Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sokeriteollisuuden salaliitto paljastui: "Keskustelua ohjattu vuosikymmenten ajan"

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa neuvotaan jättämään sokerin osuus alle kymmeneen prosenttiin päivän kokonaisenergiansaannista.
Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa neuvotaan jättämään sokerin osuus alle kymmeneen prosenttiin päivän kokonaisenergiansaannista. Shutterstock
Julkaistu 14.09.2016 11:45

MTV LIFESTYLE

The New York Timesin mukaan sokeriteollisuus maksoi 1960-luvulla tutkijoille, jotta nämä vähättelisivät sokerin ja sydäntautien yhteyttä ja siirtäisivät syyn tyydyttyneiden rasvojen niskoille. 

Kalifornialaistutkijan löytämien asiakirjojen mukaan sokeriteollisuus maksoi 1960-luvulla tutkijoille, jotta nämä vähättelisivät yhteyttä sokerin ja sydänsairauksien välillä ja siirtäisivät syyn sokerin sijaan tyydyttyneiden rasvojen niskaan. 

– He ovat onnistuneet ohjaamaan keskustelua sokerista vuosikymmenten ajan, sanoo lääketieteen professori Stanton Glantz The New York Timesin haastattelussa. 

Julkaistujen asiakirjojen mukaan nykyään amerikkalainen sokeriyhdistys (Sugar Association) maksoi kolmelle Harvardin tiedemiehelle noin 50 000 dollaria nykyrahassa, eli noin 45 000 euroa, jotta he vuonna 1967 julkaistussa tutkimuksessaan. Tutkimusartikkelissa vähäteltiin sokerin vaikutuksia sydänsairauksien kehittymiseen ja korostettiin tyydyttyneen rasvan yhteyttä. 

Vuonna 2015 The New York Times paljasti Coca-Cola-yhtiön rahoittaneen miljoonilla dollareilla tutkimusta, jossa tutkittiin sokeria sisältävien juomien ja ylipainon yhteyttä. Kesäkuussa selvisi puolestaan että makeisyhtiöt rahoittivat tutkimuksia, joiden tulosten mukaan lapset, jotka syövät karkkia painavat vähemmän kuin ne, jotka eivät syö makeisia lainkaan. 

Tyydyttyneiden rasvojen sijaan ihmisiä on ohjattu syömään vähärasvaista ruokaa, mikä on saanut ihmiset nauttimaan enemmän vähärasvaisia, mutta runsaasti sokeria sisältäviä ruokia. 

– Tämä oli fiksu veto sokeriteollisuudelta, sillä erityisesti arvostetussa julkaisussa julkaistu arviointi muokkaa koko tieteellistä keskustelua, Glantz toteaa. 

Tutkijoiden julkaisema tieto vaikuttaa terveyssuosituksiin yhä edelleen, viisi vuosikymmentä myöhemmin. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa sokeria on ohjeistettu välttämään jo usean vuosikymmenen ajan ja tuorein suositus on jättää sokeri alle kymmeneen prosenttiin päivässä kokonaisenergian saannista. 

Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Taloussanomat. 

11:23Sokeri lihottaa suomalaislapsia

Lähde: The New York Times

Lisää aiheesta:

Kevytlimut eivät ole sen parempi vaihtoehto kuin sokerilimutkaan, väittää tutkimus – tällainen on vaikutus insuliinitasoihinTietyt ruoat yhdistetty jopa 14 miljoonaan diabetestapaukseenTutkijat väittävät: Sokeriteollisuus tiesi vuosikymmeniä sokerin terveysriskeistä, mutta jätti asian pimentoonTotuus sokerista ja rasvasta: Professori tyrmää väitteen, johon ihmiset yhä uskovat – "se ei laihduta!"Hurja tulos makeutusaineiden ja diabeteksen yhteydestä – kannattaako kevytlimua lipittää?Vuosikymmenten sokerisalaliiton hurja tarina: Tutkijoita lahjottiin vähättelemään sokerin vaaroja, kaikesta syytettiin rasvaa
SokeriRasvaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Sokeri
  • 13.11.08:14
    Juomat

    Tutkimus paljasti salakavalan sokeri-ilmiön – korostuu erityisesti pienituloisilla

  • 26.10.12:01
    Muistisairaudet

    Makeutusaineilla on yhteys muistin heikkenemiseen – näin paljon ikääntyminen kiihtyi

  • 25.9.15:56
    Verot

    Hallitukselta limpsalinjaus: Mitä enemmän sokeria, sitä enemmän veroa

  • 31.7.20:12
    Makeiset

    Amerikkalaislehti: Karkkia kannattaisi syödä "kuten ruotsalaiset"

  • 21.5.06:28
    Ravitsemus

    Paljonko syöt sokeria päivässä? Suositusten mukainen määrä tulee täyteen nopeasti