Sokerien ABC: Valitse sokeri käyttötarkoituksen mukaan

sokerit
Colourbox

Rakeista, raaka, jauhettua ja ruskeaa. Tunnetko sokerien erot ja niiden käyttötarkoitukset? 

Ruoanlaitossa ja leivonnassa sokeri ei toimi ainoastaan makeuttajana, vaan myös värin tuojana ja säilyvyyden parantajana. Sokereilla on eri ominaisuuksia, ja siksi ne kannattaakin valita aina käyttötarkoituksen mukaan.  

Kidesokeri

Kidesokeri valmistetaan uuttamalla sokerimehua sokerijuurikkaista. Sokerimehu keitetään paksuksi, jonka jälkeen sokeri kiteytetään ja lingotaan. Tämän jälkeen sokeri valkaistaan, kuivataan ja varastoidaan. Kidesokeri sisältää lähes sata prosenttia hiilihydraatteja, sillä kaikki muut ravinteet häviävät valmistusprosessin yhteydessä. 

Käyttö: Sopii yleissokeriksi kaikenlaiseen makeuttamiseen, leivontaan ja ruoanlaittoon.

Ruokosokeri

Sokeri valmistetaan sokeriruokojen mehusta höyrystämällä, minkä jälkeen se kiteytetään, kuivataan ja puhdistetaan. Tavallisen ruokosokerin valmistuksessa prosessointia on runsaasti, ja valmiissa sokerissa suurin osa ravinteista on hävinnyt. Ruokosokeri on verrattavissa kidesokeriin.

Käyttö: Ruokosokeria voit käyttää taloussokerin tavoin kaikenlaiseen makeuttamiseen. Ruokosokeri antaa leivonnaiselle aromia ja hiukan enemmän väriä, mutta se ei vaahtoudu yhtä hyvin kuin tavallinen sokeri.

Täysruokosokeri

Täysruokosokerilla on useampikin kutsumanimi, kuten intiaanisokeri ja muscovadosokeri. Täysruokosokeria ei prosessoida, vaan ainoastaan jauhetaan ja pakataan, jolloin siinä säilyvät vitamiinit ja kivennäisaineet.

Käyttö: Voit käyttää täysruokosokeria tavallisen sokerin tapaan. Täysruokosokeri ei ole kuitenkaan yhtä makeaa, joten voit joutua lisäämään sitä hieman tavallista sokeria enemmän. 

Fariinisokeri

Fariinisokeria saadaan sekoittamalla kidesokeria ja siirappia keskenään. Voit siis valmistaa fariinisokeria helposti myös kotona. Fariinisokerissa on korkea kosteuspitoisuus, joten se on altis paakkuuntumiselle. Vaaleanruskeassa sokerissa on siirappia 3,5 prosenttia, ja tummassa 6,5 prosenttia.

Käyttö: Fariinisokeri sopii makeuttajaksi tummiin leivonnaisiin, esimerkiksi maustekakkuihin. Sitä voidaan käyttää monipuolisesti myös juomissa, jälkiruoissa, sekä kastikkeiden ja marinadien mausteena.

Tomusokeri

Tomusokeri on hyvin hienojakoista sokeria. Se valmistetaan jauhamalla kidesokeria tai palasokeria. Tomusokeriin lisätään paakkuuntumisen estoainetta, kuten maissitärkkelystä. Voit tehdä tomusokeria myös kotona jauhamalla hienoa sokeria, ja lisäämällä siihen maissitärkkelystä. 

Käyttö: Tomusokeria käytetään juomien, jälkiruokien ja leivonnaisten valmistukseen, sekä niiden koristeluun. Tomusokeri on myös hyvä kermavaahdon makeuttaja, sillä se pitää vaahdon hyvin kuohkeana. 

Hillosokeri

Hillosokeri on säilöntään tarkoitettu erikoissokeri. Hillosokeri sisältää tavallisen kidesokerin lisäksi hedelmäpektiiniä, sitruunahappoa ja kaliumsorbaattia, jotka lisäävät säilyvyyttä. 

Käyttö: Hillosokeri sopii hillojen, hyytelöiden ja marmeladien valmistukseen. 


Lähteet: huffingtonpost.com, sugar.org

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja