Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sous vide - ensikokemuksia tyhjiökypsennyksestä

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 18.12.2016 17:13

Sous vide -kypsennystekniikka on kiehtonut minua jo pitkään. Ongelma on ollut vain siinä, että olen kuvitellut sous vide -laitteiden maksavan tonnin ja olevan 5 litran kattilaa isompia härveleitä. Niinpä sellainen ei ole ollut edes vakavasti harkittavien listalla. Joskus asiat loksahtavat kauniisti paikoilleen. Extension.fi-verkkokauppa tarjosi minulle laitetta testattavaksi. Tutustuttuani kypsentäjään, yllätyin sekä sen hinnasta että koosta. Laitteen saa alle parilla sadalla ja se on kooltaan termospullon kokoinen. Eikun kypsentämään!

TYHJIÖN KAUNEUS. Sous vide on ranskaa ja tarkoittaa ”tyhjiössä”. Käytännössä se tarkoittaa, että raaka-aine laitetaan ensin Minigrip-pussiin tai suljetaan tyhjiöpakkauslaitteella ilmattomaan pakkaukseen. Sen jälkeen säädetään keittimeen haluttu kypsennyslämpötila 0,1-asteen tarkkuudella ja annetaan raaka-aineen kypsyä veden alla pakkauksessaan. Tästä seuraa pari suurta etua. Raaka-aine kypsyy kauttaaltaan tasaisesti toisin kuin pannulla tai kattilassa keitettäessä. Toiseksi, vesi on koko ajan tarkalleen halutun lämpöistä, joten raaka-aine ei pääse kypsymään yli. Tämä antaa huikeasti anteeksi ajoituksen suhteen ja juuri siinä olen melko huono kokki. Fiilistelen keittiössä liikaa, mutta sous viden avulla saan tehdä sitä jatkossa ilman h-hetken sählinkiä.

TÄYDELLINEN MEDIUM MIINUS. Tiesin tämän tekniikan olevan ”se juttu”. Ensikokemukset yllättivät silti positiivisesti. Että tämä on näin hyvä!? Aloitin klassisesti naudan sisäfilepihvillä. Arvioin annoksen muiden osasten valmistumisajan yli puoli tuntia pieleen (koska fiilistelin). Liha säilyi keittokattilassa täydellisenä koko ajan. Lopuksi tulikuumalla grillipannulla nopea, kaunis paistopinta. Jännityksellä pihvi halki ja lopputulos oli runollisen kaunis. Oma suosikkikypsyys on pihvissä medium miinus. Olen saanut eteeni useita pihvejä, joissa punertava sisus on vielä haalea, joskus jopa viileä. Sous viden avulla liha on lämmin läpikotaisin ja täydellisen kypsä kaikkialta, ei vain keskeltä.

MTV Oy, All rights reserved

Sama juttu kalan kanssa. Kuhafilee kypsyi täydellisesti, mutta näytti kalvakkaalta otettaessa pussista ulos. Nopea paistopinta ja lopputulos häikäisi jälleen. Vaimo on mestari keittämään täydellisiä kananmunia, mutta tämän laitteen ansiosta onnistun minäkin. Kasviksiin en ole vielä keittimen kanssa ehtinyt. Broileri kypsennetään yleensä kuivaksi. Tällä väistynee sekin huoli. Haastavampien raaka-aineiden jälkeen en odota muuta kuin täydellisyyttä niistäkin.

PALJON YLISANOJA, mutta olen aidosti vaikuttunut tuosta singon näköisestä härpäkkeestä. Ellei minulla nyt olisi sellaista, olisin kirjoittanut siitä pukille. Se on edullinen, vie kaappitilaa viinipullon verran ja on kätevä ottaa mukaan vaikka mökille. Huh, kun ajattelen, miten toi toimii kesän grillailujen kanssa! Huomaa, ettei masiina kaipaa rinnalleen mitään muuta kuin sähköpistokkeen ja ison kypsennysastian.

Tsekkaa masiinaa ja infoa tarkemmin Extension.fi-sivuilta.

MTV Oy, All rights reserved MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Hiiligrillaus - ensimmäisen kesän kokemuksetSuoraan hiilien päällä grillattu entrecôte ja salsa verdePunaviini-mansikkajäätelötikutSaanko esitellä, mangalitza-possu!Testissä superuuni Bosch Serie 8Slow cooking on trendikästä myös grillauksessa – älä tee tätä virhettä
extension.fikokemuksiapihvin paistaminensous videtyhjiökypsennys