Suomalaiset valitsivat lapsuutensa kotiruokasuosikit – listan häntäpää yllättää

Karjalanpiirakka
Lehtikuva

Suomalaisen Työn Liitto selvitti suomalaisten lapsuuden ruokasuosikkeja.

Kysyttäessä suomalaisilta lapsuuden kotiruokasuosikkeja, joiden he toivoisivat säilyvän suomalaisessa ruokakulttuurissa, nousee listalle sekä kaikkein perinteisimpiä kansallisruokia että helppoja arjen perusratkaisuja. Kovimmin halutaan pitää kiinni karjalanpaistista ja -piirakoista sekä makaronilaatikosta. Makkarakeitto ei sen sijaan herätä suuria tunteita.

Keittoruoat yllättäen hännillä

Taloustutkimuksen tekemään tutkimukseen vastasi yli tuhat suomalaista ja tulokset kertovat, että suomalaisilla on kolme erityistä kotiruokasuosikkiannosta.

– Listan kärjessä karjalanpaisti, karjalanpiirakka ja makaronilaatikko jakavat tittelin Suomen suosituimmista lapsuuden kotiruoista. Yhteensä tämä kolmikko keräsi lähes 40 prosenttia kaikista äänistä. Hieman yllättäen listan hännillä keikkuvat tutut keittoruoat, makkarakeitto ja lihakeitto, Suomalaisen Työn Liiton projektipäällikkö Merja Mantila kuvailee suomalaisten mieltymyksiä.

Suosikkiruoat vaihtelevat vastaajan sukupuolesta, iästä ja kotipaikasta riippuen. Kärkikaksikon suhteen miesten ja naisten mielipiteet menevät ristiin; naiset liputtavat karjalanpiirakoiden puolesta, miehille karjalanpaisti on ykkönen. Alueellisesti karjalanpaistia suositaan erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa, kun taas karjalanpiirakat ovat suosituimpia Helsingissä ja Uudellamaalla.

Perinneruokien suosio näkyy kaupassa

Karjalanpiirakka oli myös selvä ykkössuosikki nuorten keskuudessa 24 prosentin kannatuksella. Vanhempaa ikäpolvea edustavien vastaajien keskuudessa se keräsi huomattavasti pienemmän, 4 prosentin kannatuksen. Iäkkäämmät suosivat nuoria selvästi enemmän muun muassa kaalikääryleitä, läskisoosia ja silakkapihvejä.

 – Aidot maut ja kotona itse tekeminen kasvattavat selvästi suosiotaan. Perinneruokien suosio näkyy kaupan tarjonnassa. Arkiruoan arvostus on nousussa ja raaka-aineilta odotetaan laatua. Erityisesti viikonloppuina ainekset ostetaan yhä useammin palvelutiskiltä, kertoo K-citymarket Porvoon K-kauppias Taina Jansen.

Jansenin mukaan silakkapihveillä ja läskisoosilla on vakiintunut käyttäjäkuntansa. Mielenkiintoinen ilmiö on makaronilaatikko.

– Uudet sukupolvet keksivät makaronilaatikkoon aina jotakin uutta ja tutusta suosikista on varmasti satoja eri variaatioita. Kysynkin aina asiakkailta, millainen makaronilaatikko teillä tehdään, Jansen naurahtaa.

Minkä kotiruuan lapsuudestasi haluaisit säilyvän suomalaisessa ruokakulttuurissa?

Karjalanpaisti (13 %)
Karjalanpiirakka (13 %)
Makaronilaatikko (13 %)
Lihapullat (11 %)
Hernekeitto (9 %)
Kaalikääryle (9 %)


Lihakeitto (2 %)
Makkarakeitto (1 %)

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa ja siihen vastasi 1017 15–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa. Kysymyksen vastausvaihtoehdot kartoitettiin esitutkimuksella osana tutkimusta.

Lähde: Suomalaisen Työn Liitto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat