Suomalaisilla yllättävä tapa toimia ravintolassa: "Vaalea leipä katoaa aina"

shutterstock_262372751
Shutterstock

Suomalaiset rakastavat perinteisesti ruisleipää, mutta ravintoloiden leipäkoreihin klassikkoleipä jää kuitenkin lepäämään.

Ravintoloitsija Henri Alén kertoi Makuja.fi:n haastattelussa, että suomalaisilla on tapana syödä vaaleaa leipää ravintolassa, vaikka ruisleipä maistuu paremmin arkena

– Ravintolassa se on niin päin, että vaalea leipä katoaa aina ensin. Minusta tuntuu, että ruisleipä on vähän arkinen suomalaisille. Ulkomaalaiset taas totta kai mielellään söisivät ruisleipää, Alén toteaa.

Vaalea leipä maistuu suomalaisille

Alén on mielissään siitä, että suomalaiset sallivat itselleen silloin tällöin ravintolassa vaalean leipäpalan, vaikka sitä ei pidetä terveellisimpänä vaihtoehtona.

– Minusta se on ihan loistavaa. Ei pidä olla liian tiukkapipoinen itseään kohtaan, Alén toteaa.

Huippukokki muistuttaa, ettei esimerkiksi pastan kanssa paras makuparikaan ole välttämättä juuri ruisleipä.

– Jos ruoka on ranskalais- tai italialaistyylistä, niin ei ruisleipä muutenkaan sovi sen kanssa millään tavalla, Alén huomauttaa.

Itseleivotut leivät kunniaan

Alénin mukaan ruokaa ennen tarjoiltu leipäkori on tärkeä osa ateriaa. Tästä syystä huippukokki toivookin, että muun ruoan ohella ravintolat panostaisivat myös tarjoamansa leivän laatuun. Tätä laatuvaatimusta eivät täytä edes korkealaatuiset raakapakasteet.

– Mielestäni suomalaisen ruokaravintolan tai illallisravintolan täytyy leipoa leipä itse – tai sitten sitä ei tarvitse tarjota ollenkaan. Se on osa sitä ammattitaitoa, mitä pitää näyttää asiakkaille, Alén kertoo.

Asiantuntija huomauttaa, että leipälajeja ei tarvitse suinkaan olla illallista ennen tarjolla lukuisia kappaleita, vaan jo yksi hyvä leipä riittää.

– Sen on oltava myös tuoretta, eikä mitään eilistä leipää. Harva sitä ostaa eilisiä munkkejakaan silloin, kun vieraita tulee.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja