Kanaa senegalilaisittain - osa 1 - Kelewele-kana

MTV Oy, All rights reserved

Afrikkalainen ruoka on nousemassa ensimmäistä kertaa kunnolla esiin. Siitä on povattu lattariruokabuumin manttelinperijää. Puhe afrikkalaisuudesta on tietty yhtä typerää kuin nimittää jotain safkaa eurooppalaiseksi tai aasialaiseksi. Afrikka on pirun iso manner ja sinne mahtuu monen tyyppistä keittiötä ja kulttuuria. 

Aloitin oman tutustumisen länsirannikolla sijaitsevasta Senegalista keittiömestari Pierre Thiamin kirjan myötä. Ruoat ovat maanläheisiä, täynnä lämpimiä makuja maalta ja mereltä. Houkuttelevia reseptejä löytyy runsaasti, mutta raaka-aineiden saatavuus meidän leveysasteilla heittää suurehkon haasteen.

Tein ensimmäisenä pari helppoa kanaruokaa, jotka antavat viitettä aurinkoisesta keittiöstä. Ei mitään erikoista, mutta silti mauiltaan erilaista. Senegalilaista soul foodia. Odotan talvea ja kirjan runsaita pataruokia.

Ensimmäinen kanaherkku on saanut innoituksensa ghanalaisesta katuruoasta nimeltään kelewele, jossa on paistettuja ja maustettuja keittobanaaneita. Uppopaistoon menevät tässä kuitenkin broilerin fileet senegalilaisittain jauhetulla maapähkinällä ja mausteseoksella kuorrutettuna. En löytänyt lisukkeeksi keittobanaaneja, joten korvasin ne kirjan vinkin pohjalta bataattimuusilla. Erinomainen kombo ja upeat värit!

Kelewele-kana

neljälle

4 broilerin fileetä tai koipea

2 dl maapähkinäjauhoa

2 tl jauhettua inkivääriä

2 tl sipulijauhetta

2 tl valkosipulijauhetta

2 tl cayennepippuria

1 tl mustapippuria

2 rkl suolaa

2 dl vehnäjauhoa

1 l maapähkinäöljyä (tai rypsi- tai auringonkukkaöljyä)

paistettuja keittobanaaneita tai bataattimuusia

kevyesti paistettua vihreää (esim. mangoldia, mustakaalia, punajuurenlehtiä jne.)

Sekoita isossa kulhossa maapähkinäjauhe ja mausteet. Pyöritä broilerin paloja kauttaaltaan seoksessa. Laita kulhon päälle kelmu ja anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

Tee bataattimuusi tai paista keittobanaanit. Paista vihreät kevyesti. Kuumenna frittiöljy 180 asteeseen. Pyöräytä kanapalat vehnäjauhoissa, ravistele turhat jauhot pois upota kuumaan öljyyn. Anna kypsyä 10-15 min. Tarjoile paistettujen keittobanaanien tai bataattimuusin kera sekä laita vielä höysteeksi paistettua vihreää.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!