Sinihomejuusto-balsamisipuliburgeri

MTV Oy, All rights reserved

Tämän kesän eräs tavoitteistani oli syventyä burgereiden sieluun ja löytää parhaat askeleet kohti täydellistä nautintoa. Muutaman burgerin (1, 2)olen jo tehnyt, mutta pari seikkaa alkoivat tulla vastaan. Oman lihamyllyn puuttuminen ja vaimon kyllästyminen aiheeseen. :) 

LIHAN JAUHAMISESTA. Lihamyllyhän ei paljoa maksa ja se on ollut ostoslistalla jo kolmisen vuotta, mutta haluaisin tutustua tarjontaan kunnolla ennen ostopäätöstä. Iskeäkö KitchenAidin koneeseen jatko-osa kiinni vai ostaako ihan tavallinen käsipeli? Saa vinkkailla. Lihamyllyn pointti on siinä, että voisi kokeilla erilaisia sekoitussuhteita ruhonosista. Onnistunee varmaan myös kauppahallin lihakauppiaan avulla, mutta haluaisin hoitaa homman itse ja etsiä vinkkejä lihoista jenkkikokkien arkistoista.

Mikäli olen jotain jo oppinut, niin mehukkaan burgeripihvin salaisuus on siinä, että lihaa ei liiemmin käsitellä saati prässätä. Kevyesti muotoillaan pihvi kasaan ja paistetaan/grillataan. Ostin tätä varten jauhettua chuck rollia, joka on mainio ruhonosa burgeripihviin.

ONNISTUNUT TÄHDERUOKA. Keräsin yhteen kaikkea, mitä kaapista löytyi ja yllättäen sain kokoon yhdistelmän, jonka tiesin olevan hyvä. Se osoittautui kuitenkin erinomaiseksi. Tummanpuhuva burgeri, jossa pääroolia näyttelevät suolainen sinihomejuusto, tummasävyinen, balsamietikassa karamellisoitu punasipuli sekä makean happama kurkkurelissi. Mahtavat makuparit! Kun sekaan laitetaan vielä tähteinä olleet pekoniviipaleet, oli tyylipuhdas, tummasävytteinen burgeri valmis. Olennainen vinkki burgerin työstämiseen on myös se, ettei yritä tunkea sisään kaikkea, mitä kaapista löytyy, vaan yritää löytää toisilleen sopivia makupareja. Esim. tuore tomaatti olisi tässä yhteydessä pilannut makua paljon, vaikka useimmiten loistava lisä burgerissä onkin.

Vaimon sanoin: "Jos nää burgerit olis aina tällaisia, voisit tehdä enemmänkin."

PS. Muistathan, että Sivumaku toimii myös Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa.

Sinihomejuustoburgeri

ruisjauhoja sisältävä sämpylöitä

chuck roll -pihvejä

Peltola Blue -juustoa (tai muuta sinihomejuustoa)

balsamicossa karamellisoitua punasipulia (ohje alla)

paistettua pekonia

kurkkurelissiä (resepti vaimon blogissa)

salaattia (laitoin itse punaista baby leaf -salaattia)

suolaa

pippuria

Mausta pihvit suolalla ja pippurilla. Paista tai grillaa ne mediumiksi. Aseta juustosiivu pihvin päälle ja anna hiukan lämmetä ja pehmetä pinnalle. Laita sämpylät hetkeksi grilliin tai pannulle. Kokoa burgeri ja nauti.

Balsamicossa karamellisoitu punasipuli

2 punasipulia, siivutettuna

1 rkl oliiviöljyä

3/4 dl balsamiviinietikkaa

suolaa

pippuria

Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Lorauta sille oliiviölyä. Lisää punasipulisiivut ja kuullotahetki. Lorauta mukaan balsamico. Laske lämpöä miedolle ja anna hautua, kunnes neste alkaa loppua. Mausta suolalla ja pippurilla mieleiseksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.