Pistou-keitto oli yksi Provencen-reissun hätkähdyttävimpiä asioita. Koska sitä ei löytynyt mistään. Kenties tuo klassikkoruoka on kuin kesäkeitto Suomessa. Sitä on turha etsiä ravintoloista, mutta jokaisen mökkikeittiön kesässä sillä on vakiintunut rooli. Itse pistou-tahnaa kyllä löytyi lähinnä pastaan sekoitettuna. Italian puolelta saapunut pesto muuntui Ranskassa hivenen raikkaammaksi tahnaksi jättämällä pinjansiemenet pois.
Pistou-keitto on keittiöpuutarhurin unelma. Siihen voi lisätä melkein kaikkea, mitä puutarhassa kasvaa. Keiton olennaisia raaka-aineita ovat kesäkurpitsa, sipuli, porkkana, pasta ja erilaiset pavut. Mukaan voi laittaa vaikkapa perunaa, tomaattia ja herneitä. Yrtit ovat yksi kivijalka, jonka muodostavat mm. bouquet garni -kimppu persiljasta, timjamista ja laakerinlehdestä. Sävyä kannattaa lisätä myös tuoreesta lisätimjamista ja vaikka oreganosta ja selleristä.
Pistou-keitto - Soup au Pistou
2 pientä kesäkurpitsaa, pilkottuna
2 porkkanaa, pilkottuna
2 sipulia, viipaleina (pilkoin varretkin mukaan)
200 g perunoita, pilkottuna
200 g erilaisia tai samanlaisia papuja, esim. valmispapusekoitus
kourallinen pientä pastaa, esim. ”rakettispaghettia” tai pientä macaronia
