Blogi täytti juuri yhdeksän vuotta ja tuli mieleen, että itse bloggaaja ja blogin juju on jäänyt varmasti monelta uudelta seuraajalta pimentoon. Joten terve, olen Jani Kinnunen, 43-vuotias!
Sivumaku-blogi starttasi 2010. Facebook oli silloin vielä nuori, mutta vahvasti valloittava media. Postasin profiiliini ruokakuvia muutaman kerran viikossa. Porukka alkoi sekä tympääntyä että kiinnostua kuvista. Puolet kommentoijista pyysi lopettamaan jatkuvan ruokakuvatrollauksen, puolet kysyivät ruokiin reseptiä. Syntyi ajatus irtauttaa ruokapostaukset omalle sivulleen. Halusin myös vetreyttää kirjoitustaitoani. Reseptejä varten piti luoda blogi. Kerroin vaimolle ajatuksistani ja hänelle, kokkikoulun käyneenä, oli syntynyt samanlaisia ajatuksia omista kokkailupostauksistaan. Keskustelimme, josko perustaisimme yhteisen ruokablogin. Ajatuksemme eivät siinä kohdanneet. Saman viikon aikana Minka-vaimo laittoi pystyy Kipparin morsian -blogin ja minä Sivumaun.
HAASTOA. Halusin luoda blogin, joka haastaisi sen ajan bloginormeja, jotka olivat ja ovat yhä vahvasti bloggarin arkea sokerikuorruttavia kiiltokuvia. Ruokaan liittyy valtavasti negatiivisia asioita, joita halusin nostaa esiin. Mikään ruokablogi ei sitä tuolloin tehnyt. Halusin luoda alustan, jossa kortit isketään avoimina pöytään ja puhutaan asioista suoraan ilman blogihöttöä.
ARJEN NAUTINTO. Haastamisen ohella Sivumaun ytimessä oli ja on elämästä nautiskelu ihan jokaisena päivänä. Olen seurannut surullisena kaikkien arki-alkuisten tuotteiden esiinmarssia. Se alleviivaa kahtiajakoa ma-to- ja pe-su -välillä. Arkena selviydytään, viikonloppuna voi sitten nauttia. Ei. Hell no. Neljä päivää viikossa ovat aivan liian arvokkaita elämiseen autopilotilla. Ihan jokaisesta päivästä ei vain ehdi nauttia, mutta yritetään edes. Sivumaku ajaa jokapäiväisen nautiskelun asiaa. Jos fiilis ja tilanne on hyvä, pidetään juhlava tiistai.
Kulinarismini kulmakivinä voidaan pitää kolmea hetkeä. 1) Olin kirjoittanut reilu pari vuotta City-lehteen ravintolajuttuja, kunnes minut houkuteltiin kaupunkitoimittajaksi "City-lehden kaatajaan", Aktivist-lehteen, kirjoittamaan mm. ravintola-arvosteluita. Olin ollut kiinnostunut ruoasta jo aiemmin, mutta uusi duuni velvoitti keskittymään aiheeseen pieteetillä. Aloin pohtia jokaista suuhuni laittamaani suupalaa. Samalla laajensin perspektiiviä kotikeittiössäni. 2) Tuleva vaimo astui kuvaan. Kokkikoulun käynyt tyyppi järkeisti kokkailuani ja talouden koon tuplaamisen myötä mahdollisti tiheämmän kokkaamistahdin. 3) Illallinen Chez Dominiquessa 2009 pysäytti ja nosti hahmotustani ruokaan ja ruoan ja viinin liittoon uudelle tasolle. Se oli fyysisestikin liikuttava kokemus. En usko, että sen jälkeisillä kilometreillä voisi saavuttaa enää yhtä mullistavaa kokemusta. Muistan yhä sen tunteen.
