Mainos
Mainos

Suomalaiset tekevät emämokan uunilohen valmistuksessa – nerokas keino tekee siitä täydellisen mehevää

Suomalaiset rakastavat uunilohta, mutta pilaavat tämän herkullisen arkiruoan valitettavan usein kypsentämällä kalaa liikaa.

Television ruoanlaitto-ohjelmistakin tuttu kokki Kari Aihinen on nimennyt suomalaisten perisynniksi keittiössä uunilohen ylikypsentämisen. Liian pitkä kypsennysaika tekee lohesta helposti rutikuivaa ja mautonta. Kun lohen lämpötila ylittää 50 astetta, sen pinnalle alkaa muodostua valkoista proteiinia. Silloin kala on jo ylikypsä.

Monissa huippuravintoloissa kala kypsennetään aina 42 asteeseen. Silloin lohi on monen kokin mielestä parhaimmillaan. Mutta miten kypsennys sitten onnistuu kotioloissa? 

Lohi meheväksi matalalämpökypsennyksessä

Avain täydellisen mehevään loheen on matalalämpökypsennyksessä. Parhaan lopputuloksen saa, jos keittiösta sattuu löytymään vedenkuumennuslaite sirkulaattori. Chez Marius -keittiötarvikeliikkeen sivuilla kerrotaan sirkulaattorista seuraavaa:  

– Idea on hyvin yksinkertainen; vakumoit haluamasi tuotteen mausteineen tiukkaan vakuumipussiin ja asetat sen sen vesihauteeseen, jossa sirkulaattori kypsentää sen kauttaaltaan haluamassasi lämpötilassa. Sen jälkeen voit vaikkapa paahtopaistin pintaan paistaa kauniin ruskean värin joko polttimella tai pikaisesti tulikuumalla paistinpannulla. Tuloksena on täydellisen rosé paahtopaisti kauttaaltaan, joka ei ole ylikypsä eikä kuivunut.. Sirkulaattori kun pyörittää vettä ja pitää sen koko ajan tarkassa lämpötilassa, jolloin tuotteista tulee aina oikean kypsyisiä.

Vakumointikonetta ei kuitenkaan välttämättä tarvita, vaan saman asian ajavat myös tiiviit minigrip-pussit. Myös ilman sirkulaattoria selviää, jos kotoa löytyy paistolämpömittari. 

Täydellisen mehevää lohta tiskialtaassa:

Uunilohen voi valmistaa ilman uunia, tiskialtaassa!

Suola-sokeriliemi:
1 l vettä
50 g suolaa
40 g sokeria

600 g ruodotonta ja nahatonta lohifilettä (4 lohifilettä)
120 g oliiviöljyä tai voita

+ paistolämpömittari

1. Sekoita suola ja sokeri lämpimään veteen, jotta niistä tulee liemi.

2. Laita lohifileet liemeen esimerkiksi vedenpitävässä, isossa minigrip-pussissa. Anna maustua jääkaapissa 3-5 tuntia.

3. Huuhtele lohen pinnalta liemi pois.

4. Laita hanavesi valumaan niin, että sen lämpötila on noin 2-5 astetta enemmän kuin lohen haluttu loppulämpötila. Jos tavoittelet 42-asteista lohta, valuta hanasta 44-47-asteista vettä. Käytä paistolämpömittaria apuna.

5. Laita altaaseen iso teräskattila ja täytä se hanavedellä. Voit myös kypsentää lohen suoraan tiskialtaassa, jos sinulla on sitä tätä ohjetta enemmän. Laita jokainen lohifilee erilliseen suljettavaan minigrip-pussiin ja mukaan 30 g oliiviöljyä tai sulatettua voita. Poista minigrip-pusseista ilman laittamalla pussi kaloineen veteen niin, että suu-aukko on juuri vedenpinnan yläpuolella. Sulje minigrip-pussit.

6. Anna lohen kypsyä pusseissa noin 25-30 minuuttia, kunnes sen lämpötila on haluttu. Testaa paistolämpömittarilla. Tämä paistoaika pätee lohifileisiin, jotka ovat noin 2,5 cm paksuja.

7. Ota lohet pois pusseista lautaselle ja tarjoile. Jos haluat, voit vielä paistaa lohifileiden pintaan nopeasti rapeat pinnat kuumalla pannulla, voissa.

***


Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja