Sisältää hurjasti eri vitamiineja – tästä syystä raparperia kannattaa syödä

Suomessa kesäisin kypsyvä raparperi on oikea vitamiinipommi.

Raparperi on terveellistä kesäherkkua, jonka maistelu todella kannattaa, sillä se sisältää paljon erilaisia terveyttä edistäviä vitamiineja.

Vihannekset ovat tunnetusti terveellisiä, mutta harva tietää, kuinka paljon erilaisia vitamiineja raparperi sisältää.

Kannattaa pitää mielessä, että raparperin sisältämä oksaalihappo voi pahentaa kihtipotilaan tai niveltulehdusta potevan vaivoja. Oksaalihapon takia raparperia ei myöskään sovellu imeväisikäisten ruokavalioon. Raparperin lehdet myös ovat myrkyllisiä, joten niitä ei saa syödä.

C-vitamiini

C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta sekä lisää muun muassa raudan imeytymistä kehoon.

A-vitamiini

A-vitamiini edistää muun muassa näön ja ihon terveyttä. Se myös ylläpitää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. A-vitamiinin puutosoireita ovat esimerkiksi ihon ja silmien kuivuminen

K-vitamiini

K-vitamiini aktivoi proteiineja, jotka edistävät veren normaalia hyytymistä. K-vitamiinin saanti on myös erittäin hyväksi luustolle.

Kalium

Kaliumilla on suuri osuus verenpaineen säätelyssä ja lihasten toiminnassa. Kaliumin puutosoireita ovat muun muassa lihasheikkous ja sydämen toimintahäiriöt.

Kalsium

Kalsium on luuston tärkein rakennusaine ja luuston täytyykin saada sitä jatkuvasti tarpeeksi, jotta ne eivät pääse rapistumaan.  

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!