Suomalaiset kärsivät tutkimusten mukaan lievästä jodinpuutteesta. Tiedätkö, mistä ruoista jodia saa?
Jodin merkittävimpiä lähteitä ovat maito, jodioitu ruokasuola, kala, kananmuna ja merilevä. Evira on vastikään päivittänyt tietoja suomalaisten käyttämien elintarvikkeiden jodipitoisuuksista. Tutkimuksen mukaan kaikki elintarvikkeet eivät välttämättä sisälläkään jodia niin paljon kuin aiemmin on luultu. Esimerkiksi omega-kananmunissa on uuden tutkimuksen mukaan puolet vähemmän jodia kuin mitä Finelissä lukee.
Myös joissakin juustoissa jodipitoisuudet ovat pienempiä kuin aiemmin on ajateltu. Esimerkiksi emmental-juustojen jodipitoisuus on uuden tutkimuksen mukaan 39 mikrogrammaa sadassa grammassa, kun Finelissä jodipitoisuudeksi on määritelty 200 mikrogrammaa.
– Maitojauheen, viilin, piimän, jäätelön, jogurtin ja kuohukerman osalta saatiin samoja tuloksia kuin aiemmin. Sulate- ja tuorejuustoissa oli pientä pudotusta, kertoi tutkija Taija Kosonen Eviran tutkimusseminaarissa.
- Jodinpuutos on yleisin ravintoainepuutos
- 2 miljardia ihmistä kärsii jodinpuutoksesta
- Jodin saantisuositukset ovat 150 μg/vrk aikuisille, 175 μg/vrk raskaana oleville ja 200 μg/vrk imettäville
Kalojen kohdalla jodipitoisuudet riippuvat kalalajista ja sen alkuperästä. Tutkittujen kalojen jodipitoisuudet vaihtelivat 6,2 mikrogrammasta 78 mikrogrammaan per 100 grammaa. Merikaloissa oli vähemmän jodia kuin sisävesikaloissa.
