Stromboli - pizzarulla

MTV Oy, All rights reserved

Pizza on yllättävän mielenkiintoinen ruoka. Klassinen italialainen versio koostuu pohjasta, kastikkeesta ja juustosta, mutta miten erilaiselta se jokaisessa ravintolassa maistuukaan. Kuten kaikessa ruoassa, mitä yksinkertaisempaa se on, sitä tärkeämpään rooliin nousevat raaka-aineet ja tekniikka. Jauhojen karkeus ja laatu, tomaattien luonne ja juuston tuoreus.

Tekniikkaa harjoittelin erimestarien opeilla taannoin pizzaviikollani. Tuoreen Pizze-kirjan oppeja en ole vielä ehtinyt testata. Pienilläkin muutoksilla ohjeeseen muuttuu taikinan olemus. 

Asiat voi tehdä myös toisin. Tavallaan. Rullakebab lienee kaikille tuttu, mutta stromboli harvemmille. Kyseessä on amerikanitalialaisten kehittämä rullattu pizza. Väliin mitä haluaa tomaattisoosin ja juuston kera, mutta useimmiten leikkeleitä, kasviksia ja yrttejä. Perinteisessä versiossa ei tosin käytetä tomaattikastiketta, mutta hyvin sekin mahtui mukaan. Teki pötköstä kosteamman. Suutuntuma muistuttaa sisäänleivottua pizzaa, calzonea, mutta ei ole silti sama.

Stromboli toimii loistavasti illanistujaisissa, koska rullan voi leikata mukaviksi, käsin syötäviksi viipaleiksi. Hyvää niin kuumana kuin haaleanakin. Muista myös piknikkievääksi! 

OMA MOKA. Tein pizzataikinasta hitusen turhan löysän ja rulla pääsi toisesta päästä aukeamaan, joten suosittelen sellaista pehmeän kimmoisaa taikinaa. En malttanut odottaa jäähtymistä ja leikkasin pötkön kuumana, mikä ei tehnyt hyvää kuvien visuaalisuudelle, mutta loistavaa makua ei nämä pikkumokat haitanneet. Kantsii kauneuden ja täyteideoidenkin takia googlata kuvahaulla stromboli ja katsoa, millaisia rullia maailmalla on tehty.

VINKKI!Strombolin sisälle uppoaa tähteet täydellisesti.

VINKKI 2! Mikäli taikinaa jää yli, tee siitä vaikka pieni focaccia (ohje).

VINKKI 3!Voit käyttää tomaattikastiketta myös stromboli-siivujen dippaukseen.

STROMBOLI

TÄYTTEET:

italialaisia leikkeleitä kuten salamia, bresaolaa tai parmankinkkua, 2-3 erilaista

kasviksia kuten grillattua paprikaa tai paistettuja kesäkurpitsasiivuja

yrttejä kuten timjamia, salviaa, rosmariinia, basilikaa

mozzarellaa (2 palloa) tai provolonea

1 kananmuna, kevyesti vatkattuna voiteluun

parmesaania, viimeistelyyn

(tomaattikastike, ei välttämätön, ohje alla)

PIZZATAIKINA (pikaversio)

7 dl vehnäjauhoja (mieluiten "0"- tai "00"-jauhoja, koulukuntakysymys)

3,5 dl vettä

25 g tuorehiivaa

0,5 dl oliiviöljyä

2 tl suolaa

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Sekoita mukaan jauhot ja oliiviöljy. Vaivaa taikinaa kulhossa 10-15 min. Taikina on melko löysää. Laita liina päälle ja anna kohota lämpimässä paikassa 30-60 min. Kuumenna sillä välin uuni 250 asteeseen.

Levitä leivinarkki uunipellille. Jauhota pinta kevyesti. Kaada taikina pellille. Lisää tarvittaessa jauhoja, jotta saat pehmeän kimmoisan taikina, jota on helppo kaulita. Kauli taikina ohueksi ja pellin kokoiseksi. Jos käytät tomaattikastiketta, levitä se ohuena kerroksena taikinan pintaan kuitenkin niin, että jätät pari senttiä tyhjiä reunoja kauttaaltaan.

Revi tai raasta puolet juustosta päälle. Lado leikkeleet ympäri pohjaa kerroksittain. Lado päälle kasvissiivut. Revi loput juustosta päälle.

Voitele kananmunalla reunat. Käännä reunaosat täytteen päälle. Rullaa käärö niin, että pyörität saumakohdan pötkön alle. Paina päädyistä taikina tiiviisti kiinni. Voitele stromboli kauttaaltaan munalla. Raasta päälle parmesaania.

Laita rulla uuniin ja paista 10 min ja pienennä lämpöä 190 asteeseen. Paista 10-15 min lisää tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Ota uunista ja anna huilata muutama minuutti. Leikkaa annospaloiksi ja tarjoile.

PIZZAKASTIKE (jos haluat sitä mukaan)

1 tlk tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia

2 rkl tomaattipyreetä

3 valkosipulinkynttä, murskattuna ja hienonnettuna

3 rkl oliiviöljyä

1 rkl punaviinietikkaa

1,5 rkl kuivattua oreganoa

0,5-1 tl chilirouhetta

1 tl fenkolinsiemeniä, morttelissa jauhettuna

1 tl sokeria

suolaa

mustapippuria

Kuumenna kattilassa oliiviöljy keskilämmöllä. Lisää valkosipuli ja chili ja kuullota puoli minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kypsennä sitä minuutin verran. Lisää tomaattimurska, punaviinietikka, oregano, fenkolinsiemenjauhe. Hauduta 30 min. Mausta mieleiseksi suolalla, pippurilla ja sokerilla. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.