Suomalainen perheenäiti kehitteli makaronilaatikon, joka sopii kaikille – tämä resepti on arjen pelastus!

Pellinkiläinen makaronilaatikko 8:14 Pellinkiläinen makaronilaatikko

Yksi suomalaisten suosituimmista arkiruoista, makaronilaatikko, taipuu helposti myös herkkävatsaisille sopiviksi.

VIDEO: Katso videolta Kari Aihisen niksit makaronilaatikon valmistukseen.

Ärtyneen suolen oireyhtymä on Suomessa yleinen vaiva, josta kärsii arviolta noin 500 000 suomalaista. Näillä ihmisillä on monesti myös perhettä, joten kokkaaminen FODMAP-ruokavalion mukaan koskettaa valtavaa määrää ihmisiä, tuore Herkkävatsaisen keittokirja muistuttaa. 

Yksi kirjan tekijöistä on suomalainen perheenäiti Minna Kinnari, joka toivoo kirjan tuovan apua vatsavaivojen kanssa kamppailevien suomalaisten perheiden arkeen.

Kirjan tekijöiden mukaan muutamalla pienellä muutoksella koko perhe voi nauttia herkullista ruokaa, joka sopii taatusti koko perheelle. Yksi helposti herkkävatsaisen ruokavalioon taipuva ruoka on suomalaisperheiden klassikko, makaronilaatikko.

Monesti gluteeniton ja maidoton makaronilaatikko jää helposti mauttomaksi, mutta ei tämä versio! Ruoan valmistus kannattaa aloittaa jo edellispäivänä, sillä mitä pidempään laatikko saa tekeytyä ennen paistamista, sitä herkullisempi lopputulos syntyy. 

Mummon makaronilaatikko (6 annosta)

5 dl gluteenitonta makaronia
400 g broilerin jauhelihaa
1 paprikaa
1 pkt broileripekonia
½ prk aurinkokuivattua tomaattia
5 dl kaurakermaa
2 kananmunaa
1 ½ tl suolaa
1 tl pippuria

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Paista broilerin jauheliha pannulla. Siirrä jauheliha sivuun ja paista pannulla suikaloitu pekoni ja pilkotut paprikat.

Kaada pastat uunivuokaan ja lisää jauheliha, pekonit ja paprikan palat. Sekoita munat ja kaurakerma keskenään ja kaada uunivuokaan. Sekoita ainekset hyvin keskenään uunivuoassa. Lisää suola ja pippuri.

Anna tekeytyä pari tuntia tai yön yli uunivuoassa ennen paistamista. Paista makaronilaatikkoa 200 asteessa noin tunnin ajan.

Lähde: Herkkävatsaisen keittokirja, Kinnari, Ovaskainen, Kinnri, Otavan Kirjapaino 2018

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.