Mainos

Suomalaisille tyypillinen tapa huolestuttaa kahviammattilaisia: ”Me kulutetaan eniten, mutta ei juoda eniten”

Määrällisestä volyymista laatuun siirtyminen on kahviammattilaisten mukaan ainoa keino, jolla kahvi voi selvitä. 

Tilastojen mukaan suomalaiset nauttivat eniten kahvia maailmassa, mutta läheskään kaikki kulutettu kahvi ei päädy nautiskelijoiden suuhun. Tämä on asia, johon meidän tulisi asiantuntijoiden mukaan kiinnittää yhä enemmän huomiota.

– Me kulutetaan eniten, mutta ei juoda eniten. Suurin kuluttaja Suomessa on viemäri, Pauligilla raakakahvin hankinnasta vastaava András Koroknay-Pál totesi Helsinki Coffee Festivaaleilla järjestetyssä paneelikeskustelussa.

"Kuluttamalla vähemmän kaikki voisivat hyvin"

Yleisin syy siihen, miksi kahvia heitetään niin paljon menemään, liittyy voimakkaasti hintaan. Kahvin maailmanmarkkinahinta onkin ammattilaisten mukaan yksi suurimmista kahvia tällä hetkellä uhkaavista tekijöistä.

Se, mitä voimme kuluttajana tehdä, on loppupeleissä melko yksinkertaista.  

– Se mitä voin kuluttajana tehdä, on kuluttaa vähemmän ja keskittyä laatuun. Kun tuotteesta ollaan valmiita maksamaan enemmän, sitä heitetään epätodennäköisemmin menemään, Johan & Nyströmin maajohtaja Lari Salomaa toteaa.

Vaikka kahvi onkin maailman suurin vientielintarvike, Salomaa muistuttaa, että se ei ole peruselintarvike, jota ilman emme selviäisi. Tästä syystä kuluttajien tulisi miettieä entistä enemmän seurauksia, joita mahdollisimman halvalla tuottaminen aiheuttaa.

– Amazonissa kaadetiin hiljattain Ranskan kokoinen alue sademetsää, jotta saataisiin halpaa kahvia. Ja hintaero mistä puhutaan, on kuluttajan näkökulmasta muutamia senttejä. Käytännössä kuluttamalla vähemmän kaikki voisivat hyvin, se on ydinviesti, jota haluan sanoa, Salomaa kertoo.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja