Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sherryssä haudutettu karitsanpaisti

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 15.03.2016 09:45

Lammas kuuluu olennaisena osan monen pääsiäiseen. Taustat taitavat pohjata kristillisiin perinteisiin, koska sesonkien pohjalta sitä ei voi perustella. Käytännössä lampaat ja karitsat teurastetaan usein syksyllä ja odottavat pakasteessa pääsiäistä. Mutta en halua pilata fiilistä, koska tykkään itsekin nauttia karitsanviulusta pääsiäisaikaan. Olen halunnut sotia tuota perinnettä vastaan ja panostaa oikeaan sesonkiin syksyisin, mutta en ole nostanut haarukkaanikaan sen eteen. Siispä nyrpistelyt sikseen ja makoisa resepti pitkiä kevätpyhiä juhlistamaan, olkaas hyvät! 

MTV Oy, All rights reserved

Tämän ruoan keskiössä on karitsan putkiluupaistin nimellä kulkevan jylhän lihakimpaleen lisäksi sherry. Toisin kuin viini, se ei tuo makuun makeutta tai hedelmäisyyttä, ainoastaan happaman herkullista sävyä.

JUOMAVINKKI! Kysyn joka kerta maistaessani sherryä, että miksi juon sitä niin harvoin. Alkostakin löytyy loistavia sherryjä melko edulliseen hintaan, joten suosittelen ostamaan saman tien 0,75 l verran pääsiäisherkutteluun. Ruokaan ja lasiin sopivat erinomaisesti vaikkapa Osborne Manzanilla Sherry tai Tio Pepe Fino Sherry. Ruoan kanssa sopii esim. lempeän tuhdit riojalaiset.

PS. Tarjoilin karitsan kanssa edellisillan lähi-itämaisen illallisen höysteitä kuten marinoitua punasipulia, tsatzikia, hummusta, feta-paprika-pinjansiemensalaattia sekä paistettuja perunoita. Toimivat oikein hyvin tähänkin. MTV Oy, All rights reserved

Sherryssä haudutettu karitsanviulu

karitsan putkiluupaisti eli viulu

4 sipulia, kuorittuna ja lohkottuina

10 valkosipulinkynttä, kuorittuna ja kevyesti rusennettuna

8 laakerinlehteä

3 dl kuivaa sherryä

nippu timjamia

oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Kuumenna iso paistinpannu kuumaksi, lorauta pohjalle oliiviöljyä ja ruskista liha niiltä kohdin kuin se pannulla on mahdollista. Mausta liha reippaasti suolalla ja pippurilla ja ota viereen lepäämään.

Laske paistinpannun lämpöä ja heitä mukaan sipulilohkot, valkosipulinkynnet, timjami ja laakerinlehdet. Lorauta mukaan vielä hiukan oliiviöljyä. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Kaada sekaan sherry, kuumenna kiehuvaksi ja kaavi pohjalta kaikki hyvä mukaan. Laita liha isoon vuokaan ja kaada kastikeseos kyytiin. Iske uuniin ja kypsennä vajaa tunti. Laske lämpöä 140 asteeseen ja anna kypsyä vielä 2,5 h tai kunnes liha alkaa irrota luusta (testaa loppuajalla). Liha on medium, kun sisälämpötila on 60-65 astetta ja kypsää/ylikypsää mittarin näyttäessä 70-75 °C.

Ota liha pois vuoasta ja kaada nesteet pannulle. Kiehauta ja anna haihtua neljännekseen (jätä joka tapauksessa sen verran, että riittää lihan kanssa). Maista ja mausta. Leikkaa lihasta annospaloja ja kaada päälle kastiketta.

MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

5 aineksen herkulliset karitsanpotkat Mehevä maissi-kanapannuPunaviinipaisti italialaisittain - helppo ja huumaava(Vähän niin kuin) StroganoffVitello Tonnato - vasikkaa tonnikalamajoneesillaGrillattu entrecôte ja chimichurri-kastike
karitsakaritsanpaistikaritsanviululammaslampaanpaistilampaanviululiharuokapääsiäinenpääsiäisruokaresepti

Tuoreimmat aiheesta

karitsa
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
  • 13.12.201913:32
    resepti

    Karitsaa kahdella tapaa, kyljyksenä ja krokettina maa-artisokkapyreen kera

  • 01.11.201913:39
    italialainen

    Karitsa-osso buco – talven upea lämmittäjä

  • 15.04.201909:43
    jauheliha

    Pastitsio – kreikkalainen ”makaronilaatikko”

  • 27.03.201819:36
    lammas

    15 x karitsa- ja lammasresepti

  • 21.03.201620:12
    karitsaresepti

    9 x lammasresepti