Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaisilla yksi ylivoimainen mansikkasuosikki – mikä lajike käy parhaiten pakastukseen?

Shutterstock
Julkaistu 19.06.2016 14:01

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Eri mansikkalajikkeet maistuvat erilaisilta, mutta onko väliä, mitä mansikkaa pakastaa talven varalle?

Mansikka kypsyy jo hyvää vauhtia, ja kotimaista marjaa alkaa pikkuhiljaa olla saatavilla. Mansikan ehdoton päälajike on edelleen suomalaisten suosikki Polka. Uusia lajikkeita saapuu kuitenkin Suomen pelloille pikkuhiljaa. Polkan kanssa samaan aikaan kypsyy yhä enemmän Sonataa ja sitä ennen aikainen Honeoye. 

– Viljelijät testaavat parhaillaan, tulisiko Honeoyen rinnalle Clery, kertoo Tuija Tanska Hedelmä- ja Marjanviljelijäinliitosta.

Polkan ja Honeoyen kypsymisen väliin sijoittuu vähemmän tunnettu lajike Rumba.

Mansikan makeus on kiinni happo-sokeritasapainosta marjan sisällä. Siihen vaikuttavat niin sääolot kuin kasvupaikkakin. Jos sää on tasapaksu ja lämpötila ei juuri vaihtele, jää maku pliisummaksi.

– Viljelijät tietävät yleensä itse mansikkaa maistaessaan, millä lohkolla se on kasvanut, kertoo Tuija Tanska. 

– Rumba on näyttävä ja kohtuullisen hyvänmakuinen mansikka ja viljelijän kannalta hieman erilainen kuin Polka.

Myöhäisimpiä mansikkalajikkeita ovat Malwina sekä suosiotaan kasvattava Salsa. 

Kaikki lajikkeet käyvät Tanskan mukaan pakastukseen yhtä hyvin.

– Marjoissa ei marjoina ole eroja, kyse on enemmänkin ihmisten erilaisista makumieltymyksistä. 

– Usein aikaisimmat lajikkeet syödään sellaisenaan ja pakastukseen päätyvät vasta myöhemmän sadon marjat, kuten Polka.

Polka tunnetaan makeana mansikkana, mutta löytyy makeutta muistakin lajikkeista. Tanska suosittelee makean marjan ystävää kokeilemaan esimerkiksi Malwinaa.

Lisää aiheesta:

Mansikkasesonki on nyt täällä – nämä seikat ratkaisevat, tuleeko marjoista makeita Tiesitkö? Näin voit nähdä päältäpäin, onko mansikka makeaKotimaista mansikkaa saakin jo valmistujaisjuhliin – miten tämä on mahdollista?Helteet ovat aikaistaneet mansikoiden pääsatokautta: "Nyt on paras aika hankkia hillomansikat"Ilouutinen herkkusuille: Kotimaisten marjojen satokausi voi jatkua jopa lokakuulle – ja vaihteleva sää on tehnyt marjoista laadukkaita! Hyviä uutisia mansikan ystäville! Tältä näyttää marjatilanne nyt
MarjatmansikkaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Marjat
  • 24.9.15:50
    Syöpä

    Suomalaisesta marjasta löytyi jälleen uusi terveysvaikutus – apua jopa syöpiin?

  • 19.9.10:29
    Ruoka

    Älä sulata pakastettuja marjoja jääkaapissa

  • 18.9.10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 16.8.17:28
    Leivonta

    Marjapiirakka, jota kaikki rakastavat – superhelppo valmistaa!

  • 13.8.07:43
    Ruoka

    Kotimaisilla ja ulkomaisilla marjoilla yksi selvä ero – Hanna Partanen muistuttaa riskistä