Sherryssä haudutettu karitsanpaisti

MTV Oy, All rights reserved

Lammas kuuluu olennaisena osan monen pääsiäiseen. Taustat taitavat pohjata kristillisiin perinteisiin, koska sesonkien pohjalta sitä ei voi perustella. Käytännössä lampaat ja karitsat teurastetaan usein syksyllä ja odottavat pakasteessa pääsiäistä. Mutta en halua pilata fiilistä, koska tykkään itsekin nauttia karitsanviulusta pääsiäisaikaan. Olen halunnut sotia tuota perinnettä vastaan ja panostaa oikeaan sesonkiin syksyisin, mutta en ole nostanut haarukkaanikaan sen eteen. Siispä nyrpistelyt sikseen ja makoisa resepti pitkiä kevätpyhiä juhlistamaan, olkaas hyvät! 

Tämän ruoan keskiössä on karitsan putkiluupaistin nimellä kulkevan jylhän lihakimpaleen lisäksi sherry. Toisin kuin viini, se ei tuo makuun makeutta tai hedelmäisyyttä, ainoastaan happaman herkullista sävyä.

JUOMAVINKKI! Kysyn joka kerta maistaessani sherryä, että miksi juon sitä niin harvoin. Alkostakin löytyy loistavia sherryjä melko edulliseen hintaan, joten suosittelen ostamaan saman tien 0,75 l verran pääsiäisherkutteluun. Ruokaan ja lasiin sopivat erinomaisesti vaikkapa Osborne Manzanilla Sherry tai Tio Pepe Fino Sherry. Ruoan kanssa sopii esim. lempeän tuhdit riojalaiset.

PS.Tarjoilin karitsan kanssa edellisillan lähi-itämaisen illallisen höysteitä kuten marinoitua punasipulia, tsatzikia, hummusta, feta-paprika-pinjansiemensalaattia sekä paistettuja perunoita. Toimivat oikein hyvin tähänkin. 

Sherryssä haudutettu karitsanviulu

karitsan putkiluupaisti eli viulu

4 sipulia, kuorittuna ja lohkottuina

10 valkosipulinkynttä, kuorittuna ja kevyesti rusennettuna

8 laakerinlehteä

3 dl kuivaa sherryä

nippu timjamia

oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Kuumenna iso paistinpannu kuumaksi, lorauta pohjalle oliiviöljyä ja ruskista liha niiltä kohdin kuin se pannulla on mahdollista. Mausta liha reippaasti suolalla ja pippurilla ja ota viereen lepäämään.

Laske paistinpannun lämpöä ja heitä mukaan sipulilohkot, valkosipulinkynnet, timjami ja laakerinlehdet. Lorauta mukaan vielä hiukan oliiviöljyä. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Kaada sekaan sherry, kuumenna kiehuvaksi ja kaavi pohjalta kaikki hyvä mukaan. Laita liha isoon vuokaan ja kaada kastikeseos kyytiin. Iske uuniin ja kypsennä vajaa tunti. Laske lämpöä 140 asteeseen ja anna kypsyä vielä 2,5 h tai kunnes liha alkaa irrota luusta (testaa loppuajalla). Liha on medium, kun sisälämpötila on 60-65 astetta ja kypsää/ylikypsää mittarin näyttäessä 70-75 °C.

Ota liha pois vuoasta ja kaada nesteet pannulle. Kiehauta ja anna haihtua neljännekseen (jätä joka tapauksessa sen verran, että riittää lihan kanssa). Maista ja mausta. Leikkaa lihasta annospaloja ja kaada päälle kastiketta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.