Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sulatatko jäätelöpaketin pöydällä? Älä sorru yleisimpiin jäätelövirheisiin

Jäätelö kannattaa sulattaa jääkaapissa, jotta se sulaa tasaisesti ja jäätelöpallojen muodostaminen on helppoa.
Jäätelö kannattaa sulattaa jääkaapissa, jotta se sulaa tasaisesti ja jäätelöpallojen muodostaminen on helppoa.Shutterstock
Julkaistu 15.09.2017 16:04

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Yksi parhaimpia jälkiruokia on ehdottomasti jokaisen lapsen suosikki eli jäätelö! Täydellinen jäätelöannos syntyy kauniin pyöreistä jäätelöpalloista, ja muutamalla vinkillä täydellisen muodon voi saavuttaa helposti itse kotona.

Amerikkalaiset jäätelöalan ammattilaiset jakavat Huffington Postille parhaat vinkkinsä, joilla jäätelöpalloista saa aivan täydellisiä. Erinomaiseen lopputuloksen saavuttamiseksi huomiota tulee kiinnittää niin jäätelön sulatukseen, välineisiin kuin oikeaan tekniikkaankin. Tiesitkö, miksi jäätelökauha täytyy kastaa ennen pallojen muodostamista kylmään veteen?

Sulatus

Ideaali lämpötila jäätelön leikkaamiselle on neljän ja viiden asteen välissä, joten juuri pakkasesta otettu jäätelö on aivan liian kovaa ja kylmää tarjoiluun. Vaikka kivikovasta paketista saisikin jonkinlaisen palasen lautaselleen, on jäätelö niin kylmää, ettei makua erota kunnolla.

Jäätelö täytyy siis pehmentää, ja tässä monet tekevätkin virheen: jäätelöä ei kannata laittaa keittiön pöydälle sulamaan. Huoneenlämmössä jäätelö sulaa aivan pehmeäksi reunoilta, mutta jää kivikovaksi sisältä, jolloin kauniita jäätelöpalloja on lähes mahdoton tehdä.

Jäätelöpaketti kannattaa laittaa pehmenemään jääkaappiin noin 10–20 minuuttia ennen tarjoilua, jolloin sulaminen tapahtuu paljon tasaisemmin. Makuihin kannattaa myös kiinnittää huomiota: suklaajäätelö sulaa hitaammin, joten se kannattaa laittaa jääkaappiin ennen vaikkapa vanilja- ja kinuskijäätelöä.

Välineet ja vesi

Jäätelön voi toki leikata veitsellä, mutta kaunein lopputulos tulee usein täydellisen pyöreistä jäätelöpalloista. Valioyksilön tekeminen ei ole kuitenkaan mikään helpoin homma, joten välineet kannattaa pitää kunnossa. Jäätelöpallojen tekoon ammattilaiset suosittelevat jäätelökauhaa, joka sisältää lämpöä johtavaa nestettä kahvassa, ja käsien lämmön avulla muodostaa jäätelöpallon.

Jäätelökauhan kastaminen veteen on myös olennaista, mutta jäätelökioskien myyjät eivät tee sitä siksi, etteivät suklaan ja vaniljan maut sekoittuisi tai siksi, että he haluaisivat lämmittää kauhan. Vettä käytetään apuna pallojen muodostuksessa, sillä jäätelö ei irtoa yhtä helposti kuivasta kauhasta. Jäätelökauha täytyy siis kastaa kylmään (ei kuumaan) veteen, jonka jälkeen enimmät vedet ravistellaan pois.

jäätelökauha

Tekniikka

Kun edessä on täydellisesti sulanut jäätelöpaketti ja veden kostuttama lämpöä johtava jäätelökauha, on aika puhua tekniikasta. Jäätelöpaketin voi kuvitella kellotauluksi, jolloin jäätelökauha laitetaan kello kahteentoista. Siitä pienellä alaspäin suuntautuneella paineella kauhaa liikutetaan paketin reunaa pitkin kello kuuteen. Lopuksi kauhan voi nostaa ylös ja liikkeen toistaa kaksi tai kolme kertaa, jolloin lopputuloksena pitäisi olla kompakti, hyvin vähän ilmataskuja sisältävä jäätelöpallo.

Ylimääräinen jäätelö

Täydellisten jäätelöannosten valmistuttua saattaa jäätelöpakettiin jäädä vielä jäistä herkkua. Useimmilla ensimmäinen ajatus on laittaa paketti takaisin pakastimeen, mutta asiantuntijat eivät tätä suosittele. Jo hetken pöydällä seisonut jäätelö on sulanut, ja jos sen pakastaa uudelleen, kärsii koostumus huomattavasti. Pehmeä ja kermainen jäätelö muuttuu epätasaiseksi ja rakeiseksi. Asiantuntijat kehottavatkin syömään koko jäätelöpaketin kerralla.

Lähde: Huffington Post

***

Helppoon jogurttijäätelöön tarvitset vain lusikoita ja pieniä jogurttipurkkeja!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Jäätelötehtaan Sauli vinkkaa: Näin jätskipurkille pitäisikin tehdä, kun sen ottaa pakastimestaJäätelötehtaan Sauli muistuttaa: Yleinen tapa jätskin ottamiseen ei välttämättä kannata – "Harvalla on sellainen kotonaan"Ethän sorru makua ja rakennetta tuhoaviin mokiin? 4 helppoa vinkkiä, joilla saat jäätelöstä parempaaBen & Jerry'silta yllättävä ohje: Näin jäätelöpurkki pitäisikin säilyttää pakastimessaMitä teet ensimmäiseksi, kun otat jäätelöpurkin pakastimesta? Jäätelötehtaan Sauli paljastaa kikan, jota moni ei ole tullut ajatelleeksiOsaatko pyörittää täydellisen jäätelöpallon? Näin onnistut!
JäätelöMakuja
Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Jäätelö
  • 5.8.17:02
    Ruoka

    Mitä eroa on jäätelöllä ja gelatolla?

  • 25.7.15:38
    Kesä

    Näin nopeasti jäätelö suli 29 asteen helteessä – lopputulos yllättää

  • 21.7.07:40
    Ruoka

    Nestlén jenkkijäätelöihin iso muutos

  • 16.7.11:03
    Helle

    Näitä tuotteita suomalaiset hamuavat helteellä, voivat loppua

  • 16.7.09:15
    Ravitsemus

    Voiko jäätelö olla terveellistä? Ravitsemusterapeutti antaa vinkit kesän herkutteluun