Kotimainen innovaatio nyhtökaura on saatu vihdoin kauppoihin. Proteiinia runsaasti sisältävä tuote täyttää vatsan nopeasti.
Runsaasti julkisuudessa hehkutettu nyhtökaura on saanut internetin keskustelupalstoilla myös kritiikkiä osakseen.
– Keskustelupalstoilla jotkut ovat huudelleet, että ei tässä ole kyse mistään innovaatiosta, vaan kuka tahansa voi sekoittaa kauran ja härkäpavun ihan kotonakin, kertoo nyhtökauran kehitelleen Gold&Greenin toimitusjohtaja Maija Itkonen.
– Kun maistaa nyhtökauraa, tajuaa, ettei kyse ole pelkästä sekoittamisesta, vaan tuotteeseen on saatu tietynlainen suutuntuma ja rakenne. Samalla nyhtökauran aminohappokoostumus on saatu pidettyä todella hyvänä ja raaka-aineluettelo pienenä.
Nyhtökauran proteiinipitoisuus on itse asiassa korkeampi kuin jauhelihassa ja broilerissa.
– Monet ovat sitä mieltä, että kasvisruoasta jää nälkä. Nyhtökaurasta ei todellakaan jää, päinvastoin sitä ei voi syödä kovin suuria määriä runsaan proteiini- ja kuitupitoisuuden takia.
Sadassa grammassa nyhtökauraa on 31,5 grammaa proteiinia. Broilerissa vastaava luku on noin 22 ja jauhelihassa 20.
Korkea proteiinipitoisuus härkäpavun ansiota
Mistä nyhtökauran korkea proteiinipitoisuus sitten johtuu?
