Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaiselta ruokakirjailijalta kullanarvoinen vinkki: Kotikokki, muista tämä tai keitto jää syömättä!

Pirteän punainen borssikeitto on talviruokaa parhaimmillaan.
Pirteän punainen borssikeitto on talviruokaa parhaimmillaan. Shutterstock
Julkaistu 06.02.2019 17:01

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Herkullisen keiton salaisuus piilee täyteläisessä ja maukkaassa liemessä, ruokakirjailija muistuttaa. Kylmänä talvipäivinä maistuu vaikkapa kauniin värinen borssikeitto. 

Jaana Virrosen tuoreessa Borssia ja šarlotkaa, Maukasta ruokaa venäläiseen tapaan (Atena 2019) keittokirjassa venäläinen kotiruoka herää eloon äidiltä perittyjen reseptien ja perheen ruokatarinoiden myötä. Kirjassa oman osionsa saa ansaitusti venäläisen keittiön kulmakivi; keitot.

– Keitto ei ole pelkästään alkuruoka, vaan myös täyttävä lounas. Usein reilun kokoinen kulho lämmintä keittoa riittää pitämään nälän poissa pitkän aikaa, kirjassa kerrotaan.

Keittoja valmistettaessa huomio kannattaa kirjailijan mukaan kääntää liemeen, sillä täyteläinen ja kuuma liemi on keiton sielu.

– Jos liemestä puuttuu makua tai suolaa, keitto jääkin monilta syömättä, Virronen kirjoittaa.

LUE MYÖS: Ethän unohda olennaista sääntöä? Suomalainen ruokavaikuttaja muistuttaa: Tämä on tärkein asia kalan kypsennyksessä

Yksi venäläisen keittiön kulmakivistä on purppuranpunainen borssikeitto, joka on talviruokaa parhaimmillaan.

borssikeittoBorssikeiton raikas väri tulee punajuuriliemestä.Shutterstock

Borssikeitto (4 annosta)

2 l vettä
500 g karjalanpaistia tai jauhelihaa (sika-nauta)
2 pientä punajuurta
2 kauhallista silputtua keräkaalia
3 isoa perunaa
1 iso porkkana
1 iso sipuli
1 tl tomaattipyreetä
2 rkl säilöttyjen punajuurien lientä
suolaa, pippuria, laakerinlehtiä

Tarjoiluun smetanaa ja persiljaa

Kaada vesi kattilaan, lisää jauheliha ja keitä hiljakseen (jauheliha on valmis noin 20 minuutin kuluttua, karjalanpaisti vaatii 60 minuutin keittoajan.) Keittämisen aikana liemen pinnalle syntyy vaahtoa, joka kannattaa kuoria pois reikäkauhalla. Lisää tässä vaiheessa mausteet oman maun mukaan.

Pese ja kuori vihannekset. Pilko perunat ja lisää ne keittoliemeen ensin. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi ja lisää pannulle paistumaan tilkassa öljyä. Raasta porkkana ja punajuuri. Lisää raasteet ja tomaattipyree sipulin joukkoon. Anna hautua miedolla lämmöllä hetki.

Silppua keräkaali ja lisää se liemeen. Kesällä kasvanut keräkaali kypsyy 5 minuutissa, talvikaali vaatii 20 minuuttia. Lisää keittoon haudutettu punajuuri-porkkanaraaste ja sipulit ja sammuta liesi. Lisää lopuksi säilöttyjen punajuurien liemi. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Tarjoile heti smetanan ja persiljan kera.

Lähde: Jaana Virronen, Borssia ja šarlotkaa, Maukasta ruokaa venäläiseen tapaan (Atena 2019)

***

5:00Pehmeä kurpitsakeitto

Lisää aiheesta:

Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla Kuuluisa kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeillaOletko käyttänyt kalapuikkoja näin? Jesseltä älynväläys: "Lopputulos yllätti itsenikin"MasterChef-tuomarien takuuvarmat hurmausreseptit ystävänpäiväksi: ”Paljon tätä henkilökohtaisempaa lahjaa et voi toiselle antaa”Hirvenkieltä ja tilli-fenkolilientäBorssikeitto hirvenlihalla ja piparjuurikermalla
RuoanlaittoKeitotMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 14.9.09:46
    Ruoka

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • 6.9.09:44
    Ruoka

    Onko sinulla halpispaistinpannu? Näin sille kannattaisi aina tehdä liedellä

  • 3.9.17:34
    Ruoka

    Varo! Yleinen virhe pilaa paistinpannun: "Suomalaisten perisynti"

  • 17.8.09:46
    Ruoka

    Ykköshaastaja pizzalle! Tee itse herkullinen tonnikalapinsa

  • 15.8.07:45
    Ruoka

    Kari Aihinen muistuttaa "unohdetusta ruoasta" – terveellistä ja proteiinipitoista