Sateinen alkukesä vaikutti perunasatoon – positiivinen yllätys odottaa

varhaisperunat
Jos lämmin sää jatkuu, satonäkymät paranevat. Str / Lehtikuva

Sateinen ja kolea alkukesä on viivästyttänyt perunasatoa koko maassa. Kesäperunaa kannattaa kuitenkin odottaa, sillä luvassa on entistäkin herkullisempi sato.

Varhaisperunasadon nostaminen on nyt parhaimmillaan, ja seuraavaksi odotellaankin lajikevalikoiman kasvamista. Vielä tässä vaiheessa on haastavaa sanoa miltä lopullinen sato tulee näyttämään, kertoo Pro Peruna Ry:n puheenjohtaja Sari Peltomaa.

– Näyttää mielenkiintoiselta, sillä satokaudesta ollaan jäljessä kolmisen viikkoa. On myös todella paljon myös alueellisia eroja. Toisissa paikoissa on kuivaa ja toisissa taas satanut nii paljon, ettei päästä edes pelloille, Peltomaa kertoo.

Normaalina vuotena perunanvarsi on jo ehtinyt kasvaa tässä vaiheessa 30 senttiin, mutta tänä vuonna perunat vasta aloittelevat kasvuaan.

Sade voi viedä koko sadon

Kylmä alkukesä ja vähäinen auringonvalo ovat aiheuttaneet ongelmia kasvun kanssa. Jos lämmin sää jatkuu, perunat alkavat kehittyä ja satonäkymä paranee. Jos kesä puolestaan jatkuu sateisena, voi jopa koko sato olla vaarassa.

– Peruna kestää tietyn määrän ja ajan vettä, mutta jos vettä saadaan liikaa, maa lakkaa niin sanotusti hengittämästä. Jos perunat ovat tässä märässä maassa 2–3 päivää, ne mädäntyvät ja sato on pilalla.

Tänä vuonna perunasato voi siis olla kiinni ennen kaikkea tuurista. Alkukesän sateet ovat olleet paikallisia ja sademäärät ovat olleet hyvin suuria eri paikkakuntien välillä. Perunanviljely on ongelmissa erityisesti Kuopion alueella, jossa on esiintynyt erittäin runsaita vesisateita.

– Loppukuusta tiedetään vähän paremmin miltä sato näyttää, kun nähdään mihin suuntaan ilmat kehittyvät, Peltomaa kertoo.

Luvassa erittäin maukas sato

Peltomaa ei näe hidasta kasvukautta ainoastaan huonona asiana. Hitaasti kehittynyt peruna on nimittäin tänä vuonna kasvanut erityisen maukkaaksi.

– Jopa aikaiset lajikkeet, jotka eivät yleensä ole kovin kulinaristisia, ovat tänä vuonna hyvin maukkaita, Peltomaa kertoo.

Perunan maku on päässyt kehittymään samaa tahtia perunan koon kanssa, jolloin lopputuloksena on herkullinen makuelämys.

– Tänä vuonna kuluttajan kannalta perunan odotus on ollut positiivista. Maku on ollut aivan erilainen kuin normaalina kesänä, Peltomaa iloitsee.

Peltomaa kehottaakin nauttimaan herkullista varhaisperunaa monipuolisesti osana erilaisia ruokia.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja