Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Säilytätkö sinäkin hedelmiä kulhossa? Tästä syystä se ei kannata!

Shutterstock
Julkaistu 27.10.2018 08:02

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Jos haluat nauttia tuoreista raaka-aineista mahdollisimman pitkään, hedelmäkulhot ja jääkapin vihanneslokero ovat asioita, jotka kannaa unohtaa. 

VIDEO: Kiivin kuoriminen käy kätevästi juomalasin avulla. 

Lähes jokainen meistä on joskus sortunut heittämään pois pilalle tai ylikypsiksi päässeitä hedelmiä ja vihanneksia. Vuosittain suomalaiset kotitaloudet heittävät pois noin 22 miljoonaa kiloa vihanneksia ja juureksia – kuulostaa valtavalta määrältä, vai mitä?

Ruokahävikkiä voi onnistua vähentämään luopumalla tutuista ruoansäilytystavoista; hedelmäkulhosta ja jääkaapin vihanneslokerosta.

Perunat ja omenat sopivat samaan pussiin

Good House Keeping -sivuston mukaan kaikkia hedelmiä ja vihanneksia ei kannata säilyttää samassa paikassa niiden tuottaman etyleenin vuoksi. Etyleeni on kaasu, joka nopeuttaa kasvisten kypsymistä ja vanhenemista.

Runsaasti etyleeniä tuottavia kasviksia ovat muun muassa omenat, banaanit, kiivit, persikat, luumut, melonit ja tomaatit. Nämä kannattaa pitää erillään etenin etyleenille aroista vihreistä vihanneksista, kuten salaateista, kurkusta, yrteistä sekä porkkanoista.

tomaatti, kurkku
Tomaatti ja kurkku eivät somi samaan vihanneslokeroon.Shutterstock

Jos siis haluat pitää kasvikset tuoreina mahdollisimman pitkään, ne kannattaa pitää erillään toisistaan.

Vaikka tiettyjä kasviksia ei kannata säilyttää samassa paikassa, omenat ja perunat ovat asia erikseen. Perunapussiin kannattaa nimittäin lisätä yksi tai kaksi omenaa, sillä nämä hedelmät hidastavat perunoiden itämisprosessia.

Lähteet: GoodHouseKeeping, Dailymail  

Lisää aiheesta:

Pitääkö porkkanat tai omenat kuoria?Ethän tee näin tomaateille? Asiantuntija muistuttaa seurauksista: "Maku muuttuu pliisuksi ja rakennekin kärsii"Tiedätkö, mitä tomaateille tapahtuu jääkaapissa? Virheellinen uskomus elää vahvana: "Vaikuttaa makuun ratkaisevasti"Kurkku jääkaappiin vai ei? Ikuisuuskiista jälleen tapetilla – ja tässä oikea vastausSyö paremmin ja säästä rahaa – neljä virhettä, joihin ei kannata sortua vihannesostoksilla 7 hyödyllistä faktaa tomaatista – tiesitkö näitä?
HedelmätVihanneksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Hedelmät
  • 10.9.17:02
    Ruoka

    Mistä tietää, että omena on kypsä?

  • 10.8.17:33
    Ruoka

    Syötkö jo? Tätä hedelmää ehdotetaan uudeksi superruoaksi

  • 2.8.09:54
    Ruokaniksit

    Oletko hoksannut tehdä näin klementiinille? Täydellinen kesäherkku syntyy vaivatta

  • 31.7.08:28
    Takaisinvedot

    Ostitko tällaisen hedelmätuotteen pääkaupunkiseudun K-kaupasta? Ruokavirastolta varoitus

  • 24.6.17:28
    Ruoka

    Yllättävä yksityiskohta paljastaa kypsän ja hyvän vesimelonin ruokakaupassa