Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaisilla yllättävä tapa toimia ravintolassa: "Vaalea leipä katoaa aina"

Shutterstock
Julkaistu 11.08.2015 17:33
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Suomalaiset rakastavat perinteisesti ruisleipää, mutta ravintoloiden leipäkoreihin klassikkoleipä jää kuitenkin lepäämään.

Ravintoloitsija Henri Alén kertoi Makuja.fi:n haastattelussa, että suomalaisilla on tapana syödä vaaleaa leipää ravintolassa, vaikka ruisleipä maistuu paremmin arkena

– Ravintolassa se on niin päin, että vaalea leipä katoaa aina ensin. Minusta tuntuu, että ruisleipä on vähän arkinen suomalaisille. Ulkomaalaiset taas totta kai mielellään söisivät ruisleipää, Alén toteaa.

Vaalea leipä maistuu suomalaisille

Alén on mielissään siitä, että suomalaiset sallivat itselleen silloin tällöin ravintolassa vaalean leipäpalan, vaikka sitä ei pidetä terveellisimpänä vaihtoehtona.

– Minusta se on ihan loistavaa. Ei pidä olla liian tiukkapipoinen itseään kohtaan, Alén toteaa.

Huippukokki muistuttaa, ettei esimerkiksi pastan kanssa paras makuparikaan ole välttämättä juuri ruisleipä.

– Jos ruoka on ranskalais- tai italialaistyylistä, niin ei ruisleipä muutenkaan sovi sen kanssa millään tavalla, Alén huomauttaa.

Itseleivotut leivät kunniaan

Alénin mukaan ruokaa ennen tarjoiltu leipäkori on tärkeä osa ateriaa. Tästä syystä huippukokki toivookin, että muun ruoan ohella ravintolat panostaisivat myös tarjoamansa leivän laatuun. Tätä laatuvaatimusta eivät täytä edes korkealaatuiset raakapakasteet.

– Mielestäni suomalaisen ruokaravintolan tai illallisravintolan täytyy leipoa leipä itse – tai sitten sitä ei tarvitse tarjota ollenkaan. Se on osa sitä ammattitaitoa, mitä pitää näyttää asiakkaille, Alén kertoo.

Asiantuntija huomauttaa, että leipälajeja ei tarvitse suinkaan olla illallista ennen tarjolla lukuisia kappaleita, vaan jo yksi hyvä leipä riittää.

– Sen on oltava myös tuoretta, eikä mitään eilistä leipää. Harva sitä ostaa eilisiä munkkejakaan silloin, kun vieraita tulee.

Lisää aiheesta:

Onko pizza oikeasti epäterveellistä? Hanna Partanen vastaaMichelin-tähtikokki avaa uuden ravintolan Helsinkiin – lounaan hinta mietityttää: "11,3 eurolla on lähes mahdotonta tänä päivänä tehdä hyvää ruokaa"Tätä asiantuntija povaa seuraavaksi hittileiväksi Suomessa: "Hyvät terveysvaikutukset"Tajusitko tätä pizzassasi olevasta juustosta? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen nostaa esiin tärkeän pointinSuomalainen huippukokki ei tyrmää valmisruokia – kehottaa käyttämään niitä inspiraation lähteenä: ”Itsekin käytän valmisnuudeleita kotona”Suomalaisten työpaikkaruokaloiden ehdoton lounassuosikki: "Kun sitä on tarjolla, asiakkaita on aina paljon"
LeipäRavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 21.10.08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä