Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Salmorejo - paksu, viileä tomaattikeitto Andalusiasta

Julkaistu 18.07.2018 12:48

Madridin-matkalla söin ensimmäistä kertaa salmorejo-keittoa. Perinteinen, kylmä andalusialainen tomaattikeitto on gazpachon henkinen, mutta koostumukseltaan paljon tuhdimpi. Yllätyin sen majoneesimaisesta paksuudesta, mutta huokailin välittömästi sen tekemistä kotona.

Kuohkean runsas, kermainen koostumus saadaan aikaan leivällä, mantelilla ja oliiviöljyemulsiolla. Sain Buzzador-palvelusta käyttööni Boschin VitaBoost-blenderin, joka teki keitosta hetkessä samettisen pehmeää. Ruokaisa keitto kruunataan perinteisesti ilmakuivatulla serrano-kinkulla ja keitetyllä kananmunalla, mutta ihastuin Lambuzo-ravintolan tapaan tarjoilla salmorejoa tonnikalapalalla. Päälle vielä loraus hyvää oliiviöljyä ja täydellinen hellepäivän keitto on valmis. Nauti alkuruokana, lounaana tai tapasten kera.

VINKKI! Voit tarvittaessa pyöristää makua sokerilla tai hunajalla.
VINKKI 2! Salmorejo toiminee loistavasti myös sipsien ja kasvisten dippinä!

Salmorejo-keitto
4-6 hlölle
800 g kypsiä tomaatteja
2 siivua paahdettua vaaleaa leipää
1,5 rkl paahdettuja mantelilastuja
2 valkosipulinkynttä, karkeasti hienonnettuna
1 tl sherryviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa
tonnikalapaloja (tai serrano-kinkkusiivuja ja kovaksi keitettyjä kananmunia pilkottuna)

Pilko tomaatit karkeasti. Laita ne blenderiin paloitellun leivän, mantelilastujen, valkosipulin ja sherryviinietikan kera. Surauta tasaiseksi. Blenderin pyöriessä kaada sinne oliiviöljyä ja anna sen tehdä keitosta kermamaisen pehmeää. Lisää suolaa, surauta ja maista ja lisää tarvittaessa lisää suolaa tai etikkaa. Koostumuksen tulisi olla liki majoneesin paksuista. Voit tarvittaessa lisätä joukkoon hiukan vettä tai tomaatin. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.
Annostele lautaselle ja kruunaa keitto tonnikalalla, serrano-kinkulla tai murustetulla keitetyllä kananmunalla ja tilkalla oliiviöljyä.

Lisää aiheesta:

Kuhaa "romesco" ja mantelinen oliivihöystöSaag Paneer - intialainen pinaatti-parsakaalikastike juustolla Kalatacot habanero-salsallaPerunapizza - helppo, hauska ja nopeaSitruunainen Pasta Alfredo - nopea ja maukas klassikkoPasta alla Norma - eteläitalialainen klassikko
tomaattikeittoespanjalainenkeittoreseptialkukeittokesäruokaandalusialainen
andalusia