Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaiset kärsivät jodinpuutoksesta – näistä ruoista saat eniten

Shutterstock
Julkaistu 16.05.2015 18:02

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Suomalaiset kärsivät tutkimusten mukaan lievästä jodinpuutteesta. Tiedätkö, mistä ruoista jodia saa?

Jodin merkittävimpiä lähteitä ovat maito, jodioitu ruokasuola, kala, kananmuna ja merilevä. Evira on vastikään päivittänyt tietoja suomalaisten käyttämien elintarvikkeiden jodipitoisuuksista. Tutkimuksen mukaan kaikki elintarvikkeet eivät välttämättä sisälläkään jodia niin paljon kuin aiemmin on luultu. Esimerkiksi omega-kananmunissa on uuden tutkimuksen mukaan puolet vähemmän jodia kuin mitä Finelissä lukee. 

Myös joissakin juustoissa jodipitoisuudet ovat pienempiä kuin aiemmin on ajateltu. Esimerkiksi emmental-juustojen jodipitoisuus on uuden tutkimuksen mukaan 39 mikrogrammaa sadassa grammassa, kun Finelissä jodipitoisuudeksi on määritelty 200 mikrogrammaa.

– Maitojauheen, viilin, piimän, jäätelön, jogurtin ja kuohukerman osalta saatiin samoja tuloksia kuin aiemmin. Sulate- ja tuorejuustoissa oli pientä pudotusta, kertoi tutkija Taija Kosonen Eviran tutkimusseminaarissa.

  • Jodinpuutos on yleisin ravintoainepuutos
  • 2 miljardia ihmistä kärsii jodinpuutoksesta
  • Jodin saantisuositukset ovat 150 μg/vrk aikuisille, 175 μg/vrk raskaana oleville ja 200 μg/vrk imettäville

Kalojen kohdalla jodipitoisuudet riippuvat kalalajista ja sen alkuperästä. Tutkittujen kalojen jodipitoisuudet vaihtelivat 6,2 mikrogrammasta 78 mikrogrammaan per 100 grammaa. Merikaloissa oli vähemmän jodia kuin sisävesikaloissa.

Myös kalojen koolla oli väliä. Esimerkiksi pienissä silakoissa jodia on enemmän kuin suurissa. Lohessa oli tutkituista kalalajeista pienin jodipitoisuus.

Levät ovat jodinlähteenä omaa luokkaansa, ja merilevistä määritettiin jopa 677 mg/100g jodipitoisuuksia, mikä on huomattavasti enemmän kuin muissa elintarvikkeissa.

– Merilevävalmisteissa on todella korkeita pitoisuuksia. 

Jodioidun suolan käytön on todettu olevan tehokkain tapa lisätä jodin saantia ja ennaltaehkäistä jodinpuutosta. Elintarviketeollisuus ja joukkoruokailu käyttävät kuitenkin pääsääntöisesti jodioimatonta suolaa. Valtion ravitsemusneuvottelukunta on päätynyt suosittamaan jodioidun suolan käyttämistä leipomotuotteissa, kotitalouksissa ja joukkoruokaloissa.

Lisää aiheesta:

Näistä kaloista saa eniten D-vitamiiniaTiesitkö? Näistä kaloista saa eniten D-vitamiiniaKalahuomio! Syöntisuositukset muuttuivat SuomessaSaathan tarpeeksi tätä tärkeää ravintoainetta? Jää monen ruokavaliossa liian vähälle – harva kuitenkaan hoksaa kärsivänsä puutoksestaHätkähdyttävä tieto: Lähes kaikki suomalaiset syövät liikaa suolaa – näistä elintarvikkeista saadaan suurimmat suolamäärätKuluttaja: Tutkimusprofessori tyrmää trendikkäät erikoissuolat – "tämä on täysin mainoskikka"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:00
    Ruokavirasto

    Lasten purkkiruokaa vedetään takaisin – saattaa sisältää muovinpaloja

  • Eilen16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • Eilen08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • ke17:31
    Leivonta

    Liisa yhdisti mokkapalat ja mutakakun – lopputuloksena superhitti!

  • ke16:07
    Ruoka

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä