Suomalainen karkkitalo tuo markkinoille maailman ensimmäisen sirkkalakritsin – MTV testasi: Miltä uutuus maistuu?

MTV testasi: Miltä maistuu sirkkalakritsi? 2:32 MTV testasi: Miltä maistuu sirkkalakritsi?

Halva tuo kesäkuussa markkinoille sekä Suomen että maailman ensimmäisen sirkkalakritsin. Toimituksemme pääsi testaamaan, miltä uutuustuote oikein maistuu.

Videolta pääset katsomaan, mitä makuraatimme oli mieltä uutuustuotteesta, ja tunnistivatko maistelijat sirkkalakun tavallisesta lakritsista. 

Hyönteisraaka-aineen suosio kasvaa elintarviketeollisuudessa ja tulevaisuudessa hyönteisperäinen ravinto tulee taatusti olemaan arkipäivää myös länsimaissa. Sirkat ovat löytäneet tiensä jo moniin tuotteisiin, kuten Fazerin valmistamaan Sirkkaleipään. Nyt sirkat ovat päätyneet myös suomalaisille rakkaaseen makeiseen, lakritsiin. 

– Innostuimme vuodenvaihteessa maailmanlaajuisesti puhuttavasta hyönteisravinnosta ja halusimme kokeilla, miten sirkkajauhoilla voisi korvata lakritsimassan vehnäjauhoa, Oy Halva Ab:n toimitusjohtaja Jean Karavokyros kertoo.

Sirkkalakun valmistuksessa käytetään sirkkajauhoa, joka joudutaan vielä hankkimaan Hollannista. Karavokyrosin mukaan tällä hetkellä kotimaisen sirkkajauhon tuotantomäärät eivät vielä vastaa kysyntää, mutta yritys aikoo siirtyä kotimaiseen sirkkajauhoon heti, kun laadukasta raaka-ainetta on riittävästi tarjolla.

Peräti 50 prosenttia enemmän proteiinia

Kesäkuun aikana K-ryhmän kauppoihin ilmestyvää sirkkalakua on testattu talven aikana tuotekehityksessä ja tuotannossa.

Sirkkajauho on huomattavasti karkeampaa kuin lakritsinvalmistuksessa perinteisesti käytetty hienosta hienoin vehnäjauho. Sirkkajauho muuttaa lakritsimassan koostumusta merkittävästi, mikä vaikuttaa myös tuotantoprosessiin. Sirkkajauhon osuus tuotteesta on kolme prosenttia.

– Karkeampi sirkkajauho tekee lakritsimassasta kovempaa ja kuivempaa, joten olemme joutuneet säätämään lakumassan raaka-aineita, jotta sirkkalakumassa kulkee tuotannossa sujuvasti, ja jotta lakritsituotteesta tulee pehmeää kuten aidon lakritsin pitää olla, Karavokyros kertoo.

Sirkkalakritsi on hieman karkeampaa kuin tavallinen lakritsi ja muistuttaa ulkonäöltään hieman luonnonlakua. Sirkkojen proteiinipitoisuuden vuoksi uutuustuotteessa on peräti 50 prosenttia enemmän proteiinia kuin tavallisessa lakussa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat