Smoothiesi saattaa sisältää yllätyksiä – tiesitkö näistä oudoista aineksista?

Mehiläisen siitepöly
Superruoaksi miellettyä mehiläisen siitepölyä käytetään smoothieissa. Shutterstock

Smoothiet ovat kovassa suosiossa ja moni korvaa perinteiset välipalat tänä päivänä erilaisilla ravintorikkailla juomilla. Tiedätkö, mitä kaikkea valmiina ostamasi smoothiet saattavat sisältää?

Amerikkalainen ravintoasiantuntija Samantha Cassetty toivoo, että ihmiset olisivat enemmän perillä siitä, mitä he kaupasta tai kahviloista ostettujen smoothieidensa joukossa syövät. Kaikista superruoiksi leimatuista ainesosista ei olla nimittäin saatu edes riittävästi tutkimustietoa, jotta niiden vaikutuksista voitaisiin olla aivan varmoja.

Heraproteiini

Juuston valmistuksessa maidosta erottuva neste, hera, on etenkin urheilijoiden suosiossa siksi, että nimensä mukaisesti proteiinipitoisen heraproteiinin uskotaan auttavan liikuntasuorituksista palautumisessa. Heraproteiinia lisätään usein smoothieihin, mutta Cassetty kertoo, että heraproteiinin suhteen ei suinkaan kannata olla huolissaan.

– Tutkimuksissa on osoitettu, että heraproteiini voi auttaa pudottamaan painoa, parantamaan lihasvoimaa ja helpottaa näläntunteen kontrollointia, Cassetty toteaa.

Mehiläisten siitepöly

Useammilta superfood-listoilta löytyy nykyään mehiläisten siitepöly, jota pidetään luonnon omana monivitamiinia. Keltaiset ja makeat pienet siitepölyhippuset sisältävät erityisen paljon B-vitamiinia, mutta myös A-, C-, D- ja E-vitamiineja sekä kymmeniä eri mineraaleja. Cassetty kuitenkin toivoo, että ihmiset pitäisivät mehiläisten siitepölyn kohdalla mielessään terveen epäilyksen.

– Sitä mainostetaan maagisena eliksiirinä, joka parantaa suorituskykyä, vähentää allergiaoireita ja suojaa syövältä, mutta näiden väitteiden tueksi ei olla saatu tieteellistä näyttöä, Cassetty huomauttaa.

Mehiläisten siitepölyä käytetään paljon erilaisissa smoothieissa, mutta sen käytössä kannattaa siis olla tarkkana – etenkin, jos on siitepölylle allerginen.

Spirulina

Myös erityisen terveelliseksi miellettyä spirulina-levää käytetään paljon osana erilaisia smoothieita. Spirulina sisältää paljon erilaisia vitamiineja, kivennäisaineita sekä proteiinia. Spirulinan uskotaan parantavan vastustuskykyä ja lievittävän ADHD:n oireita. Spirulinankaan vaikutuksia ei kuitenkaan olla tutkittu pitkään.

– Joistain markkinoilla otetuista spirulina-näytteistä on löydetty vaarallisia määriä myrkkymetalleja, Cassetty varoittelee.

Lähteet: womenshealthmag.com, cocovishop.com

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!