Mainos

Suomalaiset hukassa eineshyllyllä: ”Harmittavan moni valitsee valmismaksalaatikon”

Eineksiä ei tarvitse tuomita, joskaan niitä ei varsinaisesti voi suositellakaan, sanoo ravitsemusterapeutti Hanna Partanen. 

Einesten suurimmat ongelmat ovat edelleen kasvisten ja proteiinin puute tai vähäinen määrä sekä liika suolan määrä. 

– Toki markkinoilla on järkevämpiäkin eineksiä, ja eineksistä löytyy toistakymmentä sydänmerkinkin omaavaa tuotetta, missä rasvan ja suolan määrä on kunnossa. Ongelma on, että ne eivät myy niin hyvin kuin perinteiset maksalaatikot ja makaronilaatikot. Se on harmi, toteaa ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

– Pelottaa, että järkevämmät einekset poistuvat, kun ne eivät myy. Kiireessä ne olisivat kuitenkin parempi vaihtoehto kuin perinteiset laatikot.  

Tuoreessa Puurot ja vellit sekaisin -kirjassaan Partanen kuitenkin toteaa, että kun einesaterialle lisää reilun salaatin tai lämpimiä kasviksia ja valitsee ruokajuomaksi lasin rasvatonta maitoa, on kokonaisuus jo melko passeli. 

– En ehkä suosittelisi einesmakaroni- tai einesmaksalaatikkoa, mutta annoksen terveellisyys riippuu myös siitä, miten se kootaan. Kirjassanikin on esimerkki, missä lautasella on 400 grammaa pyttipannua. Toisessa annoksessa on puolestaan 250 grammaa pyttipannua ja lisäksi kasviksia. Se annos on jo melkein järkevä. Tärkeintä on miettiä, miten ruoka kootaan lautaselle.


Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja