Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaiset kauppaketjut vastustavat hävikkiruoan lahjoittamista ilmaiseksi asiakkaille: "Ei voida pitää ideaaliratkaisuna"

Shutterstock
Julkaistu 16.09.2016 13:01
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Makuja.fi kertoi aiemmin tällä viikolla Vihdin K-supermarketin kauppiaasta, joka antaa asiakkailleen ilmaiseksi sellaiset tuotteet, joita ei voida enää myydä. Kauppias kertoi, että tämä toimintatapa on ollut hänellä käytössä jo vuoden verran. Makuja.fi otti selvää, kuinka Ruokakesko ja S-ryhmä suhtautuvat asiaan.

LUE MYÖS: Vihdin K-supermarket jakaa ruokaa ilmaiseksi asiakkaille

– Mielestämme ruoka-avun jakamista suoraan kaupassa ei voida pitää ideaaliratkaisuna suurimmassa osassa kauppoja, Ruokakeskon päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske toteaa.

Jäske kuitenkin muistuttaa, että jokainen Keskon kauppias arvioi paikalliset olosuhteet ja päättää itsenäisesti mikä on paras keino ruoka-avulle.

TIESITKÖ? Elintarvikkeiden lahjoittamisessa hyväntekeväisyyteen noudatetaan Suomen päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) päivittämiä Eviran uuden ohjeistuksen mukaisia linjauksia, joiden mukaan kaupan on huolehdittava luovuttamiensa tuotteiden turvallisuudesta luovutushetkellä. 

Hyväntekeväisyys on ideaaliratkaisu hävikkiongelmaan

S-ryhmän edustajakaan ei kannata ensisijaisena ratkaisuna sitä, että hävikkituotteet jaettaisiin ilmaiseksi asiakkaille esimerkiksi kauppaan esille jätetystä ostoskärrystä.

– Mielestämme ruoka-apu sitä tarvitseville toteutuu parhaiten ja tasapuolisimmin lahjoittamalla myymättä jäänyt ruoka hyväntekeväisyyteen, S-ryhmän vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen kertoo.

– Ruoka-avun jakelu on hyvä hoitaa hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta, jolloin apu kohdistuu suoraan apua tarvitseville, Jäske komppaa.

Huolena tuoretuotteiden säilyvyys

Ruokakeskon edustaja on huolissaan myös siitä, kuinka kauppiaat pystyvät takaamaan tuoretuotteiden säilyvyyden, mikäli niitä on tarjolla myymälään huoneenlämpöön jätetyissä ostoskärryissä. Etenkin kylmässä säilytettävien tuotteiden kohdalla on jo yksinomaan terveyssyistä erityisen tärkeää olla huolellinen oikean säilytyslämpötilan suhteen.

– Jos hävikkiruokaa jaetaan esimerkiksi kaupan edestä tai aulatilassa, ei voida täysin varmistaa toiminnan hygieenisyyttä tai tuoretuotteiden säilyvyyttä, jos ne laitetaan esille huonelämpötilaan vapaasti otettavaksi. Tärkeimpänä ruoka-avun ehtona on, että jaettavan ruoan tulee olla syömäkelpoista, Jäske muistuttaa.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

"Lidlin roskiin heittämästä ruoasta" leviää video somessa – näin kauppaketju kommentoiAlepassa myydään nyt ruokaa yhden euron kilohintaan – tästä on kyseSuomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa joutuu lopettamaan toimintansa – syynä verottajan uusi linjausEdullinen hinta sai suomalaiset tilaamaan hävikkiruokaa netistä – pandemia-aika räjäytti myynnin kasvuunOstitko sinäkin näitä punalapputuotteita S- tai K-ruokakaupoista? Hurja suosio – Lidlilläkin selkeä hittituoteLahjoitetaanko hävikkiruokaa Suomessa hyväntekeväisyyteen? Kauppaketjut vastaavat
RuokakauppaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokakauppa
  • ma07:00
    Ravintolat

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia

  • 26.10.09:43
    Juomat

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • 23.10.08:20
    Ruoka

    "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiö

  • 20.10.17:22
    Ruoka

    Käsittämätön ilmiö: Kauppojen joulukalentereita ja -pipareita hävikkiin jo syyskuussa

  • 20.10.08:22
    Ruoka

    Paistopisteiltä löytyy "ylivoimainen välipala" – leipomojohtaja nimeää käänteentekevän hetken suosiossa