fat Ramen -ravintolaan lihat suoraan tuottajalta. Sen sijaan, että ottaisimme tietyn kilomäärän karitsan karetta tai ulkofilettä, me tilaamme kokonaisen ruhon ja käytämme koko eläimen. Jopa luut, joista keitetään keittojen liemet.
Mansikka kuuluu kesään
Goisin mukaan satokausiajattelu on hyväksi myös rahapussille.
– Mansikoita ei kannata ostaa talvella, kun ne ovat tuontitavaraa ja hinta on kalliimpi.

