Herkullisen keiton salaisuus piilee täyteläisessä ja maukkaassa liemessä, ruokakirjailija muistuttaa. Kylmänä talvipäivinä maistuu vaikkapa kauniin värinen borssikeitto.
Jaana Virrosen tuoreessa Borssia ja šarlotkaa, Maukasta ruokaa venäläiseen tapaan (Atena 2019) keittokirjassa venäläinen kotiruoka herää eloon äidiltä perittyjen reseptien ja perheen ruokatarinoiden myötä. Kirjassa oman osionsa saa ansaitusti venäläisen keittiön kulmakivi; keitot.
– Keitto ei ole pelkästään alkuruoka, vaan myös täyttävä lounas. Usein reilun kokoinen kulho lämmintä keittoa riittää pitämään nälän poissa pitkän aikaa, kirjassa kerrotaan.
Keittoja valmistettaessa huomio kannattaa kirjailijan mukaan kääntää liemeen, sillä täyteläinen ja kuuma liemi on keiton sielu.
– Jos liemestä puuttuu makua tai suolaa, keitto jääkin monilta syömättä, Virronen kirjoittaa.
LUE MYÖS: Ethän unohda olennaista sääntöä? Suomalainen ruokavaikuttaja muistuttaa: Tämä on tärkein asia kalan kypsennyksessä
Yksi venäläisen keittiön kulmakivistä on purppuranpunainen borssikeitto, joka on talviruokaa parhaimmillaan.
