Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalainen ravintolaketju kehitteli nokkelan take away -rasian: 8 euron pantti, saa palauttaa tiskaamatta ravintolaan

Shutterstock
Julkaistu 12.06.2020 10:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pääkaupunkiseudulla toimivasta Factory-ravintolaketjusta voi nyt ostaa ruokaa mukaan pantillisesta kestorasiasta. 

Noutoruoan suosio on kasvanut keväällä poikkeuksellisista olosuhteista johtuen. Ravintolat joutuivat sulkemaan ovensa, ja ainoa mahdollisuus ruoan myyntiin olivat toukokuun loppuun saakka take away -annokset. Pääkaupunkiseudulla toimivassa Factory-ravintolaketjussa oltiin kiinnitetty huomiota noutoruoan aiheuttamaan pakkausjätteeseen jo ennen koronakriisiä. Noutoruoan myymiseen päätettiin keksiä kestävä ratkaisu.

Kestorasia kahdeksan euron pantilla

Jatkossa Factory-ravintolaketju tarjoaa noutoruoan ostajille myös iskunkestävästä ja hygieenisestä lasista valmistettua astiaa, jonka asiakas voi palauttaa tiskaamatta ravintolaan. Idean taustalla ovat Factory Ravintolat sekä Palveluiden markkinoinnin toimisto Ida Fram.

Konseptin tarkoitus on edistää entistä kestävämpää kulttuuria noutoruoan pakkaamisessa ja nauttimisessa. Lasisen, Bring Back -nimellä markkinoitavan ruokarasian voi jatkossa valita perinteisen kertakäyttöisen take away -rasian tilalle, ja se toimii 8 euron pantilla. Tavoitteena on, että palvelun löytäisivät erityisesti säännöllisesti take away -ruokaa ostavat asiakkaat.

bring back rasia
Pantillisessa lasirasiassa on muovikansi, mutta pakkausjätettä syntyy silti normaalia vähemmän.Factory

Miten homma sitten käytännössä toimii? Asiakas palauttaa rasian ravintolaan tiskaamatta, ja rasiat puhdistetaan ravintolassa jokaisen käyttökerran jälkeen. Uusi annos pakataan uuteen, puhtaaseen rasiaan.

– Ennen koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilaa Factory-ravintoloista myytiin viikoittain ulos satoja annoksia. Uuden pakkausvaihtoehdon myötä uskomme take away -annosten kysynnän kasvuun. Uuden ruokarasian avulla asiakkaamme voivat vähentää erilaisten pakkausmateriaalien käyttöä ja siitä kertyvää jätettä kotona ja toimistolla, sanoo Factory-ketjun toimitusjohtaja Matti Karvonen.

– Koronakriisin vuoksi palvelun lanseeraus hieman viivästyi, mutta toisaalta sen tarve on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Hanke on toteutettu täysin omakustanteisesti, ilman tukirahoitusta, Karvonen jatkaa.

Pakkausjätettä pienemmäksi monilla keinoilla

Uusi lasinen rasia lanseerataan Factoryn salaattibaareissa kesäkuun alussa. Täysin muoviton pakkaus ei kuitenkaan ole: ilma- ja nestetiivis muovinen kansi pitää ruoka-aineet tuoreempana pidempään. Rasia on kansineen pakkasen ja konepesun kestävä ja ilman kantta kestää lämmittämisen mikrossa tai uunissa. 

Monissa ravintoloissa ollaan siirrytty käyttämään myös ympäristöystävällisempia rasioita noutoruoalle. Markkinoille on tuotu aivan muovilta näyttäviä, mutta todellisuudessa ekologisia ja biohajoavia astioita.

Lue myös: Teetkö näin? Keittiömestari Pekka Terävän paras tapa keittää varhaisperunat kumoaa kaiken, mitä olet aiemmin uskonut pottujen keittämisestä

***

3:50Suomalaistutkimus selvitti: Kuinka ravintola-asiakkaiden luottamus ja mielenrauha palautetaan kriisin jälkeen? ”Ravintolat julistettiin suoraan vaarallisiksi ja suljettiin viranomaiskäskyllä”

Lisää aiheesta:

Näin paljon Wolt- tai Foodora-ostosi maksaa ravintolalle – yksi pizza tilauksissa ylitse muidenFoodoralla yllätyttiin neljän euron ruokakokeilusta – osoittautui jättimenestykseksi: "Myydään aina nopeasti loppuun"Jopa 30 000 asiakasta päivässä ennen koronaa – Sodexo keksi, miten suomalaiset ruokitaan nyt lounaalla: "Etätyöpäivän pelastus"Vantaalle taas satojen metrien autojonot? Fazerin hittitempaus sai jatkoa – nyt autokaistalla kaupataan karkkiaTurkulainen Heli halusi pelastaa paikalliset ravintolat ahdingolta ja nyt liikkuu ruoka kotiovelle: "Ei voi vain seisoa tumput suorina ja katsoa vierestä" Ravintolaruokaa puoli-ilmaiseksi: Suomalainen kohusovellus osoittautui jättimenestykseksi – nyt kelkkaan hyppää myös Kotipizza
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • to08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan