Suojaako suosikkiruoka krapulalta? Juhlijan salaiset aseet kankkusen ehkäisyyn

iltapidot, ruoka, juoma, viini
Shutterstock

Parsaa, perunasosetta vai maitoa? Syömällä ja juomalla oikeita raaka-aineita saatat tehokkaasti ehkäistä seuraavan päivän huonon olon ja päänjyskytyksen.

Juo muutakin kuin alkoholijuomia ja muista syödä oikeita ruoka-aineita – näin selviät seuraavana päivänä kenties huomattavasti vähemmällä. 

Nesteytä

Alkoholi kuivattaa kehoa, joten lotraa vedellä! Juo lasillinen vettä jokaisen alkoholijuoman jälkeen.

Vaikka vesi on todistetusti tehokas ja tarpeellinen juoma, kun halutaan välttää alkoholin nauttimisen aiheuttamat krapulaoireet, nestetasapainon saa kuitenkin asiantuntijan mukaan vielä parempaan tasapainoon toisen juoman avulla. Migreenilääkäri Andy Dowson nimittäin suosittelee maidon juontia ennen nukkumaanmenoa, sillä maito nesteyttää kehoa tehokkaasti ja nostaa myös verensokeritasoja.

MUISTA! Kuplivat juomat nousevat päähän nopeammin. Surreyn yliopiston tekemässä tutkimuksessa osallistujilla oli veressään 0,54 mg alkoholia kahden kuplivan kuohuviinilasillisen jälkeen, mutta vain 0,39 mg, kun he olivat juoneet saman määrän väljähtynyttä kuohuviiniä. Kuplivista juomista seuraus ei automaattisesti ole pahempi krapula, mutta niitä juotuasi humallut nopeammin ja arviointikykysi saattaa heikentyä– ja saatat juoda enemmän.

Syö ennen kuin juot

Varmista aina, että vatsa on täysi ennen kuin aloitat alkoholijuomien maistelun. Tällöin alkoholi imeytyy hitaammin. Kokeile hitaasti vapautuvia hiilihydraatteja, kuten ruskeaa riisiä, bataattia ja kvinoaa. Gastroenterologien mukaa rasvaisten ruokien syöminen voi auttaa myös. Esimerkiksi suomalaisten suosikkilisukkeen, perunasoseen, syömisen kerrotaan olevan hyvä keino ehkäistä krapulaa. Testaa itse: kaksi lusikallista perunasosetta runsaan voin kera ennen drinkkejä voi auttaa hidastamaan humaltumista ja keventämään krapulaa.

Kokeile myös parsaa! Eteläkorealaisen yliopiston tutkimuksen mukaan muutaman parsatangon syöminen ennen juomista voi ehkäistä krapulan. Tutkijoiden mukaan parsan sisältämät aminohapot sekä mineraalit voivat lievittää krapulaoireita sekä suojella maksaa.

Välttele tiettyjä drinkkejä

Jotkut drinkit voivat saada aikaan pahemman krapulan kuin toiset. Yleensä mitä tummempaa alkoholijuomaa juot, sitä pahemmat ovat oireet seuraavana päivänä. Esimerkiksi punaviini tai brandy saattavat aiheuttaa pahemman krapulan kuin gini. Kofeiinia kannattaa myös vältellä, sillä se rasittaa maksaa lisää ja saattaa tehdä olosi vielä kurjemmaksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja