Sormiruokaa: frittejä

MTV Oy, All rights reserved

Miten saada äijät hotkimaan kasvisruokaa? Upota se rasvaan. Sormiruoalla on itselleni huono kaiku. Mieleen tulevat epämääräiset pakastemömmöt kuten mozzarellatikut ja täytetyt jalapeñot. Unohtakaa ne. Pysyvästi. Teen joskus bloggauksen, jossa vastaavat tehdään itse. Tässä erinomaisia vaihtoehtoja perusmätölle. Itse löysin kaiken omasta puutarhasta. Kokeile ihmeessä muitakin kasveja!

Kesäkurpitsaa kolmella tapaa Friteeratut kesäkurpitsankukat ovat italialainen klassikko. Keväällä niitä oli Roomassa jokaisen ravintolan listalla. Tänä vuonna testasin friteerata myös kesäkurpitsan lehteä, mikä oli onnistunut kokeilu. Käytä pieniä ja nuoria lehtiä. Ja toki voit dipata itse kurpitsaakin taikinaan ja uppopaistaa sitä.

Parasta tähderuokaa - arancinit

Kokkasin edellisenä päivänä täytettyjä paprikoita. Niiden riisitäytettä jäi yli ja siitä arancineja (resepti). Sisään työnsin kesäkurpitsan palasen. Perus korppujauhojen puuttuessa pyöräytin palleroiset ruiskorppujauhoissa. Oikein mainioita. Arancinit voit täyttää ragùlla, makkaralla, juustolla (esim. mozzarella tai ricotta) ja kasviksilla.

"Sänkkäreitä"

Lisäksi tein suosikkejani, salvia-anjovis -"sandwicheja" (resepti) sekä friteerasin lipstikan lehtiä. Mitä mainioin ateria kylmän oluen ja lämminhenkisen porukan seuraan! Muista, että friteeratut herkut tulee syödä heti, ettei niistä tule lötköjä. Arancini tosin maistui ihan hyvältä myös seuraavana päivänä mikrotettuna.

Tein lisäksi chipsejä luomusiiklistä ja lehtikaalista.

Frittiherkkuja

Tarvitset esim. kesäkurpitsan kukkia, lehtiä ja viipaleita, lipstikan lehtiä, salvian lehtiä, anjovista, kukkakaalia jne. Arancineihin tarvitset risoton tähteitä, kananmunaa ja korppujauhoja sekä täytettä.

kasvisöljyä (esim. auringonkukka) sen verran, että kattilassa on 5 cm

frittitaikinaa (kts. alla)

Friteeraustaikina

kananmuna kevyesti vatkattuna

1,5-2 dl vehnäjauhoja

loraus olutta

suolaa

pippuria

Sekoita aineet hyvin keskenään niin, että taikina on tasaista. Sen täytyisi olla hivenen tahmaista, mutta ei liian jämäkkää. Dipattavan tulee upota siihen helposti, takertua pintaan ja pinnoittaa se. Ohenna oluella, vahvenna jauhoilla.

Dippaa herkkupala taikinaan ja pyöräytä niin, että kaikki pinnat on pinnoitettu. Laita se varovasti öljyyn ja paista kaikkialta kullankeltaiseksi ja rapeaksi. Nosta fritti talouspaperin päälle valumaan turhasta rasvasta. Tarjoa heti.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat