Sitruunainen kanapata - hedelmäistä lämpöä talvipäivään

MTV Oy, All rights reserved

Talven sesonkiruokaa on juureksien lisäksi sitrushedelmät. Ovat tietty tuontikamaa, mutta markettitavarana parhaimmillaan juuri nyt. Mikä onkaan parempi tapa tuoda pisara lämpöä pimeän talven keskelle, kuin maistaa kirpakkaan mehukasta appelsiinia, klementiiniä tai sitruunaa? Hedelmät ovat erinomainen raaka-aine myös ruoanlaitossa. Sitruunaa on ainakin meillä oltava jääkaapissa aina. Se on monikäyttöisyydessään ylivoimainen. Tässä muutaman vuoden takaisesta Glorian ruokaviini -lehdestä napattu ohje, joka iski pakkaspäivänä makuhermoon kuin kieli jäiseen lätkämaalitolppaan. Toimii niin arkena kuin juhlavammassakin pöydässä. Kunhan varautuu ruokaan laittamalla liha aamulla tai edellisenä iltana marinadiin. Lopputyöstö ei vie kauaa. 

Tein padan kukonpojan koivista. Niiden maku on perusbroileria hämmästyttävän paljon parempi. Pidän tämän tyyppisessä haudutuksessa muutenkin paljon enemmän koivista kuin rintafileistä. Alkuperäisessä ohjeessa oli salviaa, mutta sitä ei lähikaupasta löytynyt. Toimi mainiosti ilmankin. Kannattaa käyttää luomusitruunaa, koska hedelmä muhii padassa tunnin ajan muiden ainesten kanssa. Lopputuloksena upean värikäs ruoka!

Sitruunainen kanapata

4 hlölle

4 broilerin koipea tai rintaleikettä

kourallinen oliiveja

3 porkkanaa

2 punasipulia

1 paprika

1 tlk kikherneitä (n. 250 g)

1 kanaliemikuutio

Marinadi

1 ruukku salviaa, hienonnettuna

1 ruukku timjamia, lehdet nypittynä

1 kokonainen valkosipuli, puolet kynsistä hienonnettuna, puolet vain kuorittuna

1 luomusitruuna, hyvin pestynä ja ohuina viipaleina

3 laakerinlehteä

3/4 dl oliiviöljyä

lasillinen valkoviiniä

suolaa

mustapippuria

Sekoita marinadiainekset sekä oliivit broilerin kanssa kulhossa yhteen. Peitä kannella tai kelmulla ja laita jääkaappiin maustumaan väh. kuudeksi tunniksi, mieluiten yön yli.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Leikkaa porkkana ja punasipuli reilun kokoisiksi palasiksi. Sipuli pysyy paremmin kasassa, kun jätät kannan paikoilleen. Poista paprikasta kanta ja siemenet ja leikkaa se pystysuikaleiksi. Lisää pilkotut ainekset pataan. Ota broileripalat marinadista ja pyyhi pinnalta marinadi. Lorauta kuumalle paistinpannulle hiukan öljyä ja paista lihaan kaunis ruskea pinta, 1-2 minuuttia joka puolelta. Lisää broileri pataan ja kaada marinadi päälle. Laita pata ilman kantta uunin keskitasolle 20-30 minuutiksi, kunnes pinta on saanut hiukan väriä. Peitä kannella tai foliolla ja laske lämpöä 200 asteeseen. Hauduttele n. tunnin ajan. Testaa lihan ja kasvisten kypsyys ja ota valmis pata tarjolle. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!