Spelttipizza punajuurella - syysherkku ilman perinteistä vehnää

MTV Oy, All rights reserved

Speltti on ollut mulle nimenä hyvin tuttu raaka-aine, mutta ymmärsin vasta nyt, etten ole siitä liiemmin mitään varsinaisesti tehnyt. Törmättyäni sattumalta SunSpeltin edustajaan ja vaihdettuamme muutaman sanan, sain kasan spelttituotteita kainalooni. Ajattelin käyttää sitä täysin vehnän tapaan ohjeesta riippumatta, raaka-aineeseen sen enempää perehtymättä. Sen verran etuja on selvillä, että kyseessä on kotimainen, jalostamaton alkuperäisvilja, joka sopii monille vilja- ja vehnäallergikoille. Eli sinänsä loistava lähtökohta. Plussana lisää kasvisruokaa (melkein) lihattomalle lokakuulle.

EDIT: Tarkennetaan sen verran, että speltti on alkuvehnää, josta nykyinen vehnä polveutuu. Eli ei välttämättä sovi keliaakikoille.

Pizzataikinaan laitoin 3 dl enemmän jauhoja kuin olisin laittanut vehnää. Oma sekoitussuhteeni oli 8 dl erikoishienojauhoja ja 2 dl puolikarkeita. Toimi hyvin, mutta muunkinlaiset suhteet varmasti hoitavat homman. Ei oo niin tarkkaa.

Silkinpehmeä taikina, rapsakka pohja

Pikapizzataikinani kohosi puoli tuntia ja huomasin sen käyttäytyvän vehnää paremmin ilmakuplien muodostamisessa. Pyöriteltyäni hennosti ensimmäisen pizzapohjan, huomasin kuplien kohoavan taikinaan hetkessä. Taikinan rakenne oli silkinpehmeä ja sitko mainio. Sellainen, jota tekee mieli käsitellä hellästi. Tiedän aika paljon pizzataikinasta ja tämä oli yksiä parhaita koostumuksia, joita olen saanut aikaan. Vehnätaikinalla ei puolessa tunnissa saisi samaa tulosta mitenkään. Lopputulos jatkoi hämmästelyä. Ilmava, jopa kevyen oloinen rapsakka pohja, joka pysyi kasassa slaissia haukatessa. Ja ne kuplat. Vehnäversiossa niitä saisi odottaa kohottaessa vähintään seuraavn päivään. Tässä ne oli valmiissa pizzassa tunnin sisällä taikinanteon aloittamisesta.

Olin löytänyt aiemmin Sokoksen Italia-teemapäiviltä savustettua buffalomozzarellaa. Se sopi tähän sanoinkuvaamattoman hyvin. En ole nähnyt sitä ennen kyseistä herkkua Suomen markkinoilla, joten en sitä laittanut edes reseptiin. Toimii varmasti tavallisellakin buffalomozzarellalla ja tietty ihan peruskamallakin. Oman maan punajuuren ja yrttien kanssa se tarjosi upean ja tavallista syvemmän maun hienolla savuvivahteella.

HUOM! Jos käytät tavallista mozzarellaa, etkä buffaloa, lado ohuet siivut juustoa pohjan päälle parmesaaniraasteen jälkeen. Buffalomozzis sulaa kuumalle pinnalle hetkessä, mutta tavallinen kannattaa käyttää uunissa.

VINKKI!Tein perään toisen pizzan, johon laitoin kaikenlaisia juureksia kasvimaalta ohuina viipaleina. Myös erinomaista.

VINKKI 2! Muista myös tutkimusmatkani pizzan syvimpään olemukseen pizzaviikolla. Mukana neljä erilaista, mutta hyvää tapaa valmistaa erinomainen pizzapohja.

Punajuuri-spelttipizza

3-4 pizzaa

Pohja:

10 dl spelttijauhoja (erikoishienoja ja/tai puolikarkeita)

25 g tuorehiivaa

0,5 dl neitsytoliiviöljyä

3 dl vettä

2 tl suolaa

Täyte:

muutama punajuuri koosta riippuen

tuoretta rosmariinia ja/tai timjamia

parmesaania, raastettuna

buffalomozzarellaa

rucolaa tai basilkaa

suolaa

mustapippuria

(sormisuolaa)

(balsamicoa)

Valkosipuli-rosmariiniöljy:

0,5 dl neitsytoliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä, murskattuna

parikymmentä rosmariininlehteä, kevyesti silputtuna

Tee ensin mausteöljy. Sekoita yhteen murskatut valkosipulinkynnet, rosmariini ja oliiviöljy. Jätä maustumaan. Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää spelttijauhot. Vaivaa taikinaa käsin 20 min tai koneella 10 min. Peitä pyyhkeellä ja anna kohota 30 min. Lämmitä uuni 250 asteeseen (tai niin kuumaksi kuin pystyy). Laita mukaan pizzakivi, jos käytät sellaista. Leikkaa punajuuri ohuen ohuiksi siivuiksi (ei tarvitse olla paperinohutta, mutta 1 mm). Levitä alustalle hiukan spelttijauhoja ja nyrkin kokoinen köntti taikinaa. Pyörittele ja kevyesti painele ja venyttele taikina ohueksi ja pizzan kokoiseksi. Voitele pohja kauttaaltaan kevyesti valkosipuli-rosmariiniöljyllä. Raasta päälle parmesaania. Asettele pinnalle punajuuriviipaleet. Rouhi tai ripottele päälle hiukan suolaa ja mustapippuria. Ripottele päälle tuoretta rosmariinia ja/tai timjamia. Norota päälle hiukan mausteöljyä. Laita paistumaan 7-10 minuutiksi. Kun reunat alkavat näyttämään herkullisen kullanruskeilta, ota pizza uunista pois. Voit halutessasi lorauttaa päälle hiukan balsamiviinietikkaa.Revi buffalomozzarellasta palasia ja laita pizzan pinnalle. Ripottele päälle hiukan sormisuolakiteitä. Revi päälle vielä rucolaa tai basilikaa ja tarjoile.

PS.Muista myös Sivumaun Facebook, Instagram ja Twitter.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.