Sorbetin, kermajäätelön, gelaton ja jogurttijään erot – mikä on terveellisin?

Jäätelö
Shutterstock

Mikä jäätelölaji on terveellisin, ja mitä muita eroja jäätelöillä on keskenään?

Kesällä maistuu jäätelö kuin jäätelö, se on varmaa. Jäätelölajeja löytyy nykyään jokaiseen makuun: monilta kioskeilta saa sorbettia, italialaista gelatoa, kermajäätelöä ja jogurttijäätä. Mikä niistä on terveellisin vaihtoehto?

1. Sorbetti

Sorbetti valmistetaan yleensä mehusta, siirapista ja vedestä. Yksi annos hedelmäsorbettia sisältää keskimäärin 185 kaloria ja 34 grammaa sokeria, mutta ei ollenkaan rasvaa. Sorbetin rasvattomuus on hyvä asia, mutta sen huikea sokerimäärä tekee siitä sangen epäterveellisen herkun. Siinä ei myöskään ole kalsiumia, mitä maitopohjaisista jäätelöistä saa.

2. Kermajäätelö

Kermajäätelö valmistetaan maidosta, kermasta, sokerista ja munankeltuaisesta. Kupillinen vaniljakermajäätelöä sisältää noin 267 kaloria, 32 grammaa hiilihydraatteja ja 14 grammaa rasvaa. Kerman ja sokerin yhdistelmä tekee jäätelöannoksesta todella kaloripitoisen ja rasvaisen herkun. 

3. Gelato

Klassinen italialainen jäätelö valmistetaan maidosta, munankeltuaisesta ja sokerista. Kerman puuttuminen tekee gelatosta hieman vähärasvaisemman version kermajäätelöstä. Rasvan vähäisyys korvautuu kuitenkin runsaalla sokeripitoisuudella. Pieni kupillinen gelatoa sisältää noin 200 kaloria, 9 grammaa rasvaa ja 25 grammaa sokeria. 

4. Jogurttijää

Jogurttijään voisi kuvitella olevan todella terveellistä, koska se sisältää kerman sijasta vähärasvaista jogurttia. Jogurttijää on kuitenkin yllättävän kalori- ja sokeripitoista syötävää. Pienessä annoksessa jogurttijäätä on keskimäärin 215 kaloria, 3 grammaa rasvaa ja 38 grammaa sokeria. Lisäksi annokseen tulee mukaan lisää sokeria ja kaloreita, kun mukaan lasketaan valitsemasi päällysteet ja kastikkeet.

5. Paras vaihtoehto

Gelatossa on vähemmän sokeria kuin sorbetissa, mutta sorbetin sokeri tulee hedelmistä ja siirapista eikä lisätystä sokerista. Sorbetti voi siis olla näistä jäätelövaihtoehdoista suositeltavin!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat