Suomalaiset ovat hyvin tarkkoja siinä, ettei kanaa tai broileria syödä koskaan raakana salmonellariskin vuoksi. Japanilaiset syövät kuitenkin huoletta myös raakaa kanaa.
Suomen ensimmäisen sushibaarin vuonna 1999 perustanut huippukokki Kimmo Jylhä kertoo Makuja.fi-sivustolle, että monen suomalaisen yllätykseksi raa'alla kanalla herkutteleminen on Japanissa yleistä.
Suomalaiselle makkaraa, japanilaiselle raakaa kanaa
Japanin ruokakulttuuriin lukuisilla reissuillaan perehtynyt Jylhä kertoo japanilaisten herkuttelevan raa'alla kanalla samaan tapaan kuin suomalaiset syövät makkaraa. Raa'at kanafileet näkyvät hyvin arkisena osana maan ruokakulttuuria.
– Kun täällä raksamiehet menevät ja ostavat HK:n sinisen ja piimätölkin, niin Japanissa he ostavat raakaa kanafilettä ja yhden oluen, Jylhä kertoo.
Torisashiksi kutsuttu herkku on suosittu etenkin Japanin Kagoshimassa. Kanafileen lisäksi japanilaiset herkuttelevat myös raa'alla maksalla ja kivipiiralla. Muiden sushipalojen tapaan japanilaiset maustavat raa'an kanan suomalaisillekin tutuksi tulleilla perinteisillä japanilaisilla mauilla.
– Se kana on siivutettu ja he syövät sen soijan ja wasabin kanssa, aivan niin kuin kalasashimin, Jylhä tarkentaa.
Japanin villi ruokakulttuuri
Jylhä muistuttaa, että raa'an lihan syöminen on Japanissa hyvin tavanomaista. Maassa on paljon ravintoloita, jotka ovat keskittyneet raa'an lihan tarjoiluun.
–Japanissa on paljon raakaliharavintoloita, joissa syödään esimerkiksi kaikkia sisuskaluja ja verkkomahaa raakana. Heillä on erilaisia kastikkeita niiden seurana, hän kertoo.
Japanissa ollaan ruokakulttuurin saralla kaiken kaikkiaan aika villejä.
– He eivät paljon siitä heilahda, jos kalat aukovat suutaan ja silmät pyörivät kalan päässä, kun se syödään, Jylhä toteaa.
LUE MYÖS: ”Hinta kaksi euroa kilolta” – miksi nämä lihaherkut eivät kelpaa suomalaisille?
Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi