Sokeriteollisuuden salaliitto paljastui: "Keskustelua ohjattu vuosikymmenten ajan"
The New York Timesin mukaan sokeriteollisuus maksoi 1960-luvulla tutkijoille, jotta nämä vähättelisivät sokerin ja sydäntautien yhteyttä ja siirtäisivät syyn tyydyttyneiden rasvojen niskoille.
Kalifornialaistutkijan löytämien asiakirjojen mukaan sokeriteollisuus maksoi 1960-luvulla tutkijoille, jotta nämä vähättelisivät yhteyttä sokerin ja sydänsairauksien välillä ja siirtäisivät syyn sokerin sijaan tyydyttyneiden rasvojen niskaan.
– He ovat onnistuneet ohjaamaan keskustelua sokerista vuosikymmenten ajan, sanoo lääketieteen professori Stanton Glantz The New York Timesin haastattelussa.
Julkaistujen asiakirjojen mukaan nykyään amerikkalainen sokeriyhdistys (Sugar Association) maksoi kolmelle Harvardin tiedemiehelle noin 50 000 dollaria nykyrahassa, eli noin 45 000 euroa, jotta he vuonna 1967 julkaistussa tutkimuksessaan. Tutkimusartikkelissa vähäteltiin sokerin vaikutuksia sydänsairauksien kehittymiseen ja korostettiin tyydyttyneen rasvan yhteyttä.
Vuonna 2015 The New York Times paljasti Coca-Cola-yhtiön rahoittaneen miljoonilla dollareilla tutkimusta, jossa tutkittiin sokeria sisältävien juomien ja ylipainon yhteyttä. Kesäkuussa selvisi puolestaan että makeisyhtiöt rahoittivat tutkimuksia, joiden tulosten mukaan lapset, jotka syövät karkkia painavat vähemmän kuin ne, jotka eivät syö makeisia lainkaan.
Tyydyttyneiden rasvojen sijaan ihmisiä on ohjattu syömään vähärasvaista ruokaa, mikä on saanut ihmiset nauttimaan enemmän vähärasvaisia, mutta runsaasti sokeria sisältäviä ruokia.
– Tämä oli fiksu veto sokeriteollisuudelta, sillä erityisesti arvostetussa julkaisussa julkaistu arviointi muokkaa koko tieteellistä keskustelua, Glantz toteaa.
Tutkijoiden julkaisema tieto vaikuttaa terveyssuosituksiin yhä edelleen, viisi vuosikymmentä myöhemmin. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa sokeria on ohjeistettu välttämään jo usean vuosikymmenen ajan ja tuorein suositus on jättää sokeri alle kymmeneen prosenttiin päivässä kokonaisenergian saannista.
Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Taloussanomat.
Lähde: The New York Times
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti