Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Selma syö sitä, mitä metsästä löytää – näin hän tekee kasvissosekeiton

9:20Asian ytimessä.doc: Tärkkilän väkiMillaista on elämä kuukalenterin mukaan? Katso tästä Tärkkilän väki -dokumentti. Katsominen vaatii MTV Katsomo -kirjautumisen.
Julkaistu 17.11.2024 07:33
Toimittajan kuva
Terhi Romo

terhi.romo@mtv.fi

Tärkkilän tilan vuonna 2016 vuonna ostanut Selma Kilpi haluaa elää metsän ehdoilla. Kurpitsakeittoon hän lisää mielellään itsepoimittua salviaa.

Ikikaiku-elämänperintösäätiön metsäpuutarhaopettajana Selma Kilpi hankkii ruokansa mahdollisimman läheltä. Hän tutkii Suomen kansan myyttisiä runoja ja sitä, miten ihmiset elivät aikoinaan metsässä ilman sähköä ja juoksevaa vettä.

Kilpi kerää tuoreet yrtit pääosin Tärkkilän metsästä ja pihamaalta. Nyt hän tekee tilan talkoolaisille kurpitsakeittoa, johon mielellään käyttäisi salviaa.

– Salviahan tähän kuuluisi, mutta sitä ei ole tässä hetkessä saatavilla, Kilpi kertaa tuoreita nokkosia silputessaan.

Salvia on voimakasarominen yrtti ja erinomainen lampaan ja riistan maustaja, mutta toimii hyvin myös kasvisruoassa. Salvia on kotoisin Välimeren alueelta, mutta sen viljely kotipuutarhassa onnistuu myös Suomessa myös talvisin, joskaan kasvi ei siedä talvimärkyyttä. 

– Pahinta tällaisille arimmille kasveille on, että tulee lumeton pakkastalvi, sillä lumi suojaa. 

Talvehtemista ulkona voi auttaa se, jos salviat peittää esimerkiksi havuilla.

Metsän ehdoilla

Vaikka Kilpi mielellään lisäisi juuri salviaa kurpitsakeiton mausteeksi, soppakattilaan laitetaan aina sitä, mitä luonto sillä erää tarjoilee.

– Kun salviaa ei nyt ole, ajattelin tehdä sellaisen nokkos-suolaheinävoin, jota voi kaataa kurpitsakeiton päälle.

Nappaa resepti: Tärkkilän Selman kurpitsakeitto

Kilpi on keskittynyt jo vuosia syötävän metsäpuutarhan pystyttämiseen Tärkkilään. 

– Olen tehnyt sellaisia satopolkuja eli ne satokasvit sijaitsevat reittien varsilla. Siellä on ruokaa tuottavia puita, pensaita ja köynnöksiä, hän kertoo.

Millaista on omistautujan elämä kuukalenterin mukaan? Katso tästä Tärkkilän väki -dokumentti. 

9:20Asian ytimessä.doc: Tärkkilän väkiDokumentin katsominen vaatii MTV Katsomo -kirjautumisen.

Lisää aiheesta:

Herätys, suomalaiset! Kotimaisen kasviksen sato uhkaa päätyä roskiinLöytyykö pihaltasi? Yleinen "rikkaruoho" onkin superherkku: "Nyt on juuri paras hetki"Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Tiesitkö, että Suomessa kasvatetaan päärynöitä, aprikooseja ja persikoita? Helsinkiläisessä puutarhassa kokeillaan satoja muitakin lajikkeita: "Se oli suoranainen haaste"Katjan unelma omasta ravintolasta vaihtui laboratorioksi omassa kodissa – pyörittää nyt yhden naisen sienibisnestä: "En olisi muutama vuosi sitten uskonut"Henri Alén suosittelee: Syksyn paras keitto syntyy sesonkiherkusta – "nyt ihan parhaimmillaan"
RuokaYrtitAsian ytimessä.docKasviksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:32
    Viiden jälkeen

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • 08:43
    Leivonta

    Älä tee tätä joulutorttuvirhettä

  • 06:44
    Vitamiinit

    Reijo Laatikaiselta tärkeä muistutus monivitamiinipillereistä

  • Eilen14:16
    Ruokaniksit

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • Eilen06:39
    Henri Alén

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta