Suomalaiselta ruokakirjailijalta kullanarvoinen vinkki: Kotikokki, muista tämä tai keitto jää syömättä!

borssikeitto
Pirteän punainen borssikeitto on talviruokaa parhaimmillaan. Shutterstock

Herkullisen keiton salaisuus piilee täyteläisessä ja maukkaassa liemessä, ruokakirjailija muistuttaa. Kylmänä talvipäivinä maistuu vaikkapa kauniin värinen borssikeitto. 

Jaana Virrosen tuoreessa Borssia ja šarlotkaa, Maukasta ruokaa venäläiseen tapaan (Atena 2019) keittokirjassa venäläinen kotiruoka herää eloon äidiltä perittyjen reseptien ja perheen ruokatarinoiden myötä. Kirjassa oman osionsa saa ansaitusti venäläisen keittiön kulmakivi; keitot.

– Keitto ei ole pelkästään alkuruoka, vaan myös täyttävä lounas. Usein reilun kokoinen kulho lämmintä keittoa riittää pitämään nälän poissa pitkän aikaa, kirjassa kerrotaan.

Keittoja valmistettaessa huomio kannattaa kirjailijan mukaan kääntää liemeen, sillä täyteläinen ja kuuma liemi on keiton sielu.

– Jos liemestä puuttuu makua tai suolaa, keitto jääkin monilta syömättä, Virronen kirjoittaa.

Yksi venäläisen keittiön kulmakivistä on purppuranpunainen borssikeitto, joka on talviruokaa parhaimmillaan.

Borssikeitto (4 annosta)

2 l vettä
500 g karjalanpaistia tai jauhelihaa (sika-nauta)
2 pientä punajuurta
2 kauhallista silputtua keräkaalia
3 isoa perunaa
1 iso porkkana
1 iso sipuli
1 tl tomaattipyreetä
2 rkl säilöttyjen punajuurien lientä
suolaa, pippuria, laakerinlehtiä

Tarjoiluun smetanaa ja persiljaa

Kaada vesi kattilaan, lisää jauheliha ja keitä hiljakseen (jauheliha on valmis noin 20 minuutin kuluttua, karjalanpaisti vaatii 60 minuutin keittoajan.) Keittämisen aikana liemen pinnalle syntyy vaahtoa, joka kannattaa kuoria pois reikäkauhalla. Lisää tässä vaiheessa mausteet oman maun mukaan.

Pese ja kuori vihannekset. Pilko perunat ja lisää ne keittoliemeen ensin. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi ja lisää pannulle paistumaan tilkassa öljyä. Raasta porkkana ja punajuuri. Lisää raasteet ja tomaattipyree sipulin joukkoon. Anna hautua miedolla lämmöllä hetki.

Silppua keräkaali ja lisää se liemeen. Kesällä kasvanut keräkaali kypsyy 5 minuutissa, talvikaali vaatii 20 minuuttia. Lisää keittoon haudutettu punajuuri-porkkanaraaste ja sipulit ja sammuta liesi. Lisää lopuksi säilöttyjen punajuurien liemi. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Tarjoile heti smetanan ja persiljan kera.

Lähde: Jaana Virronen, Borssia ja šarlotkaa, Maukasta ruokaa venäläiseen tapaan (Atena 2019)

***

Pehmeä kurpitsakeitto 5:00

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.