Sake-marinoitu lohi, paistettu katkarapuriisi ja ananasta

Joskus tulee tunne, että haluaa syödä jotain ihan muuta. Sydän sykkii ympäri Välimeren rantoja tehdylle ruoalle, mutta silloin tällöin ei mikään satama miellytä. Törmäsin hiukan epämääräiseen reseptiin, josta homma lähti rakentumaan.

Ananasta tulee käytettyä ruoanlaitossa hyvin harvoin. Kalaan en ole sitä koskaan yhdistänyt. Mutta annoinpa hedelmälle silti mahdollisuuden. Kylkeen marinoin lohta sake-pohjaisessa liemessä. Oikein kylmäsi, kun mietin, tuleeko tästä sellainen karibialaisen keittiön tyylinen makusotku. Lopputulema oli vinkeä. Raikas, maukas, säpäkkä ja moniulotteinen, hiukan outo. Eli juuri sitä, mitä lähdin hakemaan. Jotain ihan muuta.

VINKKI! Tämä on loistava ruoka tähderiisin käyttämiseen.

Sake-marinoitua lohta, paistettua riisiä katkaravuilla ja ananasta
2 hlölle

Lohi
500 g lohta
peukalonpään kokoinen pätkä inkivääriä hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2 kevätsipulia, hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
sakea

Ananas
1 kypsä ananas (tähän käytetään puolikas)
nokare voita
1 rkl chilirouhetta

Paistettu riisi katkaravuilla
4 rkl seesamiöljyä
peukalonpään kokoinen pätkä inkivääriä hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
200 g katkarapuja
2 kananmunaa, kevyesti vatkattuna
2 kevätsipulia, hienonnettuna
5 dl kypsää, viileää riisiä
vaaleaa soijaa

OHJE: Keitä riisi kypsäksi tai käytä tähderiisiä. Viilennä, saa kuivahtaa.
Laita lohi astiaan, johon se juuri ja juuri mahtuu (näin säästät käytetyn saken määrää). Sekoita kulhossa yhteen inkivääriä, valkosipulia, kevätsipulia, suolaa ja pippuria ja sakea. Ota lientä talteen 2 rkl. Kaada seosta lohen päälle sen verran, että lohi kylpee siinä kunnolla, mieluiten uppeluksissa. Laita jääkaappiin ja anna marinoitua 1 h.

Tee lohen maistuessa katkarapuriisi ja ananas. Halkaise ananas pitkittäin. Leikkaa puolikkaasta hedelmästä irti kova keskiosa ja kuori varovasti. Pilko palasiksi. Kuumenna kattila tai pannu keskilämmölle. Lisää voi ja kuumenna se kuplivaksi. Lisää chilirouhe, ananaspalat ja sivuun otettu sakeliemi. Anna kypsyä, kunnes neste on haihtunut.

Kuumenna pannu. Kaada mukaan seesamiöljyä, inkivääriä ja valkosipulia. Pyörittele hetki. Lisää sekaan vatkattu kananmuna, kevätsipulit, riisi ja soijaa. Sekoita seosta ja lisää katkaravut. Sekoita, kunnes öljy on imeytynyt riisiin.

Kuumenna pannu tai grillipannu. Paista lohi kypsäksi, noin 3 min per puoli. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita yhteen paistettu katkarapuriisi ja ananaspalat. Annostele ja aseta riisin päälle lohifilee.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!