Suomalaiset kärsivät jodinpuutoksesta – näistä ruoista saat eniten

sushikuva
Shutterstock

Suomalaiset kärsivät tutkimusten mukaan lievästä jodinpuutteesta. Tiedätkö, mistä ruoista jodia saa?

Jodin merkittävimpiä lähteitä ovat maito, jodioitu ruokasuola, kala, kananmuna ja merilevä. Evira on vastikään päivittänyt tietoja suomalaisten käyttämien elintarvikkeiden jodipitoisuuksista. Tutkimuksen mukaan kaikki elintarvikkeet eivät välttämättä sisälläkään jodia niin paljon kuin aiemmin on luultu. Esimerkiksi omega-kananmunissa on uuden tutkimuksen mukaan puolet vähemmän jodia kuin mitä Finelissä lukee. 

Myös joissakin juustoissa jodipitoisuudet ovat pienempiä kuin aiemmin on ajateltu. Esimerkiksi emmental-juustojen jodipitoisuus on uuden tutkimuksen mukaan 39 mikrogrammaa sadassa grammassa, kun Finelissä jodipitoisuudeksi on määritelty 200 mikrogrammaa.

– Maitojauheen, viilin, piimän, jäätelön, jogurtin ja kuohukerman osalta saatiin samoja tuloksia kuin aiemmin. Sulate- ja tuorejuustoissa oli pientä pudotusta, kertoi tutkija Taija Kosonen Eviran tutkimusseminaarissa.

 • Jodinpuutos on yleisin ravintoainepuutos
 • 2 miljardia ihmistä kärsii jodinpuutoksesta
 • Jodin saantisuositukset ovat 150 μg/vrk aikuisille, 175 μg/vrk raskaana oleville ja 200 μg/vrk imettäville

Kalojen kohdalla jodipitoisuudet riippuvat kalalajista ja sen alkuperästä. Tutkittujen kalojen jodipitoisuudet vaihtelivat 6,2 mikrogrammasta 78 mikrogrammaan per 100 grammaa. Merikaloissa oli vähemmän jodia kuin sisävesikaloissa.

Myös kalojen koolla oli väliä. Esimerkiksi pienissä silakoissa jodia on enemmän kuin suurissa. Lohessa oli tutkituista kalalajeista pienin jodipitoisuus.

Levät ovat jodinlähteenä omaa luokkaansa, ja merilevistä määritettiin jopa 677 mg/100g jodipitoisuuksia, mikä on huomattavasti enemmän kuin muissa elintarvikkeissa.

– Merilevävalmisteissa on todella korkeita pitoisuuksia. 

Jodioidun suolan käytön on todettu olevan tehokkain tapa lisätä jodin saantia ja ennaltaehkäistä jodinpuutosta. Elintarviketeollisuus ja joukkoruokailu käyttävät kuitenkin pääsääntöisesti jodioimatonta suolaa. Valtion ravitsemusneuvottelukunta on päätynyt suosittamaan jodioidun suolan käyttämistä leipomotuotteissa, kotitalouksissa ja joukkoruokaloissa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja