Suomalaiskokin reseptistä ei valkosipulia puutu – 40 kynttä samaan pataan!

valkosipuli
Meri-Tuuli Lindströmin uutuuskirjassa on resepti, joka on taatusti valkosipulin ystävien mieleen. Shutterstock

Meri-Tuuli Lindströmin Pataruokaa-uutuuskirjassa on iloinen yllätys valkosipulin ystäville – kokeile tätä reseptiä illanistujaisiin!

Meri-Tuuli Lindströmin tuoreessa Pataruokaa-teoksessa on resepti, joka ei taatusti jätä valkosipulin ystäviä kylmäksi – siihen tulee nimittäin kokonaiset 40 valkosipulin kynttä!

– Ystävieni keskuudessa pataa ja lautapelejä -kutsu tarkoittaa illanistujaisia, jotka päättyvät pikkutunneilla ja koostuvat hyvästä ruoasta ja yhdessäolosta, Lindström kirjoittaa kirjan alkusanoissa. 

Pataruoat, kuten Lindströmin resepti alla, ovat kirjailijan mukaan loistava valinta peli-iltaan, sillä ne valmistuvat lähes itsestään. 

Kokeile Lindströmin reseptiä pimenevään syysiltaan ja kutsu ystävät koolle. 

Kanaa ja 40 valkosipulin kynttä

Ohje: Meri-Tuuli Lindström, Pataruokaa (WSOY)

1 kokonainen luomukana (n. 1,6 kg)
100 g voita, huoneenlämpöisenä
1 sitruuna
40 valkosipulinkynttä
600 g puikulaperunoita
2 timjamin oksaa
suolaa ja mustapippuria


Lisäksi: 
Paistinarua


1. Avaa kanan koipien sidos. Pese ja kuivaa kana sisältä ja ulkoa, leikkaa ylimääräinen nahka ja häntäpala vatsaontelon suulta. Ripottele kanan vatsaonteloon pari teelusikallista suolaa. Avaa kanan lihan ja nahan väliin taskut sormilla vatsaontelon reunan kautta aina rintafileen etuosaan saakka. Avaa vatsaontelon reunan kautta myös tasku reisipalojen päälle. Hiero puolet voista nahan ja lihan väliin. Laita loput pataan. 
2. Suolaa ja pippuroi kanan pinta. Leikkaa sitruuna pituussuunnassa neljäksi lohkoksi. Työnnä kaksi lohkoa kanan sisälle ja laita loput pataan. Sido kanan koivet yhteen vatsaontelon eteen. Käännä siivet ympäri kanan taakse. 
3. Kuori valkosipulin kynnet ja laita niistä kymmenen kanan sisään ja loput pataan. Pese puikulaperunat huolellisesti. Laita perunat padan pohjalle timjamin oksien kanssa ja pyörittele niitä voissa. Tee kanalle perunoiden keskelle sopiva syvennys ja aseta kana keskelle pataa. 
4. Peitä kannella ja nosta uuniin 140 asteeseen. Paahda kanaa uunissa noin 2 tuntia. Ota viimeisen 15 minuutin ajaksi kansi pois ja nosta lämpötila 200 asteeseen grillivastuksia käyttäen. Anna kanan pinnan paahtua ruskeaksi. 
5. Nosta kana tarjoiluvadille. Tarkista liemen maku ja lisää siihen tarvittaessa suolaa. Paina kypsiä perunoita kevyesti lusikalla murskaksi, jotta ne imevät itseensä padan herkullista lientä. Lusikoi perunat, valkosipulit ja liemi kanan kanssa tarjoiluvadille ja nosta pöytään. 

Resepti: Pataruokaa, Meri-Tuuli Lindström (WSOY)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.