Salaattilajikkeilla on eroja – valitse oikein

salaatti
Shutterstock

Salaatteihin saa vaihtelua käyttämällä eri salaattilajikkeita monipuolisesti. Osa salaateista kestää kuumennuksen, joten salaatteja voi käyttää myös lämpimiin ruokiin. 

Roomansalaatti (romaine)

Roomansalaatti on tummanvihreä, korkeakeräinen sidesalaatti, jonka lehdet ovat suuria, pitkiä ja karkeita. Romaine on klassisen caesar-salaatin raaka-aine, mutta se sopii hyvin kuumennettavaksi, joten salaattia voi käyttää myös lämpimissä ruoissa. Romainen maku on tavallista keräsalaattia voimakkaampi.

Salaattisikuri

Salaattisikuri muodostaa suipon lehtiruusukkeen, joka muistuttaa kiinankaalia. Salaattisikuri on mehevä ja kirpeä salaatti, jonka kanta kannattaa leikata pois.

Salaattisikuri sopii hyvin uunissa valmistettavaksi, lehtiruusukkeet voi esimerkiksi täyttää tai gratinoida. Juusto on salaattisikurin erinomainen kumppani. Salaattia voi tarjota myös raakana.

Punasalaatti

Italiasta kotoisin oleva punasalaatti on salaattisikurin punalehtinen muunnos. Voimakas ja kitkerä punasalaatti sopii yhdistettäväksi miedompien salaattien kanssa. Makua saa miedommaksi myös öljypohjaisilla salaatinkastikkeilla. Kokeile punasalaattia myös hedelmäsalaatteihin.

Mitsuna (mizuna, japaninpersilja, japaninkaali)

Mitsuna on mieto, mutta aromikas salaatti, joka on kotoisin Aasiasta. Mitsunan lehdet ovat koristeelliset, joten salaatti sopii hyvin koristeluun ja voileipien päälle. Käytä salaattia myös salaattisekoituksiin.

Rucola (sinappikaali)

Italiasta kotoisi oleva rucola aromikas salaatti, jonka maku pippurinen ja pähkinäinen. Rucolan lehdet ovat pitkiä, kapeita ja ohuita. Rucola sopii muiden salaattien joukkoon tuomaan makua.

Rucolalla voidaan myös korvata yrttejä. Rucola sopii hyvin italialaisiin ruokiin, kuten pizzan päälle ja tomaattien ja mozzarellan kanssa. 

Kähäräendiivi (frisee-salaatti)

Kähäräendiivin maku on voimakas ja hieman kitkerä, joten salaattisekoituksissa sitä kannattaa sekoittaa muiden lajikkeiden joukkoon. Kähäräendiivi sopii kauniin muotonsa takia hyvin koristeluihin.

Tammenlehtisalaatti

Tammenlehti on vihreä-punainen lehtisalaatin muunnos, jonka maku on täyteläinen, mutta ei kitkerä. Tammenlehtisalaatti toimii sellaisenaan tuoresalaatissa, mutta sitä voi myös sekoittaa muiden salaattien kanssa. Kaunis salaatti sopii hyvin myös koristeluihin.

Rapea keräsalaatti (jäävuorisalaatti, amerikansalaatti)

Rapean keräsalaatin lehdet ovat paksut ja mehevät. Salaattia käytetään yleensä tuoresalaateissa, mutta se kestää myös lyhyen kuumentamisen, joten salaattia voi lisätä myös keittoihin ja pataruokiin. 

Ruukkusalaatti

Ruukkusalaatti kuuluu lehtisalaatteihin, ja sitä viljellään turveruukuissa Suomessa ympäri vuoden. Ruukkusalaatti sopii tuoresalaatteihin ja ruokien koristeeksi.

Lollo Rosso

Lollo Rosso on mieto salaatti, jonka lehdet ovat poimuiset ja osittain punertavat. Lollo rosso sopii hyvin ruokien koristeluun sekä salaattisekoituksiin antamaan kaunista ulkonäköä.  

Lähde: kasvikset.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja