Salaattikin voi pilata laihdutuskuurin – älä tee näitä kaloripitoisia virheitä

salaattibuffet
Oikeilla valinnoilla saat salaatista ravitsevan lounaan. Colourbox

Salaatti on terveellinen valinta lounaaksi, mutta täytteiden valinnassa yllättävän moni asia voi mennä pieleen.

Salaattibaarit ovat täynnä houkutuksia. Linjojaan tarkkaileville on useimmiten selvää, että salaatin päälle ei kannata kasata liikaa rasvaisia juustoja ja krutonkeja.

Terveellistä salaattia tavoittelevan kannattaa muistaa muutama muukin asia, saadakseen salaattiannoksestaan kaiken irti. Prevention.com listasi viisi pahinta salaattimokaa.

1. Valitset listalta vähäkalorisimman annoksen

Jos haluat tarkkailla linjojasi, voi tuntua houkuttelevalta valita ruokalistalta se vähäkalorisin salaatti. Tämä ei ole kovinkaan viisasta, sillä liian kevyt ruoka ei pidä nälkää kuin vähän aikaa.

Pelkän vihersalaatin syötyäsi huomaat olevasi pian uudestaan nälkäinen, ja sorrut helpommin epäterveellisiin välipaloihin. Laihduttajankin on hyvä saada lounaallaan 400–600 kilokaloria pysyäkseen kylläisenä seuraavaan ateriaan asti.

2. Käytät aina tavallista lehtisalaattia

Kaaleilla ja muilla vihreillä vihanneksilla saat salaattiisi monipuolisempia ravintoaineita. Esimerkiksi rucola, pinaatti, lehtikaali, valkokaali ja punakaali sisältävät huomattavasti enemmän vitamiineja ja mineraaleja kuin tavallinen ruukkusalaatti.

Erilaisia salaatteja, yrttejä ja kaaleja yhdistelemällä saat vaihtelua myös salaattien makumaailmaan.

3. Salaatissasi ei ole riittävästi proteiinia

Kalorien kyttääjän pahin virhe on pihistellä proteiinien saannissa. Proteiini pitää sinut kylläisenä ja vähentää houkutusta sortua ylimääräisiin välipaloihin.

Painontarkkailijankin kannattaa valita salaattiinsa jokin proteiinipitoinen, mutta vähärasvainen lisuke, kuten kanaa, kalaa, kananmunia tai papuja. Myös tofu ja linssit ovat hyviä ja terveellisiä proteiininlähteitä. Käypä hoito -suositusten mukaan laihduttajan proteiinintarve vuorokaudessa on 1–1,5 grammaa painokiloa kohden.

4. Salaattisi on hurja rasvapommi

Laihduttajakin tarvitsee terveellisiä rasvoja, mutta muista kohtuus. Pähkinät, siemenet, avokado ja oliiviöljy ovat ihanteellisia rasvalähteitä, ja oiva lisä salaattiannokseen. Niitä kannattaa kuitenkin käyttää maltillisesti, jotta salaattisi rasvapitoisuus ei nouse pilviin.

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että salaattiin kannattaa lisätä korkeintaan kahta erilaista rasvaa. Jos salaatistasi löytyy avokadoa ja pähkinöitä, kastikkeeksi riittää viinietikka tai sitruunamehu. Vähärasvaisempaan salaattiin voi lorauttaa myös oliiviöljyä.

5. Terveellisen lounaan jälkeen ahmit roskaruokaa

”Illalla voin hyvin ahmia pizzaa, söinhän lounaalla vain salaatin”. Näin ajattelemalla huijaat vain itseäsi. Toki laihduttajakin saa joskus herkutella, täydellinen kieltäytyminen kaikista herkuista harvoin onnistuu.

Pizzapala tai pieni suklaapatukka silloin tällöin ei maailmaa kaada, mutta kohtuus herkuttelussakin. Jos terveellinen lounas on vain tekosyy myöhemmälle mässäilylle, jotain on pahasti pielessä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja