SEL tyrmää täysin Fazerin latvialaiset runebergintortut: "Eikö mikään ole enää pyhää?"

Fazer Runebergintorttu
Fazer runebergintortut valmistetaan Latviassa. Lehtikuva / Fazer

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL tuomitsee Fazerin ratkaisun viedä työtä ulos Suomesta tekemällä runebergintortut latvialaisessa leipomossaan.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:in mukaan Fazerin tortuissa on kyllä mainittu valmistusmaaksi Latvia, kuten kuuluukin, mutta Fazer myy runebergintorttuja vahvalla kotimaisuusmielikuvalla, sinivalkoisella Fazer-brändillä.

– Valtaosalle kuluttajista tuskin tulee edes mieleen, että kotimainen perheyritys tekee 100-vuotiaan Suomen kansallisrunoilijan nimikkotortun ulkomailla. Fazer ei ole ymmärtänyt, että runebergintorttu on osa suomalaisuutta. Tämä ei ainoastaan vahingoita Fazerin omaa brändiä, vaan on haitallista koko kotimaiselle elintarviketeollisuudelle. Kuluttajan luottamuksen voi menettää vain kerran, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Fazerin eilen Iltalehdelle antaman ulosliputuksen perustelun, runebergintortun sesongin lyhyyden, SEL tyrmää käsittämättömänä tekosyynä.

– Fazer olisi halutessaan voinut hyvin tehdä runebergintortut Suomessa itse tai teettää ne alihankintana Suomessa toimivassa leipomossa. Tämä olisi ollut todellinen lahja 100-vuotiaalle Suomelle ja kunnioittanut oikealla tavalla kansallisrunoilijan juhlapäivää tukemalla suomalaista työllisyyttä. Nyt työ ja osa tuotosta valuu ulkomaille, Kuntonen toteaa.

SEL toivoo kuluttajien valitsevan kotimaisia leipomotuotteita kaupan hyllystä niin Runebergin päivän kunniaksi kuin aina muulloinkin.

– Kansallisrunoilijan nimikkotorttu jos mikä on kansallisleivonnainen ja sen teettäminen ulkomailla vie uskoa koko suomalaiselta leipomo- ja konditoria-alalta. On kysyttävä, eikö mikään ole enää pyhää? Erottamaton osa Runebergin päivää on runebergintorttu, joka on valmistettu Suomessa. Toivomme, että Fazer ottaa tästä virheratkaisusta opikseen ja tekee Runebergin torttunsa ensi vuonna Suomessa, Kuntonen sanoo.

Lähde: SEL

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.