Suomalainen ravintolaketju kehitteli nokkelan take away -rasian: 8 euron pantti, saa palauttaa tiskaamatta ravintolaan

salaatti take away noutoruoka
Shutterstock

Pääkaupunkiseudulla toimivasta Factory-ravintolaketjusta voi nyt ostaa ruokaa mukaan pantillisesta kestorasiasta. 

Noutoruoan suosio on kasvanut keväällä poikkeuksellisista olosuhteista johtuen. Ravintolat joutuivat sulkemaan ovensa, ja ainoa mahdollisuus ruoan myyntiin olivat toukokuun loppuun saakka take away -annokset. Pääkaupunkiseudulla toimivassa Factory-ravintolaketjussa oltiin kiinnitetty huomiota noutoruoan aiheuttamaan pakkausjätteeseen jo ennen koronakriisiä. Noutoruoan myymiseen päätettiin keksiä kestävä ratkaisu.

Kestorasia kahdeksan euron pantilla

Jatkossa Factory-ravintolaketju tarjoaa noutoruoan ostajille myös iskunkestävästä ja hygieenisestä lasista valmistettua astiaa, jonka asiakas voi palauttaa tiskaamatta ravintolaan. Idean taustalla ovat Factory Ravintolat sekä Palveluiden markkinoinnin toimisto Ida Fram.

Konseptin tarkoitus on edistää entistä kestävämpää kulttuuria noutoruoan pakkaamisessa ja nauttimisessa. Lasisen, Bring Back -nimellä markkinoitavan ruokarasian voi jatkossa valita perinteisen kertakäyttöisen take away -rasian tilalle, ja se toimii 8 euron pantilla. Tavoitteena on, että palvelun löytäisivät erityisesti säännöllisesti take away -ruokaa ostavat asiakkaat.

Miten homma sitten käytännössä toimii? Asiakas palauttaa rasian ravintolaan tiskaamatta, ja rasiat puhdistetaan ravintolassa jokaisen käyttökerran jälkeen. Uusi annos pakataan uuteen, puhtaaseen rasiaan.

– Ennen koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilaa Factory-ravintoloista myytiin viikoittain ulos satoja annoksia. Uuden pakkausvaihtoehdon myötä uskomme take away -annosten kysynnän kasvuun. Uuden ruokarasian avulla asiakkaamme voivat vähentää erilaisten pakkausmateriaalien käyttöä ja siitä kertyvää jätettä kotona ja toimistolla, sanoo Factory-ketjun toimitusjohtaja Matti Karvonen.

– Koronakriisin vuoksi palvelun lanseeraus hieman viivästyi, mutta toisaalta sen tarve on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Hanke on toteutettu täysin omakustanteisesti, ilman tukirahoitusta, Karvonen jatkaa.

Pakkausjätettä pienemmäksi monilla keinoilla

Uusi lasinen rasia lanseerataan Factoryn salaattibaareissa kesäkuun alussa. Täysin muoviton pakkaus ei kuitenkaan ole: ilma- ja nestetiivis muovinen kansi pitää ruoka-aineet tuoreempana pidempään. Rasia on kansineen pakkasen ja konepesun kestävä ja ilman kantta kestää lämmittämisen mikrossa tai uunissa. 

Monissa ravintoloissa ollaan siirrytty käyttämään myös ympäristöystävällisempia rasioita noutoruoalle. Markkinoille on tuotu aivan muovilta näyttäviä, mutta todellisuudessa ekologisia ja biohajoavia astioita.

***

3:50

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja