Savulohi-piparjuuri-parsarisotto

Joskus sattuu tekemään puolihuolimattomasti loistavaa ruokaa. Mökin ja kaupungin välillä asumisen vaihe on vuoden tyhjintä aikaa jääkaapissa. Tehdään usein ruokaa siitä mitä sattuu kaapista löytymään. Monelle se on tuttua, mutta itse pyrin jonkin toteamattoman kontrollipakkomielteen takia rakentamaan annoksen valmiiksi jo kaupassa ja hankkimaan ideaalit ainesosat idealle. Siten välttyy yllätyksiltä, myös positiivisilta.

Tällä kertaa upea ruoka syntyi jälkikäteen ilmiselvästi toisilleen sopivista aineksista, mutta tekohetkellä ne olivat lähinnä ainoat, jotka tuntuivat toimivan kimppaan saatavilla olevista raaka-aineista. Kylkeen vielä raikasta Sauvignon Blancia tai runsasta Rieslingia ja kevään makuja pursuava risotto on edessäsi.

Tsekkaa myös parikymmentä muuta risottoreseptiä!

Savulohi-piparjuuri-parsarisotto
4 hlölle
2 dl risottoriisiä
150 g lämminsavulohta (kylmäsavukin käy, tulee vain erilaista)
puoli nippua parsaa
pari senttiä piparjuurta, raastettuna
1 salottisipuli hienonnettuna (keltasipulikin käy)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 lasi kuivaa valkoviiniä
1 l kanalientä
2 nokaretta voita
2 rkl oliiviöljyä
2-3 retiisiä
1/2 sitruuna lohkoina
tilliä
suolaa
mustapippuria

Palastele lohi. Pilko parsa parin sentin palasiksi. Jos se on paksua, puolita pitkittäin.
Kuumenna kattila melko kuumaksi ja lorauta sinne öljyä ja yksi nokare voita. Kippaa mukaan sipuli. Kuullota muutama minuutti ja lisää valkosipuli ja kuullota minuutti. Kaada mukaan riisi. Pyörittele riisiä muutama minuutti, mutta varo ruskistamasta sitä. Tämä irrottaa riisin pinnasta tärkkelystä, joka tekee lopputuloksesta mehevämmän. Kaada mukaan lasi viiniä ja sekoita. Vähennä lämpöä miedolle. Kippaa 1 dl kanalientä kerrallaan ja hämmennä koko ajan. Laita sekaan puolet piparjuuresta. Lisää seuraava desilitra, kun edellinen alkaa loppua. Riisin alkaessa hiukan pehmetä, laita mukaan parsapalat. Maista ja lisää piparjuurta maun mukaan.
Riisin lähestyessä al dente -tasoa, lisää mukaan lohi. Mausta risotto suolalla ja pippurilla ja laita mukaan toinen nokare voita. Lopputuloksen tulisi olla riisipuuromaisen valuvaa ja riisin pinnalta pehmeää, sisältä jäntevää.
Annostele risotto lautasille ja laita päälle retiisisiivuja ja tilliä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!