Mainos
Mainos

Sulatatko jäätelöpaketin pöydällä? Älä sorru yleisimpiin jäätelövirheisiin

Yksi parhaimpia jälkiruokia on ehdottomasti jokaisen lapsen suosikki eli jäätelö! Täydellinen jäätelöannos syntyy kauniin pyöreistä jäätelöpalloista, ja muutamalla vinkillä täydellisen muodon voi saavuttaa helposti itse kotona.

Amerikkalaiset jäätelöalan ammattilaiset jakavat Huffington Postille parhaat vinkkinsä, joilla jäätelöpalloista saa aivan täydellisiä. Erinomaiseen lopputuloksen saavuttamiseksi huomiota tulee kiinnittää niin jäätelön sulatukseen, välineisiin kuin oikeaan tekniikkaankin. Tiesitkö, miksi jäätelökauha täytyy kastaa ennen pallojen muodostamista kylmään veteen?

Sulatus

Ideaali lämpötila jäätelön leikkaamiselle on neljän ja viiden asteen välissä, joten juuri pakkasesta otettu jäätelö on aivan liian kovaa ja kylmää tarjoiluun. Vaikka kivikovasta paketista saisikin jonkinlaisen palasen lautaselleen, on jäätelö niin kylmää, ettei makua erota kunnolla.

Jäätelö täytyy siis pehmentää, ja tässä monet tekevätkin virheen: jäätelöä ei kannata laittaa keittiön pöydälle sulamaan. Huoneenlämmössä jäätelö sulaa aivan pehmeäksi reunoilta, mutta jää kivikovaksi sisältä, jolloin kauniita jäätelöpalloja on lähes mahdoton tehdä.

Jäätelöpaketti kannattaa laittaa pehmenemään jääkaappiin noin 10–20 minuuttia ennen tarjoilua, jolloin sulaminen tapahtuu paljon tasaisemmin. Makuihin kannattaa myös kiinnittää huomiota: suklaajäätelö sulaa hitaammin, joten se kannattaa laittaa jääkaappiin ennen vaikkapa vanilja- ja kinuskijäätelöä.

Välineet ja vesi

Jäätelön voi toki leikata veitsellä, mutta kaunein lopputulos tulee usein täydellisen pyöreistä jäätelöpalloista. Valioyksilön tekeminen ei ole kuitenkaan mikään helpoin homma, joten välineet kannattaa pitää kunnossa. Jäätelöpallojen tekoon ammattilaiset suosittelevat jäätelökauhaa, joka sisältää lämpöä johtavaa nestettä kahvassa, ja käsien lämmön avulla muodostaa jäätelöpallon.

Jäätelökauhan kastaminen veteen on myös olennaista, mutta jäätelökioskien myyjät eivät tee sitä siksi, etteivät suklaan ja vaniljan maut sekoittuisi tai siksi, että he haluaisivat lämmittää kauhan. Vettä käytetään apuna pallojen muodostuksessa, sillä jäätelö ei irtoa yhtä helposti kuivasta kauhasta. Jäätelökauha täytyy siis kastaa kylmään (ei kuumaan) veteen, jonka jälkeen enimmät vedet ravistellaan pois.

Tekniikka

Kun edessä on täydellisesti sulanut jäätelöpaketti ja veden kostuttama lämpöä johtava jäätelökauha, on aika puhua tekniikasta. Jäätelöpaketin voi kuvitella kellotauluksi, jolloin jäätelökauha laitetaan kello kahteentoista. Siitä pienellä alaspäin suuntautuneella paineella kauhaa liikutetaan paketin reunaa pitkin kello kuuteen. Lopuksi kauhan voi nostaa ylös ja liikkeen toistaa kaksi tai kolme kertaa, jolloin lopputuloksena pitäisi olla kompakti, hyvin vähän ilmataskuja sisältävä jäätelöpallo.

Ylimääräinen jäätelö

Täydellisten jäätelöannosten valmistuttua saattaa jäätelöpakettiin jäädä vielä jäistä herkkua. Useimmilla ensimmäinen ajatus on laittaa paketti takaisin pakastimeen, mutta asiantuntijat eivät tätä suosittele. Jo hetken pöydällä seisonut jäätelö on sulanut, ja jos sen pakastaa uudelleen, kärsii koostumus huomattavasti. Pehmeä ja kermainen jäätelö muuttuu epätasaiseksi ja rakeiseksi. Asiantuntijat kehottavatkin syömään koko jäätelöpaketin kerralla.

***

Helppoon jogurttijäätelöön tarvitset vain lusikoita ja pieniä jogurttipurkkeja!


Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja