Frittitaikina kasviksille

Helppo ja kepeän rapsakka taikina, joka sopii kaikenlaiseen friteeraukseen.

Mietin, olenko liian laiska, jos postaan pelkän frittitaikinan ohjeen. Seuraavaksi mietin, että kulutin eilen puoli tuntia etsiessäni uudenlaista, kepeämpää ja ilmavampaa ohjetta. Muotoilin ohjeista omani ja siitä tuli erittäin hyvä ja parempi kuin aiemmin kertomani. Miksi en siis jakaisi oman vaivannäköni tuloksia? Kerroin Facebookissa tämän helpon reseptin ja se näytti innostavan, joten miksi en naulaisi sitä nettiin helpommin löydettäväksi?

Olen aiemmin tehnyt frittitaikinan liian vahvaksi. Joskus se on toiminut erittäin hyvin oikeiden ruokien kanssa, joskus liian tuhti koostumus on peittänyt raaka-aineen maun alleen, vaikka mukavan rapea sormiherkku olisikin. Haluan frittiherkkua verhoavan taikinan taikinan olevan ilmavan rapsakka ja maukas. Tämä ei ole vielä täydellinen, mutta se paras, mitä olen saanut aikaan ja reippaasti parempi kuin netin useimmat ohjeet ovat.

Tällä taikinalla voit verhota kaikenlaista uppopaistoon menevää. Itse olin onnellisessa asemassa ja pääsin noukkimaan tusinan verran puutarhan kurpitsankukkia fritattavaksi. Kylkeen napsin salvian lehtiä, jotka ovat herkkua taikinan kautta fritattuna, mutta myös ”sandwicheina”, joissa kahden ison lehden väliin laitetaan sardellifile ja kuorrutetaan kokonaisuus taikinassa.

PS. Sokerimittariksi kutsuttu mittari on loistava apu kattilassa uppopaistamiseen. Erillistä laitetta ei todellakaan tarvitse. Kunhan varot, ettei lämpö nouse yli 200 asteen, jolloin on vaara rasvan syttymisestä. Jos frittaat hellalla, liesituuletin ei saa olla päällä (höräisee mahdolliset lieskat sisään ja sitten olet in deep shit).

Frittitaikina
3 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa (itse käytin miedompaa ruususuolaa, jota voi käyttää enemmän)
1 plo (0,33 l) kylmää olutta
2 vatkattua munanvalkuaista

OHJE: Sekoita jauhot ja suola keskenään. Sekoita mukaan olut ja valkuainen vatkaten niin, että taikinasta tulee tasaista.
Kuumenna kasviöljy (rypsi, auringonkukka, maapähkinä) 190 asteeseen. Dippaa fritattavat ainekset taikinaan ja verhoa ne kauttaaltaan taikinassa. Tiputa rasvaan ja frittaa kauniin kullanruskeiksi (ei kauniin kullankeltaisiksi). Nosta talouspaperin päälle valumaan hetkeksi ja laita tarjolle. Parasta kylkeen on lager-olut.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.