Säilyy tunteja helteessäkin – tutkijat keksivät, kuinka estää jäätelöä sulamasta

jäätelö
Hyvästi tahmaiset tassut! Tutkijat ovat löytäneet ratkaisun jäätelön sulamisen estämiseen. Shutterstock

Japanissa on onnistuttu luomaan jäätelö, jota ei tarvitse nuolaista ennen kuin tipahtaa! Kaikki alkoi, kun vuoden 2011 tsunamin jälkeisten tuhojen vuoksi maataloustuotteiden rakennetta pyrittiin parantamaan.

Mansikoiden rakenteeseen turhautunut kondiittori oli yhteydessä tutkijoihin. Leivonnaisia työkseen tehtaileva japanilainen oli huomannut, että joka kerta lisätessään mansikoista mehustuvaa nestettä maitopohjaiseen kermaan, se kiinteytyi välittömästi. Kondiittori epäili tässä olevan jotain epäilyttävää.

Japanilaisen biologiaan keskittyneen kehittämis- ja tutkimuskeskuksen tutkijat taas olivat etsineet keinoa luoda uudenlainen täyte leivonnaisiin. Kondiittorin yhteydenoton jälkeen tutkijat tajusivat osuneensa kultasuoneen. 

Yksi pääsyistä jäätelön sulamiseen on rasvan horjuva rakenne. Mansikoista irtoava polyfenoli-niminen neste tekee veden ja öljyn muodostaman rakenteen kestävämmäksi. Kun tutkijat lisäsivät tätä luonnonliimaa jäätelöön, he huomasivat sen pitävän muotonsa paljon tavallista pidempään.

Säilyy tunteja helteessäkin

Monet japanilaistoimittajat kiinnostuivat keksinnöstä ja siitä, kuinka pitkään totutusti näpeille valahtanut jäätelö voi pitää itsensä kasassa. He halusivat kokeilla ihmetuotetta.

Lopputulema on huikea: Useat toimittajat kertoivat, ettei jäätelö sulanut, vaikka se jätettiin ulos miltei kolmeksi tunniksi. Yksi testaaja oli jättänyt herkkunsa lojumaan yli 27 asteeseen, eikä hänelle siltikään jäänyt vain tikkua käteensä.

Asiakkaat tyytyväisiä

Sulamattomia mehujäitä on nyt tuotu Japanin markkinoille. Tähän mennessä ne ovat olleet menestys, vaikka hinta on tavallista jäätelöä kalliimpi – yksi puikko maksaa hieman alle neljä euroa.

Japanilaisen The Asashi Shimbun -päivälehden mukaan uutuustuotetta maistaneet asiakkaat eivät ole löytäneet jäätelöstä moitittavaa. Lehden haastatteleman, 28 asteessa mehujäätään nauttivan, naisen mukaan jäätelö näytti tavalliselta, mutta tavallinen puikko olisi jo alkanut lämpimissä olosuhteissa menettää muotoaan.

Jos siis olet matkalla Japaniin, poikkea maistamaan sulamatonta tulevaisuutta.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.