Suomalaiset kauppaketjut vastustavat hävikkiruoan lahjoittamista ilmaiseksi asiakkaille: "Ei voida pitää ideaaliratkaisuna"

Eviralla ei ole tietoa minkä verran Suomessa myydään puolalaisia omenoita.
Shutterstock

Makuja.fi kertoi aiemmin tällä viikolla Vihdin K-supermarketin kauppiaasta, joka antaa asiakkailleen ilmaiseksi sellaiset tuotteet, joita ei voida enää myydä. Kauppias kertoi, että tämä toimintatapa on ollut hänellä käytössä jo vuoden verran. Makuja.fi otti selvää, kuinka Ruokakesko ja S-ryhmä suhtautuvat asiaan.

– Mielestämme ruoka-avun jakamista suoraan kaupassa ei voida pitää ideaaliratkaisuna suurimmassa osassa kauppoja, Ruokakeskon päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske toteaa.

Jäske kuitenkin muistuttaa, että jokainen Keskon kauppias arvioi paikalliset olosuhteet ja päättää itsenäisesti mikä on paras keino ruoka-avulle.

TIESITKÖ? Elintarvikkeiden lahjoittamisessa hyväntekeväisyyteen noudatetaan Suomen päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) päivittämiä Eviran uuden ohjeistuksen mukaisia linjauksia, joiden mukaan kaupan on huolehdittava luovuttamiensa tuotteiden turvallisuudesta luovutushetkellä. 

Hyväntekeväisyys on ideaaliratkaisu hävikkiongelmaan

S-ryhmän edustajakaan ei kannata ensisijaisena ratkaisuna sitä, että hävikkituotteet jaettaisiin ilmaiseksi asiakkaille esimerkiksi kauppaan esille jätetystä ostoskärrystä.

– Mielestämme ruoka-apu sitä tarvitseville toteutuu parhaiten ja tasapuolisimmin lahjoittamalla myymättä jäänyt ruoka hyväntekeväisyyteen, S-ryhmän vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen kertoo.

– Ruoka-avun jakelu on hyvä hoitaa hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta, jolloin apu kohdistuu suoraan apua tarvitseville, Jäske komppaa.

Huolena tuoretuotteiden säilyvyys

Ruokakeskon edustaja on huolissaan myös siitä, kuinka kauppiaat pystyvät takaamaan tuoretuotteiden säilyvyyden, mikäli niitä on tarjolla myymälään huoneenlämpöön jätetyissä ostoskärryissä. Etenkin kylmässä säilytettävien tuotteiden kohdalla on jo yksinomaan terveyssyistä erityisen tärkeää olla huolellinen oikean säilytyslämpötilan suhteen.

– Jos hävikkiruokaa jaetaan esimerkiksi kaupan edestä tai aulatilassa, ei voida täysin varmistaa toiminnan hygieenisyyttä tai tuoretuotteiden säilyvyyttä, jos ne laitetaan esille huonelämpötilaan vapaasti otettavaksi. Tärkeimpänä ruoka-avun ehtona on, että jaettavan ruoan tulee olla syömäkelpoista, Jäske muistuttaa.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja